przepisy z programów >>

Pudding z gotowanego, wędzonego bekonu i grochu

Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.23)

trudność: trudne

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
15 dag suszonego grochu
mała cebula
gałązka tymianku
liść laurowy
jajko
3 dag masła
pieprz
gałka muszkatołowa
wędzony bekon
marchewka
cebula
goździki
pieprz
listki laurowe

Przygotowanie
Suszony groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, następnie gasimy ogień i odstawiamy na 2 godziny. Groch odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną na ćwiartki cebulę, tymianek i listek laurowy dla aromatu. Wlewamy tyle zimnej wody, by przykryć groch, doprowadzamy do wrzenia i przez godzinę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie wyjmujemy tymianek i listek bobkowy, dodajemy roztrzepane jajko, masło, oraz sporo pieprzu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Rozgniatamy groch widelcem, ale nie na zupełną miazgę. Przekładamy go na płat muślinu lub gazy i związujemy rogi sznurkiem, tworząc zgrabny woreczek, który wkładamy do garnka, przywiązując do ucha, aby pudding był zawieszony w wodzie. Bekon (takiego wędzonego bekonu w supermarketach nie ma, trzeba go poszukać u rzeźnika)wkładamy do garnka z grochem, dodajemy marchewkę, cebulę naszpikowaną goździkami, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę i piętnaście minut. Po 75 minutach wyjmujemy bekon z wody i przekładamy na półmisek. Wyławiamy woreczek z grochem. Bekon kroimy w plastry i podajemy z łyżką puddingu oraz z sosem cebulowo-musztardowym, przyrządzonym na wywarze z bekonu.

© Delia Smith

skomentuj przepis >>