MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

programy kuchni+ >>

program tv >>

Jakubiak w sezonie

magazyn, Polska, 2011, 6 x 26 min

pozycja w rankingu: 34

suma głosów: 5.296

średnia głosów: 4,37

07:00
- odc. 1, piątek, 2 stycznia
07:00
- odc. 2, poniedziałek, 5 stycznia
07:00
- odc. 3, wtorek, 6 stycznia

Tomasz Jakubiak według magazynu Malemen jest jednym z 30 mężczyzn przed trzydziestką, którzy zmienią świat. W swoim pierwszym kulinarnym programie postara się najpierw zmienić smaki Polaków i przekonać ich do rodzimych, sezonowych produktów.

Polska obfituje w doskonałe produkty sezonowe - te dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku, świeże, nieskalane wielokilometrowym transportem, produkowane na małą skalę. Można z nich stworzyć pyszne dania, które niczym nie ustępują specjałom kuchni francuskiej czy włoskiej.

Tomasz Jakubiak, kulinarny globtrotter, kucharz z powołania, miłośnik dobrego jedzenia zaprasza widzów w niezwykłą podróż po kraju. Jego celem jest znalezienie najlepszych lokalnych i sezonowym produktów. Szef kuchni odkryje świat rolników i ich małych zielonych gospodarstw, tajemnice serowarstwa, wybierze się na polowanie i połów ryb. Kamera będzie towarzyszyć gospodarzowi programu, który podejrzy producentów żywności podczas ich codziennych zajęć, by sprawdzić od czego zależy słodycz truskawek, dlaczego oscypek najlepiej smakuje w czerwcu i jak rosną szparagi. Razem z Tomaszem widzowie mają szansę zgłębić tajemnice lokalnych smaków, które będą inspiracją do stworzenia wyśmienitych dań.

Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, od trzech lat związany z telewizją śniadaniową. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym Sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. Według magazynu Malemen, Tomek jeszcze nieźle "namiesza" - gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30-stką, którzy zmienią świat.

gospodarz programu: Tomasz Jakubiak

ostatnie komentarze >>

cichare

postów: 10

10.01.2014 14:20

gustawa hermenegilda napisała 10.01.2014 11:22:
Wady wymowy (np. nieumiejętność wymawiania "r") to coś, na co nie mamy wpływu, zaś maniera jest wtedy, kiedy potrafimy wymówić "kiszony", ale czasem wolimy powiedzieć "kiszhony" :)
Dokładnie, też mi się to wydawało kiedyś trochę śmieszne, ale odkąd poznałam faceta, który też "R" wymawia trochę "inaczej", to zupełnie mi to nie przeszkadza ;)

gustawa hermenegilda

postów: 2

10.01.2014 11:22

Wady wymowy (np. nieumiejętność wymawiania "r") to coś, na co nie mamy wpływu, zaś maniera jest wtedy, kiedy potrafimy wymówić "kiszony", ale czasem wolimy powiedzieć "kiszhony" :)

dominika2708

postów: 2

09.01.2014 16:15

gustawa hermenegilda napisała 09.01.2014 11:16:
Właśnie obejrzałam odcinek o pieczonych ziemniakach - dziękuję za prosty, smaczny, efektowny przepis.

Chciałabym jednak zwrócić uwagę na nieznośną manierę a'la Makłowicz i żeby nie było, że się czepiam bezpodstawnie, uściślę:

- cedzenie wypowiedzi po jednym słowie (czasami intonacja sugeruje, jakoby po wypowiedzianym słowie była postawiona kropka), cyt:"łączenie z ogórkiem (przerwa) kiszonym".

- cyt.: "pasuje do poznańskiej y-pyry" - wstawianie przed niektórymi słowami tego charakterystycznego dla Makłowicza "y"

- taka niby chrypka w niektórych słowach, na które Prowadzący chce zwrócić uwagę: "kiszhony", "pholskie" - też bardzo charakterystyczne dla p. Makłowicza.

Piszę o tym, bo jest to maniera irytująca już u p. Makłowicza, a przyswojona przez kolejnego Prowadzącego program kulinarny jest po prostu nie do zniesienia.

Życzę Prowadzącemu program "Jakubiak w sezonie" kolejnych udanych przepisów, dobrych inspiracji, a przede wszystkim tego już wyświechtanego może, ale sensownego "bycia sobą" :) Gratuluję i powodzenia!
Hmm.. Istnieje coś takiego, jak "wady wymowy"... Proponuję więcej tolerancji :)

gustawa hermenegilda

postów: 2

09.01.2014 11:16

Właśnie obejrzałam odcinek o pieczonych ziemniakach - dziękuję za prosty, smaczny, efektowny przepis.

Chciałabym jednak zwrócić uwagę na nieznośną manierę a'la Makłowicz i żeby nie było, że się czepiam bezpodstawnie, uściślę:

- cedzenie wypowiedzi po jednym słowie (czasami intonacja sugeruje, jakoby po wypowiedzianym słowie była postawiona kropka), cyt:"łączenie z ogórkiem (przerwa) kiszonym".

- cyt.: "pasuje do poznańskiej y-pyry" - wstawianie przed niektórymi słowami tego charakterystycznego dla Makłowicza "y"

- taka niby chrypka w niektórych słowach, na które Prowadzący chce zwrócić uwagę: "kiszhony", "pholskie" - też bardzo charakterystyczne dla p. Makłowicza.

Piszę o tym, bo jest to maniera irytująca już u p. Makłowicza, a przyswojona przez kolejnego Prowadzącego program kulinarny jest po prostu nie do zniesienia.

Życzę Prowadzącemu program "Jakubiak w sezonie" kolejnych udanych przepisów, dobrych inspiracji, a przede wszystkim tego już wyświechtanego może, ale sensownego "bycia sobą" :) Gratuluję i powodzenia!

victor7

postów: 1

21.10.2013 18:20

Witam:)
Czy ktoś pamięta nazwę i nazwiska właścicieli gospodarstwa agroturystycznego, którzy produkują sery i wino ? Chyba Jakubiak lokalnie 2.
Widziałem urywek programu i nie mogę trafić na powtórkę a bardzo mnie to zaciekawiło.
Z góry dziękuję za pomoc :)