DAVID W EUROPIE 4

program tv >>

Przez dziurkę od sera 3

seria poradnikowa, Polska, 2014, 12 x 30 min

pozycja w rankingu: 196

suma głosów: 963

średnia głosów: 4,89

odsłon: 4897

W trzeciej serii programu rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji polskich serów zagrodowych. Celem programu jest przybliżenie widzom tematu polskich serów. Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych danego sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, ocenić jego zapach, a także w jaki sposób przechowywać go w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena dwóch dań z wykorzystaniem sera, będącego głównym tematem odcinka.

W trzecim sezonie gospodarz odwiedzi m.in. mleczarnię Lazur, gdzie produkowany jest najbardziej znany polski ser pleśniowy, Kozią Farmę w Drużbinie, na której pokaże ser kozi biały, Praslity na Mazurach z lokalnym krowim serem długo dojrzewającym oraz Kampinos, gdzie zaprezentuje kozi twardy ser.

Gieno Mientkiewicz od lat interesuje się serami. Prowadzi popularny blog serypolskie.blox.pl. Jest autorem terminu "polskie sery zagrodowe". Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.

PARTNER PROGRAMU:




ODCINEK 1

W pierwszym odcinku trzeciej serii programu "Przez dziurkę od sera" Gieno Mientkiewicz, znawca i pasjonat serów, ponownie zabierze widzów w serową podróż, tym razem do Cegłowa. To właśnie tam, w swoim ekologicznym gospodarstwie, Grażyna Stelmachowska wytwarza przepyszny kozi twaróg. Ser z Cegłowa wyrabiany jest starą, rzadko dziś spotykaną metodą - bez użycia podpuszczki. Gienio wykorzysta ten jedwabiście delikatny twarożek w swoim przepisie na galuszki, a na drugie danie upichci zapiekankę makaronową z serem.

ODCINEK 2

Tym razem poznamy tajniki produkcji i dojrzewania koziego sera z Drużbina. W tej niezwykle malowniczej miejscowości w województwie łódzkim, szczęśliwe kozy pani Katarzyny Olszewskiej dają mleko, z którego powstaje ser wpisany na listę produktów regionalnych. Co można ugotować z Dojrzałym kozim serem z Drużbina? Gieno twierdzi, że koźlęce kotleciki zapieczone pod serami, a na deser do tego orzeźwiający koktajl owocowo-lazurowy. Jak mu to wyjdzie? Przekonajmy się na własne oczy!

ODCINEK 3

Tym razem Gieno Mientkiewicz odwiedzi rodzinę pełną pasji - serowej pasji. Państwo Symonowiczowie z Praslit, z pomocą czwórki swoich wspaniałych dzieci, wytwarzają wędzony ser - Zadymer. Gieno jak zwykle zaskoczy nas nietypową potrawą i zdecyduje się dodać ser wędzony do risotto. Sprawdźmy i przekonajmy się sami... Drugim daniem przyrządzonym w Praslitach będą szparagi z siekanym jajem i sosem serowym - to już przepyszna klasyka.

ODCINEK 4



Omlet z serem pleśniowym i pieczarkami, a do tego sałatka z gotowaną fasolą, śledziem i Zamszowym Mazurem. Te dwie potrawy Gienio przyrządzi w gospodarstwie Tomasza Jonkowskiego w Polskiej Wsi. To właśnie tam powstaje kozi ser Zamszowy Mazur, z charakterystyczną zamszową skórką. W programie Gieno odpowie również na najciekawsze pytania widzów dotyczące serów.



ODCINEK 5



Z wizytą do Kasi i Grzegorza, Gieno wybierze się do Złotnej. Tam, w ekologicznej, koziej farmie, nieopodal Morąga są wytwarzane kozie sery. Ideą, która przyświeca uroczemu małżeństwu, pochodzącemu z Warszawy jest powrót do źródeł, do czystej, nieskażonej chemią zdrowej żywności. Kozy Państwa Łaskich są otoczone troskliwą opieką i wypasane na osiemnastu hektarach aromatycznych łąk, dzięki czemu są szczęśliwe, a sery z ich mleka przepyszne. Zwieńczeniem wyprawy Giena będzie wielkie gotowanie. Tym razem Gieno przyrządzi pikantny chłodnik oraz pappardelle ze szpinakiem i kozim serem.



ODCINEK 6



Wybieramy się w podróż do ekologicznego gospodarstwa w Sierżni niedaleko Łodzi, gdzie mieszkają krowy rasy Jersey. Najbardziej ujednolicone genetycznie na świecie krowy, hodowane w Anglii od 1789 roku, są bardzo spokojne i mleczne. To właśnie z ich niepasteryzowanego mleka, w tradycyjny sposób, pani Joanna Nasarzewska z pomocą dziesięcioletniej córki, Julki, robi całą gamę serów o charakterystycznej konsystencji i smaku. Gieno z sera Jersey ugotuje zupę... piwno-serową i bliny. Bliny na pewno będą pyszne, ale zupa piwno- serowa? To trzeba koniecznie zobaczyć. I spróbować samemu! Zapraszamy do gotowania.



ODCINEK 7



Gieno zabiera nas do miejsca, w którym tradycja styka się z nowoczesnością. W Nowych Skalmierzycach w wielkopolskim, gdzie historia mleczarstwa sięga początku XX wieku, jest najnowocześniejsza w Polsce linia serowa. To właśnie tam powstaje Lazur z błękitną pleśnią. Będziemy mogli zobaczyć etapy powstawania sera i poznamy odpowiedź na pytanie, czy pleśń na serze jest dobra. W tym odcinku tropiciel serów przygotuje zapiekankę serową z białą kiełbasą i cebulą oraz tartę z serem Lazur, gruszkami, miodem i granatem, a na deser ciekawe połączenie: ser pleśniowy na słodko.



ODCINEK 8



Bohaterem kolejnego odcinka jest zdobywca głównej nagrody na Festiwalu Serów Farmerskich w Lidzbarku Warmińskim - ser Capra. Ten dojrzewający ser kozi produkowany jest niemal ręcznie, w manufakturze pani Małgorzaty Klause-Wojas we wsi Wiejca obok Kampinosu. W czym tkwi sekret dojrzewającego sera capra, który pokonał produkty pięćdziesięciu pięciu innych wystawców na festiwalu, przekona się Gieno Mientkiewicz przygotowując dwa dania: wegetariańskie naleśniki z warzywami, owocami i serem oraz polędwiczki z warzywami i owocami pod pysznym, złocistym serowym sosem.



ODCINEK 9



Na Podlasiu, we wsi Pawełki, według tradycyjnej receptury powstaje podlaski suszony twaróg. Dzięki sąsiedzkiej współpracy Krystyny Klimaszewskiej i Łukasza Ancypo z Karczmy pod Sokołem, Gieno będzie mógł spróbować i zaprezentować zdrową ekologiczną żywość produkowaną ręcznie z zachowaniem receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Tym razem trudno będzie zobaczyć przez dziurkę od sera suszony twaróg, ale Gieno znajdzie sposób, aby przyrządzić z nim wegetariański saganek sokólski i pieczone pomidory nadziewane serem i innym miejscowym specjałem - kumpiakiem.