Croque monsieur i croque madame

Croque monsieur i croque madame
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 pajdy chleba, najlepiej wiejskiego, na zakwasie o dużych kromkach, grubość ok. 1 cm
  • ok. 100-150 g sera, np Gruyère, Comté lub ementaler (startego na grube wiórki)
  • 4 plastry dobrej szynki, może być suszona lub gotowana
  • ½ szklanki stopionego masła
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 180 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 jajo
Opcjonalnie:
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • duża szczypta pieprzu cayenne
Do podania:
  • miks sałat z vinegretem
  • pomidorki koktajlowe

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy beszamel: rozpuszczamy łyżkę masła i przesmażamy na nim mąkę, aż uzyskamy jasną zasmażkę, następnie stopniowo dolewamy mleko i ciągle mieszamy. Podgrzewamy sos ok. minutę, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie pieprzem kajeńskim.

Wszystkie kromki pieczywa smarujemy łyżką sosu, układamy na dwóch szynkę i ser (część sera zostawiamy na później). Przykrywamy kanapki pozostawionymi kromkami z beszamelem. Lekko dociskamy, skrapiamy z obu stron stopionym masłem. Rozsmarowujemy ponownie beszamel, posypujemy pozostałym serem.

Przygotowane kanapki pieczemy w piecu nagrzanym do 180 stopni ok. 12-14 minut lub układamy na rozgrzanej patelni grillowej (wtedy wierzchu kanapek nie smarujemy beszamelem i nie obsypujemy serem). Przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. żeliwnym garnkiem. Podpiekamy, aż się zarumienią, ściągamy folię i garnek, odwracamy kromki na drugą stronę, smarujemy ją beszamelem, posypujemy serem i pieczemy do zrumienienia drugiej strony. Jeśli ser na wierzchu się nie roztopi warto całość wstawić jeszcze na chwilę do piekarnika z włączoną górną grzałką.

W czasie, gdy kanapki się pieką, na osobnej małej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jajo sadzone. Wersja croque monsieur jest bez jaja, a croque madame dodatkowo na samej górze wykończone jest jajem sadzonym. Tosty podajemy z lekką sałatką od razu po przyrządzeniu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA