Kuchnia+ więcej niż gotowanie

program tv >>

Przez dziurkę od sera 2

seria poradnikowa, Polska, 2013, 12 x 15 min

Prowadzący: Gieno Mientkiewicz

pozycja w rankingu: 81

suma głosów: 2.875

średnia głosów: 4,96

odsłon: 6206

W drugiej serii programu rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery, i pokazuje proces produkcji polskich serów "zagrodowych".

Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych danego sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, zwraca uwagę na zapach, smak, a także sposób jego przechowywania w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena wybornego dania z udziałem sera - bohatera programu.

Gieno Mientkiewicz od lat fascynuje się serami. Prowadzi popularny blog serypolskie.blox.pl. Jest autorem terminu "polskie sery zagrodowe". Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi, widać autentyczną pasję.



PARTNERZY PROGRAMU:




ODCINEK 1

Na początku drugiej serii "Przez dziurkę od sera" Gieno zabierze nas w rejony Kazimierza Dolnego. To właśnie tam od kilku lat mieszka para Warszawiaków - Ania i Rafał. Ich "Mleczna Droga" słynie z produkcji wyjątkowych jogurtów oraz jednego z najbardziej rozpoznawalnych serów na świecie - Cheddara. O pasji do robienia serów, która zaczęła się jeszcze w Anglii, oraz o specjalnym procesie produkcji zwanym "cheddaryzacją", opowiedzą bohaterowie odcinka. Gieno upiecze serowo-musztardowy keks, w sam raz do piwa!

ODCINEK 2

Tym razem Gieno Mientkiewicz odwiedzi niezwykłą krainę serów - Radzyń Podlaski. W tym jakże czystym i ekologicznym miejscu powstają wyjątkowe sery, jedne z najlepszych w Polsce. Serowarstwo w tych rejonach ma długą tradycję. W tutejszym Pałacu Potockich powstawały kiedyś pierwsze serowarskie receptury. Dzisiaj Spółdzielnia Mleczarska Spomlek nawiązuje do tamtych czasów. W programie zobaczymy, jak powstają sery w tzw. "małej serowni" - sery o niespotykanych smakach imbiru, czarnuszki czy pomidorów z bazylią. Tradycja łączy się tu z nowoczesnością - tak powstają sery z Radzynia Podlaskiego.

ODCINEK 3

Gieno jeździ, szuka, smakuje...i odkrywa! W trzecim odcinku serowej przygody odkryje przed Państwem ser wybitny, wyrabiany przez Mariusza Purgała. Pan Mariusz - serowar, filozof, człowiek z niezwykłym podejściem do serów. W swojej serowarni potrafi całymi latami obmyślać nowy przepis. Często korzysta z archiwów zakonów cystersów, a potem cierpliwie wciela swoje myśli w czyn. Wspólnie z Gienem wyrobi Kozamer klasztorny i uchyli nam przy tym rąbka swoich produkcyjnych tajemnic. W Malinowej Zagrodzie, bo tak nazywa się to miejsce, Gieno przyrządzi przepyszny kogel mogel z Klasztornym i malinami. Danie główne to również uczta dla podniebienia, w białym omlecie zagra dobrze znany Bursztyn ze szparagami.

ODCINEK 4

Tym razem w programie odwiedzimy miejsce, w którym powstają włoskie sery z polską duszą. To miejsce niezwykłe. Wyrabiany tam ser Emilgrana powstaje z polskiego mleka, według ponad tysiącletniej włoskiej receptury. W odcinku poznamy blisko dwudziestoletnią historię włoskich serów na polskiej ziemi. Gieno pokaże, jak przyrządzić tatara z serem i pulpety wołowe z graną w botwince.

ODCINEK 5

W kolejnym odcinku 'Przez dziurkę od sera' Gieno Mienktkiewicz odwiedzi Ziemię Dobrzyńską. Przedstawi Agnieszkę i Krzysztofa Magdziaków, którzy w te rejony uciekli z Torunia przez... Peru. Produkowany przez nich kozi ser plasuje się na pograniczu dojrzałego twarożku i miękkiej skórki... Ponadto jak zwykle Gieno przyrządzi coś nietuzinkowego. Tym razem będzie to arcydelikatna sałatka z łąkowych ziół i koziego sera. Mieszczący się nieopodal Instytut Bioróżnorodności będzie pretekstem, by porozmawiać o zapomnianych gatunkach roślin i owoców.

ODCINEK 6

Co nowego w świecie polskich serów zagrodowych? W kolejnym odcinku, wraz z Gienem, podejrzymy jak swoje sery wyrabia wielopokoleniowa rodzina Państwa Jareckich. W nasuwającym od razu skojarzenia do Bolesława Leśmiana Malinowym Chruśniaku, w Strzelcach Dolnych, nieopodal Bydgoszczy powstaje ser Kozi Chruśniakowy. Idealnie pasuje do wyraźnych win i browarów, zaś w kuchni może stanowić świetną przyprawę. W programie zagości w letnim sosie serowo-powidłowym, podawanym z placuszkami z Bursztynem i kwiatami akacji.

ODCINEK 7

Na pięknym, czystym ekologicznie obszarze, w otoczeniu winorośli, powstaje wyjątkowy, wędzony ser. To jednak nie południowa Francja czy Włochy, tylko samo serce Polski - ziemia chełmińska. Tam swoje sery wyrabiają państwo Irena i Jurek Tomkiewiczowie. Gziński wędzony ser, który nas sprowadził w to malownicze miejsce, jest wytwarzany z mleka wyjątkowo mlecznych, holsztyno -fryzyjskich krów. Gieno tradycyjnie przyrządzi danie z tutejszych produktów, będą to przepyszne zrazy serowe z kiszoną kapustą.

ODCINEK 8

Wyjątkowy ser i wyjątkowa kobieta - pani Grażyna Gawiniecka. W tym odcinku przedstawiona zostanie ciekawa historia narodzin sera Czosnkowego Twardego. Wiele osób bezskutecznie próbowało uzyskać od pani Grażyny recepturę i tajniki wytwarzania tego sera. Gieniowi uchyli rąbka tej smacznej tajemnicy. A na koniec prawdziwa uczta dla podniebienia. Nic tak nie smakuje jak sałatka z czosnkowym serem w wykonaniu Gienia.

ODCINEK 9

Tym razem wybierzemy się w rejon Polski słynący z wyjątkowego mleka, czyli ziemię kurpiowską, a dokładniej Tusinek. Od nazwy miejscowości pochodzi nazwa bohatera tego odcinka. Mały Tusinek, bo o nim mowa, to ser niezwykle esencjonalny i aromatyczny. Pomysł Giena na wykorzystanie go w przyrządzeniu crème brûlée z chrzanowym karmelem i krakersami okazał się znakomity!

ODCINEK 10

Lato, upał, góry, cisza, spokój i... sery. Czy są na świecie przyjemniejsze sytuacje? Być może tak, ale jest ich niewiele! Jak już wiadomo, Gieno tym razem wybierze się w góry. Odwiedzi Andrzeja Stocha, którego owcze sery powstają w niezwykłym miejscu - na skraju Pienińskiego Parku Narodowego, przy słowackiej granicy. Dotrzeć tam jest niezwykle ciężko, jednak ekipa "Przez dziurkę od sera" nieustannie dociera w najdalsze zakątki Polski w pogoni za coraz to nowszymi serami. Na samym szczycie gór Gieno przyrządzi smażone gałki z mamałygi z bryndzą oraz drożdżowe racuchy z jabłkiem i Bursztynem. Opisywać można w nieskończoność, ale trzeba to zobaczyć!

ODCINEK 11

Podróżując po Polsce Gieno co i rusz odkrywa ekologiczne gospodarstwa, produkujące sery zagrodowe. Każdy serowar ma własną, barwną opowieść o tym, jak został producentem unikatowych serów. Państwa Sabinę i Mieczysława Gieno zna z regionalnych jarmarków, na których miał okazję próbować ich zachwycających kozich serów. Tym razem postanowił wraz z ekipą "Przez dziurkę od sera" odwiedzić ich w rodzinnym gospodarstwie, położonym na skraju pięknego lasu i zielonych łąk w samym sercu Kurpi. W tak relaksującym otoczeniu Gieno przyrządzi zupę pomidorową z serowymi kluseczkami.

ODCINEK 12

Pieczony camembert z wędzoną czekoladą... myśl o tej potrawie przenosi nas do malowniczej Normandii w północnej Francji, nad kanał La Manche... Stop! Nic bardziej mylnego! Gieno odnalazł taki ser w Polsce, w Szczyrzycu. To tam, w otoczeniu gór i wodospadu, rodzina państwa Lorków wytwarza pyszne camemberty. To jeszcze nie koniec, bo oprócz produkcji tego miękkiego, podpuszczkowego sera, gospodarze wytwarzają we własnej winnicy przepyszne wina, które idealnie komponują się z naszym serowym bohaterem.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl