Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Ser w plasterkach 6

Ser w plasterkach 6

(Cheese Slices 6), seria dokumentalna, Australia, 2012, 10 x 30


Odkrywanie głębi smaków zawartych w dobrze zrobionym serze jest jak odkrycie kolorowej telewizji po latach oglądania czarno-białego obrazu - Will Studd.

"Ser w plasterkach" to wyprawa w poszukiwaniu smaków i aromatów, historii i tradycji. Każdy, kto ma słabość do serów, pokocha tę fascynującą, zabawną i inspirującą podróż po całym świecie, w którą zabiera widzów Will Studd.

Najnowsza, szósta odsłona serii przygotowywana była na przestrzeni 2 lat. Will Studd podróżował przez najbardziej urokliwe wiejskie tereny świata. W pierwszym części odwiedził Izrael, w którym poznał ojca chrzestnego współczesnych izraelskich serowarów. Udał się m.in. do Galilei i na pustynię Negew. Z kolei w Butanie prowadzący dowie się jak sery i masło przygotowywane z mleka krów i jaków jest wykorzystywane w cela rytualnych. W Turcji odwiedzi słynny Bazar Egipski w Stambule i pozna Tulum - tradycyjnym turecki ser oprawiony w kozią skórę i dojrzewający w niej. We Francji pozna tajniki przygotowywania serów robionych przez zakon trapistów. Kierując się w stronę włoskich Dolomitów spotyka najstarszego we Włoszech serowara. Na koniec Studd odwiedza Barceloną, gdzie odkrywa niezwykły smak katalońskich serów.

Will Studd, znany jako Cheese Master, stoi na czele australijskiego przemysłu serowarskiego od początku lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia. Jego zainteresowanie serami zaczęło się jeszcze 10 lat wcześniej w Londynie, gdzie otworzył sieć sklepów delikatesowych o nazwie Relish. W 1981 roku przeniósł się do Australii, gdzie jako dystrybutor i sprawozdawca mediowy miał duży wkład w rozwój przemysłu serowarskiego. Studd jest członkiem Francuskiego Stowarzyszenia Serowarskiego i jest wspólnikiem w Richmond Hill Café, a także Cheese Larder and the Calendar Cheese Company. Był również prezesem Australian Specialist Cheesemakers' Association. Jest autorem uhonorowanej wieloma nagrodami książki "Chalk and cheese" - przewodnika po świecie serów, zawierającego porady dotyczące kupowania i serwowania serów.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA