Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Skarby kuchni tybetańskiej


(A Taste of Tibet), film dokumentalny, Chiny, 2012, 52

Góry, wioski, lokalne targi, miejskie restauracje i domowe kuchnie - oto Tybet w całej krasie i jego cztery skarby. Oto smaki kraju na Dachu Świata.

Przez pokolenia, farmerzy, nomadzi, imperatorzy i mnisi starali się wykrzesać jak najwięcej z nieprzyjaznej tybetańskiej ziemi. W efekcie stworzyli wyjątkowy w skali świata dorobek kulinarny kultywowany do dzisiaj.

W Tybecie większość potraw przygotowuje się przy użyciu czterech głównych i łatwo dostępnych składników nazywanych "skarbami Tybetu". Są to: masło z tłuszczu jaka, czarna herbata, mąka jęczmienna zwana Tsampą i mięso jaka lub owcy.

Jest to opowieść o tym, jak środowisko, w którym żyją Tybetańczycy wpłynęło na ich kulturę kulinarną. Widzowie zobaczą jaka jest różnica między surową i chłodną Północą, gdzie nic nie rośnie, a subtelnym i pełnym niespodzianek, zalesionym Południem.

Dokument jest tym cenniejszym zapisem unikalnej tradycji, im bardziej współczesna cywilizacja wdziera się do tybetańskich wiosek. W pewnym momencie może się okazać, że lokalna sztuka kulinarna zacznie przechodzić do historii.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA