Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

seria poradnikowa, Polska, 2012, 12 x 15


Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji polskich serów "zagrodowych".

Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera - bohatera programu. Prowadzący prezentuje m.in. aksamitny ser dżersejowy blue czy niezwykły, długodojrzewający ser "Bursztyn".

Gieno Mientkiewicz od lat fascynuje się serami. Prowadzi popularny blog serypolskie.blox.pl. Autor terminu "polskie sery zagrodowe". Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.



PARTNERZY PROGRAMU:


ODCINEK 1

W premierowym odcinku programu "Przez dziurkę od sera" Gieno Mientkiewicz, znawca i pasjonat serów, zabierze widzów w podróż na ranczo Frontiera. Poznamy niezwykłą historię Sylwii i Rusłana, którzy kilkanaście lat temu zdecydowali się porzucić życie w wielkim mieście i zamieszkać w przepięknym rejonie Mazur, nieopodal Mrągowa. Dziś zajmują się produkcją serów zagrodowych z mleka owczego i krowiego. Ich ser Frontiera Blue z przerostem niebieskiej pleśni - to jeden z najlepszych serów wyrabianych w Polsce.

ODCINEK 2

W drugim odcinku programu poświęconemu sztuce wyrabiania i degustowania serów, Gieno Mientkiewicz wybierze się do Radzynia Podlaskiego. Odwiedzi miejsce, w którym powstają szlachetne sery długodojrzewające. Jest to jeden z niewielu zakładów w Polsce, który stawia na jakość. Każdy ser od momentu "narodzin" ma tutaj swojego opiekuna. O Bursztynie - serze będącym arcydziełem sztuki serowarskiej - opowiedzą jego twórcy.

ODCINEK 3

W serowarstwie - inaczej niż w życiu - gdzie kucharek sześć, tam jest co zjeść! W Wiżajnach, w ponad 20 gospodarstwach kobiety wytwarzają sery według tradycyjnej receptury swoich babć i prababek. I nie dość, że się przy tym nie kłócą - to jeszcze wspólnie dbają o dobrą renomę serów z Wiżajn. A są to sery różnorakie - śmietankowe, ziołowe, a nawet wędzone. W jednym z gospodarstw podejrzymy, jak Barbara Żeliszczak produkuje z niesamowitą pasją ser dojrzewający - doceniony niedawno przez organizację Slow Food Polska. Na koniec, nad jeziorem Wiżajny Gieno ugotuje wiejskie pierogi gryczano - pszenne z cukinią i wędzonym serem.

ODCINEK 4

Czym może zajmować się szwajcarska para eko-uciekinierów na Suwalszczyźnie? Wyrabianiem serów metodą stosowaną w Alpach! Claudia i Thomas Notterowie mieszkają w Polsce od prawie 20 lat i mają 9 dzieci. Ich specjalnością jest Bachanowska Mozzarella. Jest ona łagodnym i lekko solonym, pełnotłustym, świeżym serem, który można przechowywać w lodówce bez opakowania przez kilka tygodni. W czwartym odcinku programu "Przez dziurkę od sera" Gieno Mientkiewicz odwiedzi tę niezwykłą rodzinę i pokaże, jak szerokie zastosowanie w kuchni ma Bachanowska Mozarella.

ODCINEK 5

Tym razem Gieno Mientkiewicz odwiedzi niezwykłą krainę serów - Korycin i jego okolice. Wiele gospodarstw wytwarza tam bardzo charakterystyczne sery, które są przysmakiem od stuleci. Największy polski znawca serów pozna tajemnicę produkcji swojskiego korycińskiego, który jest niezwykle łagodnym i naturalnym serem. Ser z Korycina - nawet od tej samej gospodyni, za każdym razem smakuje inaczej - i w zależności od pory roku ma inny kolor. Daje swoim miłośnikom sporo wolności w połączeniach, jest zawsze gotowy na nowe pomysły. Dlatego Gieno puści wodze fantazji i zamarynuje ser z warzywami w oliwie, a także stworzy półmisek przekąsek w sam raz na ogrodowe przyjęcie, bo udekorowany bratkami.

ODCINEK 6

W programie "Przez dziurkę od sera" kolejna niezwykle barwna postać - Marek Grądzki. Kiedyś polityk, teraz ziemianin, który z wielkopolskim rozmachem prowadzi kilkusethektarowe gospodarstwo oddając się swojej pasji - produkcji serów kozich! Jego sery goszczą w najlepszych hotelach i restauracjach. Chlubą Grądzkiego jest ser Krzywonos - nazwany na cześć pani Henryki. W Liniach Gieno przyrządzi przepyszne kotleciki z Krzywonosem oraz seler naciowy zapiekany z zaprzyjaźnionym już szlachetnym serem Bursztyn.

ODCINEK 7

Tym razem Gieno wybierze się w góry! Odwiedzi Wojciecha Komperde, najsłynniejszego polskiego serowara, gdzie przyrządzi gruszki pod oscypkiem z żurawiną. Swoją sławę Komperda zyskał wiele lat temu podczas slow foodowego festiwalu Salone del gusto w Turynie. Od tego czasu pielgrzymują do niego włoscy smakosze. Zna go Europa, Afryka, obie Ameryki, Australia... Komperda wypasa swoje owce w Czorsztynie w Pienińskim Parku Narodowym. Przy stadku liczącym ponad 500 sztuk potrzebuje czterech juchasów, ale i sam nie ma lekko. Wstaje o 4 rano, ale jak powtarza świat jest najpiękniejszy, gdy budzi się ze snu. Jak robi się smakowity oryginalny oscypek? O tym przekonacie się w najnowszym odcinku "Przez dziurkę od sera"!

