DESERY DEKERA

program tv >>

Zielona rewolucja Marty Dymek

seria poradnikowa, Polska, 2015, 12 x 24 min

pozycja w rankingu: 197

suma głosów: 962

średnia głosów: 4,24

09:00
- odc. 5, sobota, 1 października
19:30
- odc. 5, sobota, 1 października
13:30
- odc. 6, niedziela, 2 października
odsłon: 77257

Liście, korzenie, bulwy, nasiona - w Kuchni+ gramy w zielone! Zielona rewolucja Marty Dymek, autorki popularnego wegańskiego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem, nareszcie wkracza do telewizji!

W każdym odcinku Marta stanie przed wyzwaniem zarażenia swojego gościa kuchnią roślinną i przekonania go, że wegańskie przepisy są równie pyszne, co te tradycyjne. Najpierw prowadząca odwiedzi gościa, a potem w studio przygotuje wegańską ucztę na którą go zaprosi aby sprawdzić, czy uda się go przekonać do bezmięsnych potraw.

Nie będzie łatwo! Marta spotka się z prawdziwymi mięsożercami takimi jak właściciel burgerowni lub szef kuchni Aleksander Baron. Odwiedzi też złotego medalistę z Pekinu Piotra Małachowskiego, szefa kuchni WARSu, a nawet kucharki z baru mlecznego, które wcale nie są przekonane do wegańskich przepisów. Za każdym razem prowadząca przygotuje dwa dania, opowiadając o składnikach i przyprawach najważniejszych w roślinnej kuchni, a potem gotowe potrawy zaserwuje swoim wymagającym gościom. Będzie się działo!

Marta Dymek: blogerka, autorka kulinarnego bloga Jadłonomia i książki pod tym samym tytułem. Od sześciu lat prowadzi swoją stronę, na której dzieli się wegańskimi przepisami oraz wskazówkami na temat roślinnego gotowania, a jej książka "Jadłonomia, czyli 100 przepisów nie tylko dla wegan" doczekała się sześciu dodruków i rozeszła się w 50 tysiącach egzemplarzy. Marta współpracowała z nowojorskim kwartalnikiem kulinarnym "Chickpea Magazine". Jej teksty publikowano też w "Magazynie Smak", "Kukbuku" i "Gazecie Wyborczej", a także w jej autorskiej rubryce w "Kuchnia. Magazyn dla Smakoszy".