„brudny” ryż

„brudny” ryż
Oceń przepis:
39 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.85)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 240 g wątróbek kurzych
  • 1 zielona papryka
  • pozbawiona gniazda nasiennego i posiekana
  • 1 obrana i posiekana cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • posiekana
  • 2 szklanki ryżu o długich ziarnach
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • sól
  • 1 łyżka luizjańskiej mieszanki przypraw

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać ciężki rondel na średnio dużym ogniu. Wlać trochę oleju roślinnego. Dodać kurze wątróbki. Podsmażyć. Kiedy się zrumienią, porozdzielać na mniejsze kawałki drewnianą łyżką. Dalej obsmażać i rozdrabniać, przez ok. 15 minut. Kiedy wyparuje cały płyn i wątróbki będą „brudne”, dodać paprykę, cebulę i selera. Smażyć ciągle mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać ryż i bulion z kurczaka. Doprawić solą i luizjańską mieszanką przypraw, doprowadzić do wrzenia. Przykryć szczelną pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki.
Luizjańska mieszanka przypraw: wymieszać składniki i przechowywać w szczelnym słoiku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA