Widelcem po mapie

przepisy prowadzącego

 

prowadzący Kuchni+

James Martin

James Martin wychował się na farmie w hrabstwie Yorkshire, czemu zawdzięcza swoją pasję do ogrodnictwa i domowych potraw. Jego ojciec był osobą odpowiedzialną za catering na zamku Howard, gdzie James rozpoczął swoją "karierę" gdy miał 10 lat. W zamku bywała Królowa Matka, więc James może pochwalić się, że już jako młodzieniec przygotowywał posiłki dla koronowanych głów. Potem z wyróżnieniem ukończył szkołę gastronomiczną i zdobywał doświadczenie w kuchniach najlepszych restauracji zarówno w Anglii jak i w całej Europie. W 1993 roku otworzył swój hotel i kierował w nim osobiście restauracją zmieniając menu każdego dnia. Jest autorem ośmiu książek kucharskich. Po raz pierwszy na ekranie James Martin pojawił się w 1996 roku w programie "Ready Steady Cook". Od tego czasu właściwie nie znikał z anteny: bywał częstym gościem w programie "Sobota w kuchni" prowadzonym przez Anthony'ego W. Thompsona, a w 2006 roku sam stał się gospodarzem tego programu, który zgromadził przed telewizorami ponad 2 milionową widownię.

Programy:
James Martin i jego ogród
James Martin w Bretanii
Na kolacji u arystokracji
Przysmaki Jamesa Martina
Słodki James
Sobota w kuchni z Jamesem
Uczty z Jamesem Martinem