Widelcem po mapie

przepisy prowadzącego

 

prowadzący Kuchni+

Delia Smith

Delia Smith jako pierwsza Brytyjka postanowiła wprowadzić swoich rodaków w tajniki kuchni od A do Z. Dosłownie, bo pierwsze jej programy pokazywały, jak ugotować jajko na twardo. I choć ten pomysł wzbudził wiele kontrowersji, szybko okazało się, że wiele osób, żyjąc w świecie fast-foodów i gotowych dań z supermarketu, nie potrafi nawet tego. Delia Smith stała się pierwszą osobą w Wielkiej Brytanii, której nazwisko weszło do słownika jako rzeczownik i przymiotnik. Zwrotu "robić Delię" używa się do określenia przygotowywania najprostszych potraw. Książki towarzyszące serii pierwszej i drugiej rozeszły się w Wielkiej Brytanii w nakładzie ponad 2,5 miliona egzemplarzy. Od lat 70. Delia Smith jest uważana w swoim kraju za ikonę i prawdziwego eksperta od spraw kulinarnych.

Programy:
Delia na lato
Delia na zimę
Szkoła gotowania Delii Smith