DESERY DEKERA

program tv >>

Jakubiak w sezonie 2

magazyn, Polska, 2011, 6 x 26 min

pozycja w rankingu: 48

suma głosów: 4.546

średnia głosów: 4,19

06:00
- odc. 6, sobota, 1 października

W swoim pierwszym kulinarnym programie Tomasz Jakubiak zmienia smaki Polaków i przekonuje ich do rodzimych, sezonowych produktów. W drugiej serii prowadzący wykorzystuje w menu jesienne dary natury.

Polska obfituje w doskonałe produkty sezonowe - te dostępne tylko przez kilka miesięcy w roku, świeże, nieskalane wielokilometrowym transportem, produkowane na małą skalę. Można z nich stworzyć pyszne dania, które niczym nie ustępują specjałom kuchni francuskiej czy włoskiej. Jesień w naszym kraju to pora niezwykle atrakcyjna, szczególnie dla smakoszy sezonowych produktów. Cechuje ją prawdziwy wysyp warzyw i owoców, z których można przyrządzać szereg potraw, przetworów, a także spożywać je na surowo. Tomasz Jakubiak zaprasza widzów w niezwykłą podróż po kraju. Jego celem jest znalezienie najlepszych lokalnych i sezonowych produktów. Szef kuchni spotka się z pełnymi pasji sadownikami, będzie podglądać pracę rolników specjalizujących się w uprawie słodkiej papryki, odwiedzi także gospodarstwo, w którym hoduje się polską gęś owsianą. Kamera będzie towarzyszyć gospodarzowi programu, który podejrzy producentów żywności podczas ich codziennych zajęć, by sprawdzić jak rośnie brukselka i co zrobić, żeby nie była gorzka. Razem z Tomaszem widzowie mają szansę zgłębić tajemnice lokalnych smaków, które będą inspiracją do stworzenia wyśmienitych dań. Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, od trzech lat związany z telewizją śniadaniową. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym Sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. Według magazynu Maleman, Tomek jeszcze nieźle "namiesza" - gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30-stką, którzy zmienią świat.

ostatnie komentarze >>

niejadek

postów: 4

28.11.2012 20:13

Z niecierpliwością czekam na Jakubiaka w Sezonie na Wigilię. Według mnie, to najlepszy polski program kulinarny. Tomek jest bezpretensjonalny, zabawny a jego przepisy prawie zawsze mam ochotę wypróbować w swojej kuchni (co zresztą kilka razy mi się zdarzyło - rosół z bażanta z ravioli - r e w e l a c j a!) . Ciekaw jestem co Tomek poda na świeta...

tomeksss

postów: 17

08.09.2012 16:34

mazda napisała 18.03.2012 18:22:
Panie Jakubiak,już kiedyś pisałam na facebooku o tym jak pan się wysławia.może jest pan kucharzem dobrym ale kiedy usłyszę jak pan "pięknie"mówi to natychmiast wyłączam program.To.że politycy mówią zle to nie znaczy że pan na forum też może mówić niepoprawnie.Jeśli wyraz kończy się na -ą-to tak trzeba mówić,proszę nie tworzyć języka,który na słuch jest potworem.Kapustom.pięknom itd...to nawet się zle widzi nie mówiąc o słuchaniu.Proszę się dostosować,to nic trudnego a o ile przyjemniej się słucha.
MAZDA
Oby tylko nie przegiąć, jak wielu to robi i nie zacząć mówić "ą" tam, gdzie trzeba napisać "om" (widziałem juz wiele wpisów typu "strzelili gola Polaką" albo "trzeba patrzeć na ręce lekarzą".

tomeksss

postów: 17

08.09.2012 16:29

H4LINK4 napisała 08.09.2012 15:30:
Mówi się "kakao" a nie kakaa. A papryka chilli to owoc, a nie warzywo. Myślę, że powinien Pan takie rzeczy wiedzieć, skoro jest Pan kucharzem.
Strasznie jesteś przemądrzała Halinko. Biologicznie to papryka i owszem, jest owocem, ale gastronomicznie jest to warzywo. Podobnie jak pomidor. Nie powiesz chyba, że sałatkę z pomidora zaliczysz do grupy sałatek owocowych??? Podsumowując: owoc papryki i owoc pomidora to warzywa.

H4LINK4

postów: 1

08.09.2012 15:30

Mówi się "kakao" a nie kakaa. A papryka chilli to owoc, a nie warzywo. Myślę, że powinien Pan takie rzeczy wiedzieć, skoro jest Pan kucharzem.

olbas

postów: 2

18.07.2012 17:11

panie mancol68,to jest wtórny analfabetyzm,a nie element