Kuchnia+ Food Film Fest 6.

programy kuchni+ >>

program tv >>

Natura kuchni polskiej

magazyn, Polska, 2010, 6 x 3 min

pozycja w rankingu: 276

suma głosów: 316

średnia głosów: 4,45

Jaka jest natura kuchni polskiej? Jakie są składniki, które nierozerwalnie wiążą się z kuchnią polską, a dawno zostały zapomniane? Wojciech Modest Amaro podjął się odkrycia na nowo tradycyjnych produktów. Jakie są wyniki badań - zobaczcie sami.

"Natura kuchni polskiej" to etiudy kulinarne, które wprowadzą widzów w świat nowoczesnej kuchni opartej na lokalnych produktach. Wojciech Modest Amaro ma bardzo współczesne podejście do wszystkiego, co wiąże się z gotowaniem, jest otwarty na nowe technologie, jego kreatywność i profesjonalizm pozwalają na eksperymentowanie i odkrywanie nowych kompozycji smakowych. W każdej z sześciu etiud Amaro opowie o niedocenianych składnikach, które są łatwo dostępne, zdrowe i doskonale wpływają na smak przygotowywanych dań. Amaro przypomina takie skarby natury, jak aronia, lipa, biedrzeniec, głóg, kasztan czy jarzębina. Program "Natura kuchni polskiej" powstał w oparciu o najnowszą książkę Wojciecha Modesta Amaro o tym samym tytule. Wojciech Modest Amaro jest jednym z najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Przez wiele lat pracował i praktykował u boku znakomitych szefów kuchni, takich jak Ferran Adria (Elbulli), Yannick Alleno (Le Meurice), czy Rene Redzepi (Noma). W 2008 roku Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna przyznała mu prestiżową nagrodę Chef de l'Avenir za wybitny talent, a prezydent Akademii napisał: "...dla Wojtka - przyszłego Ferrana Adrii kuchni polskiej - z wyrazami podziwu Rafael Anson". Autor bestsellerowej książki "Kuchnia polska XXI wieku", za którą otrzymał Grand Prix Litterature de la Gastronomique w Paryżu. Książki, która zmieniła oblicze współczesnej kuchni polskiej oraz ukazała możliwości kreatywnego gotowania w odniesieniu do klasycznych i tradycyjnych potraw. Obecnie prowadzi własne "Atelier Amaro" i odkrywa na nowo tajniki kuchni polskiej.