ODCINEK 8

Sery Beaty Futymy wędrują po całej Polsce, w tym odcinku Gieno postanowił odwiedzić miejsce, z którego wyruszają one na podbój świata! W Wielkopolsce, w gospodarstwie "Pod świerkami" Beata Futyma robi sery łagodne, słoneczne, aromatyczne... Naszym bohaterem będzie ser Kreuzer, z którego Gieno przyrządzi przepyszną sałatkę z jabłkiem i pomarańczą, a na przystawkę zaserwuje...seler bursztynowy. Ser Kreuzer, formowany w profesjonalnych holenderskich formach, zjednał sobie gusta licznych wielbicieli w Polsce i zdobył już wiele nagród. Kreuzery każdego dnia przewracane są "na drugi boczek". Co ciekawe, można zjadać je razem ze skórką! Czym jeszcze się wyróżniają? Przekonacie się oglądając najnowszy odcinek "Przez dziurkę od sera"!

ODCINEK 9

Kozia Chałwa, tak to nie żart, to przysmak robiony z serwatki, inny od wszystkich, unikatowy w skali światowej. Duża pieczołowitość i doskonałe mleko są podstawą zadziwiających, dojrzałych i nietuzinkowych serów gościa kolejnego odcinka "Przez dziurkę od sera" - pani Bożeny Sokołowskiej. Nasza bohaterka to bez wątpienia samoistny talent, intuicyjnie potrafi prowadzić swoje serowe eksperymenty, co gwarantuje moc wrażeń dla podniebienia i nie gorsze wrażenia dla oglądających nasz program. W ekologicznej zagrodzie "Kozia łąka" powstaje obok Koziej Chałwy czy Pieczonej Ricotty, nasz kolejny serowy bohater - Łomnicki z kozieradką. Chcecie dowiedzieć się o nim czegoś więcej? Zapraszamy do oglądania kolejnej serowej przygody Giena! Tym razem ugotuje dla Was ciepłą sałatkę z kurkami i serem Łomnickim, a na deser zaserwuje lody waniliowe z sosem z Koziej Chałwy...

ODCINEK 10

Tym razem wybieramy się z kamerą do Honoraty i Tomasza Strubińskich - pary uciekinierów, którzy na swoje siedlisko wybrali Bory Tucholskie. Tomasz zajmuje się kozami zna imię każdej z nich i rozpoznaje je po głosie! Honorata przerabia kozie mleko na sery. Wciąż eksperymentuje z technologią, a wynikiem jej doświadczeń jest ser Kozia Rura i Kozidymek. Wykorzystując dobrodziejstwa Państwa Strubińskich, Gieno przyrządzi podpłomyk z Kozią Rurą i pomidorami, Kozidymek faszerowany pastą jajeczną, a do tego zaserwuje smażone talarki banana z czosnkiem. Gieno twierdzi, że to niezwykłe połączenie po prostu mu się przyśniło!

ODCINEK 11

W jedenastym odcinku z cyklu "Przez dziurkę od sera" Gieno wybiera się do Grzybowa. Mieszka tam para uciekinierów - Ewa i Peter Stratenwerthowie. On, Szwajcar, który zakochał się w polskiej naturze, ona absolwentka antropologii pojawiła się w Grzybowie za sprawą Petera. Razem tworzą stowarzyszenie kulturalno-ekologiczne, w którym prowadzą zielone szkoły, kolonie, pieką chleb i wyrabiają sery, które mają niespotykany smak. Faworytem Giena jest Grzybowski. Największy polski specjalista od serów upichci ukrytą zupę Galurese rodem z Sardynii z wykorzystaniem sera grzybowskiego oraz sałatkę z gotowanej wołowiny.

ODCINEK 12

Gieno wyrusza w Beskid Niski - do Mszany. Znajduje się tam świetnie zorganizowane gospodarstwo rodziny Maziejuków, którzy postawili na przywrócenie wołoskich tradycji serowarskich. Na granicy dwóch Parków Krajobrazowych wypasają duże stado kóz, a z ich mleka robią sery. Ich flagowy produkt - Ser Wołoski, wytwarzany jest metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku, jednak nowoczesnymi narzędziami. W przepięknej górskiej scenerii, Gieno przyrządzi pstrągowe kluseczki z kozią bryndzą i frytki z wołoskiego białego sera.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Najbliższe emisje

  • jutro, 20.03, godz. 06:00
  • czwartek, 21.03, godz. 06:00
  • odc. 4 piątek, 22.03, godz. 06:00
  • poniedziałek, 25.03, godz. 06:00
  • odc. 6 wtorek, 26.03, godz. 06:00
  • odc. 7 środa, 27.03, godz. 06:00
  • czwartek, 28.03, godz. 06:00
  • piątek, 29.03, godz. 06:00

Więcej

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA