Bułeczki pszenne

Bułeczki pszenne
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 500 g mocnej mąki pszennej plus trochę do posypania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 30 g masła lub smalcu (tłuszcz wyjąć wcześniej z lodówki
  • żeby był miękki)
  • 75 ciepłego mleka
  • 225 ml ciepłej wody
  • olej do posmarowania blachy
  • mączka ryżowa do posypania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże, a następnie rozetrzeć z tłuszczem. Wlać mleko i wodę, wymieszać. Zagnieść, aby powstała kula ciasta. Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, dłońmi oprószonymi mąką wyrabiać przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Jeśli będzie za gęste, można dodać trochę ciepłej wody. Przełożyć ciasto do miski i przykryć ściereczką lub folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę do półtorej. Po tym czasie powinno podwoić objętość. Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i delikatnie zagnieść. Podzielić na osiem części, uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej olejem blasze. Odstawić na kwadrans do powtórnego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki posypać mączką ryżową i wstawić do piekarnika. Piec 8-10 minut. Podawać jeszcze ciepłe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA