Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź


(Tobie & Matt, series I & II), seria lifestylowa, Australia, 2007, 8 x 60

Szef kuchni Tobie Puttock i somelier Matt Skinner są przyjaciółmi, pracowali razem dla fundacji Jamiego Olivera Fifteen przy programie "Restauracja Jamiego - Australia". W swoim nowym programie podróżują, jedzą, gotują, próbują dobrego wina, a przede wszystkim dobrze się bawią.

W pierwszej serii programu wybierają się w podróż do Europy. Odwiedzają Hiszpanię, Francję, Włochy i Grecję. Na każdym kroku spotykają przyjaciół i znajomych, głównie Australijczyków, którzy od lat mieszkają na Starym Kontynencie. Z ich pomocą poznają smaki lokalnych specjałów, kulturę i zwyczaje miejsc, które odwiedzają.

W Hiszpanii swoją podróż rozpoczynają od Barcelony, gdzie odwiedzają restaurację Tapioles 53, prowadzoną przez Australijkę. Tobie poznaje rybaka, który zdradza mu przepis na doskonałe danie z ryby, a Matt w tym czasie poszukuje win... Po przyjeździe do Francji, Tobie i Matt jadą na północ kraju, aby odwiedzić szefową kuchni Dany Chouet i jej partnerkę Trish Hobbs, mieszkające w pięknym regionie Perigord. Tutaj przygotowują grillowaną pierś kaczki z cukinią, bazylią, miętą i rukolą, faszerowany karczek wieprzowy i inne smakołyki rodem z francuskiej kuchni. We Włoszech gospodarze serii odwiedzają oczywiście Toskanię, trafiają do uroczego, otoczonego kamiennym murem miasteczka Lucca, położonego 150 kilometrów od Florencji, które słynie ze swej historii, tradycji i kultury. Tu znowu spotykają "dobrą duszę", która wprowadzi ich w arkana włoskiej kuchni. Ostatnim etapem ich europejskiej podróży jest Grecja. W Atenach widzą się ze starym znajomym Tobiego. Pracowali przed trzynastu laty w restauracji w Melbourne. Kostas udziela im podstawowej rady "Chcecie zrozumieć greckie jedzenie, musicie najpierw zrozumieć grecką kulturę."

W drugiej serii programu wybierają się w podróż do Azji. Odwiedzają Pekin, Szanghaj, Bangkok i Hua Hin w Tajlandii. Na gospodarzy serii czekają nowe smaki i aromaty. W poszukiwaniu nowych produktów zagłębiają się w lokalne targi i bazary. Poznają historie miejsc, w których aktualnie przebywają i skwapliwie korzystają z rad i wskazówek przyjaciół. Podróż przez Azję jest nie mniej pyszna niż ta, z poprzedniej serii po Europie, za to z pewnością dużo bardziej egzotyczna.

gospodarze programu: Tobie Puttock i Matt Skinner

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA