Kuchnia+ więcej niż gotowanie

przepisy z programu

program tv >>

Nuta egzotyki na co dzień

Everyday Exotic

seria poradnikowa, Kanada, 2008, 26 x 22 min

Prowadzący: Roger Mooking

pozycja w rankingu: 100

suma głosów: 2.241

średnia głosów: 4,83

Roger Mooking zaprasza widzów do swojej kuchni pełnej niecodziennych rarytasów, w której łączą się rzadko spotykane smaki i aromaty.

Każdy odcinek jest poświęcony innemu produktowi, a gospodarz opowiada o ich pochodzeniu i pokazuje, jakie dania można z nich wyczarować. Czasem wykorzystanie egzotycznych produktów nie jest łatwe. Nie wiadomo, jak je jeść, z czym łączyć, czy są słodkie czy słone.... Chciałoby się powiedzieć: do odważnych świat należy. W programie szef kuchni przedstawi owoce, takie jak papaja, mago i lychee, odkryje tajemnice nori, bazyli tajskiej i trawy cytrynowej, zdradzi kilka zastosowań dla pieprzu seczuańskiego, ziaren kolendry, przyprawy "pięć smaków'', szafranu, kardamonu i anyżu gwiazdkowego. Odkrywanie nowych smaków w kuchni może okazać się bardzo wciągające...

ostatnie komentarze >>

oskarjursza

postów: 4

11.07.2013 20:26

Jedna mała uwaga.
W odcinku 10 sezonu 2 przygotowywana była pizza.

Jeśli będziecie szukali "Buffalo mozarella" to we Włoszech i chyba w Europie też nazywa się ona

"Mozzarella di bufala".

Jest to jedna lepszych mozzarelli i jednocześnie droższych. Nigdy nie widziałem tej odmiany mozzarelli w polskich hipermarketach.

tomeksss

postów: 17

04.10.2012 17:57

Ankarol napisała 16.07.2010 19:52:
Prowadzący nawet sympatyczny choć nie dostrzegłam jakiś "patentów" w sporządzaniu potraw. Bazuje dość uparcie na dobrych, sprawdzonych surowcach co trochę już razi monotonią bo niemal wszyscy używają podobnych produktów. Wkurzający jest widok wykorzystywania części składników i jednocześnie realizatorowi zdawało się że pewne rzeczy umkną uwadze widza. Tak dla przykładu w jednym z odcinków coś tam sporządzał i wyciągnął pęczek zielonej pietruszki, oderwał połowę i zaczął ją po swojemu czyli dramatycznie siekać (ach te ARTYSTYCZNE SIEKANIE, tu chyba ukłon w stronę sponsora noża !!!), zadałam sobie pytanie a coi z resztą natki ?. Potem zaś wyciągnął kostkę masła owinął papier odkroił połowę dodał do (chyba) sosu itd. itp. Po pewnym czasie robił jakis dodatek do potrawy bazując na podobnych składnikach a więc znów natka pietruszki i masło. Zdawało Mi się że zobaczę tę drugą cześć natki i drugą połówkę masła ależ skąd !!!, ponownie oderwał z nowego pęczka połowę i z nowej kostki odkroił masło. Ja rozumiem że to nie Jego wina a realizatorów ale nic Mnie tak w kuchni nie razi strasznie jak marnowanie składników czy rozrzutność nie mająca żadnego wpływu na smak. Tu była lekka przesada zupełnie inaczej wygląda to u Jeana, który jeszcze przed wrzuceniem do kosza ogląda z wielu stron czy to co ma wyrzucić da się jeszcze wykorzystać. Bywają lepsze programy ale i są duuuuuuuużo słabsze.
Ale ty Słonko zrzędzisz strasznie :)

Evakss

postów: 1

01.10.2010 22:42

A gdzie sa przepisy z odcinka 21 dnia 30.09.2010 ? Nie moge ich znalezc...

k.tyczynski

postów: 81

16.07.2010 22:10

Bardzo, bardzo, bardzo pozytywnie oceniam program. Prowadzący, niby pokazuje stare i oklepane techniki gotowania, ale robi to tak świetnie, że jest to niezauważalne. Bardzo fajny gość. Taki naturalny, a jak już próbuje to jak Jose- nazwiska nie pamiętam, ale jego program leciał na kuchni.tv, jeździł po Hiszpanii, takk się fajnie delektował nawet najmniejszą okruszyną chleba, że aż się chciało iść do kuchni i jej spróbować :D
Proszę o więcej takich programów kochani...

Ankarol

postów: 39

16.07.2010 19:52

Prowadzący nawet sympatyczny choć nie dostrzegłam jakiś "patentów" w sporządzaniu potraw. Bazuje dość uparcie na dobrych, sprawdzonych surowcach co trochę już razi monotonią bo niemal wszyscy używają podobnych produktów. Wkurzający jest widok wykorzystywania części składników i jednocześnie realizatorowi zdawało się że pewne rzeczy umkną uwadze widza. Tak dla przykładu w jednym z odcinków coś tam sporządzał i wyciągnął pęczek zielonej pietruszki, oderwał połowę i zaczął ją po swojemu czyli dramatycznie siekać (ach te ARTYSTYCZNE SIEKANIE, tu chyba ukłon w stronę sponsora noża !!!), zadałam sobie pytanie a coi z resztą natki ?. Potem zaś wyciągnął kostkę masła owinął papier odkroił połowę dodał do (chyba) sosu itd. itp. Po pewnym czasie robił jakis dodatek do potrawy bazując na podobnych składnikach a więc znów natka pietruszki i masło. Zdawało Mi się że zobaczę tę drugą cześć natki i drugą połówkę masła ależ skąd !!!, ponownie oderwał z nowego pęczka połowę i z nowej kostki odkroił masło. Ja rozumiem że to nie Jego wina a realizatorów ale nic Mnie tak w kuchni nie razi strasznie jak marnowanie składników czy rozrzutność nie mająca żadnego wpływu na smak. Tu była lekka przesada zupełnie inaczej wygląda to u Jeana, który jeszcze przed wrzuceniem do kosza ogląda z wielu stron czy to co ma wyrzucić da się jeszcze wykorzystać. Bywają lepsze programy ale i są duuuuuuuużo słabsze.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl