Widelcem po mapie

program tv >>

Koszer macher

program kulinarny, Polska, 2010, 12 x 26 min

Prowadzący: Malka Kafka

pozycja w rankingu: 73

suma głosów: 3.039

średnia głosów: 4,23

03:30
- odc. 3, niedziela, 20 sierpnia
03:30
- odc. 5, wtorek, 22 sierpnia
03:30
- odc. 6, środa, 23 sierpnia

Madonna pije wino z Kanny, Bono je sushi certyfikowane przez rabinów, Donald Trump umawia się na biznesowe lunche w jednej z koszernych restauracji na Manhatanie, Steven Spielberg, Kate Moss, Sasha Baron Cohen też jedzą koszernie. Koszerność stała się w wielu środowiskach modą i oznaką intelektualnych poszukiwań. Malka Kafka w swoim programie odkrywa przed widzami tajemnice kuchni koszernej.

Jednym z prekursorów powrotu do tradycji przodków był Kirk Douglas, który prawie 20 lat temu, jako jeden z pierwszych celebrytów zrewidował swoje podejście do jedzenia. Paul Newman posunął się dalej i stworzył firmę produkującą koszerne wyroby spożywcze. Koszerność już dawno stała się wyznacznikiem stylu w Stanach Zjednoczonych. Również w Europie kuchnia koszerna święci triumfy, w Polsce jednak niewiele się o niej mówi, nie ma też restauracji koszernych... Program Malki przybliża zjawisko kosheru, gospodyni zaprasza w podróż po żydowskim świecie ukazując jego różnorodność. W warszawskiej kuchni Malka przygotowuje swoje autorskie dania koszerne z dostępnych w Polsce produktów.

Malka Kafka jest Żydówką, jej mąż Izraelczykiem. Poznali się przez internet i zdecydowali wspólnie mieszkać w Warszawie. Prowadzą otwarty dom, przyjaciele często odwiedzają ich, by wspólnie biesiadować. Malka świetnie gotuje, posiada wiedzę na temat koszerności, judaizmu, świata żydowskiego i gotowania. W kwietniu 2010 roku Malka otworzyła "Tel Aviv" - pierwszą koszerną kawiarnię w Centrum Warszawy.

gospodyni programu: Malka Kafka

ostatnie komentarze >>

Danna

postów: 1

07.02.2017 15:56

Sporo sprzętów z dziedziny gastronomi możesz znaleźć na https://multigastro.pl/
Znajdziesz tam spory wybór różnego rodzaju dodatków i akcesoriów przydatnych zarówno w lokalu gastronomicznym jak i w kuchni każdej z nas.

Agata11

postów: 69

05.02.2017 12:30

Autorka programu podczas pracy w kuchni często używa takiego sprytnego ręcznego mixerka do ubijania jaj, śmietany i innych rzeczy dosłownie w 5 sekund. Kila ruchów korbką i białko jest sztywne aż trudno uwierzyć (zob. lody truskawkowe).
Bardzo mi się spodobało i w komentarzach były pytania gdzie się takie urządzonko kupuje. Przeszukałam co się da i znalazłam - to jest mixer SPEEDY CHEF. Wpisać tylko w obrazy - SPEEDY CHEF i pokażą się strony z tym mixerkiem.
Z tego co się zorientowałam to raczej nie będzie łatwo kupić ponieważ sprzedaje się w okolicach Azji czyli Korea, Indonezja, Indie, Malezja itp. oraz w Ameryce Południowej m. in. w Brazylii. Można kupić płacąc PayPalem. Kosztuje różnie, ok. 25-40 funtów.
Tu niżej link na You Tube:
Tupperware - Inspirasi Resep Tupperware Speedy Chef

Adames

postów: 6

23.04.2015 12:32

No niewątpliwie to oryginalny program i w sumie całkiem ciekawy..

_________________
Ostatnio na blogu: Opinie o Wonga
Antyhaczyk: Pożyczki Wonga.com - opinie. Szybkie pożyczki internetowe chwilówki

Olka_2015

postów: 1

28.03.2015 18:31

Mieszkam od 25 lat w USA
Nie jestem Zydowka i nie znam Zydowskiej kuchni
Ten program jest inny ale NiE jest zly. Podoba mi sie ,
Chcialabym zwrocic uwage na przedziwny zbieg okolicznosci-osoby, ktore tak zarliwie krytykuja ten program maja problemy z Polska gramatyka i Polska ortografia,
Pani Malko - prosze sie nie przejmowac malymi, ciemnymi umyslami.
Pelno ich w kazdym kraju.

skull83

postów: 10

26.03.2013 20:48

jak dla mnie.. nawiedzony klimat... nie wiem jak skomentować, bo nie rozumiem tego programu

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl