MENU
Be Active. Ewa Chodakowska

programy kuchni+ >>

program tv >>

Jakubiak lokalnie

magazyn, Polska, 2013, 6 x 26 min

pozycja w rankingu: 81

suma głosów: 2.380

średnia głosów: 4,69

09:00
- odc. 1, piątek, 2 stycznia
09:00
- odc. 2, poniedziałek, 5 stycznia
09:00
- odc. 3, wtorek, 6 stycznia
odsłon: 12183

Tomek Jakubiak na nowo odkrywa smaki z różnych miejsc w Polsce i inspiruje się nimi w swojej kuchni. W kolejnych odcinkach nowej serii kucharz podróżuje po Polsce, szukając kulinarnych ciekawostek. Produkty lub potrawy charakterystyczne dla odwiedzanego miejsca są dla Tomka punktem wyjścia do pełnego pasji gotowania autorskich przepisów.

Najwybitniejsi kucharze świata kreujący trendy światowej gastronomii gotują z lokalnych składników i przygotowują potrawy w zależności od sezonu. Zgodnie z filozofią słynnych szefów "Jakubiak lokalnie" jest podróżą w poszukiwaniu smaków, zarówno tych mocno zakorzenionych w naszej kulturze, jak i tych zapomnianych czy niedocenionych.

Jakubiak pokaże, jak wykorzystać w kuchni kozi ser, czy znakomity dojrzewający kindziuk. Zdradzi, co można wyczarować z cebuli, czy niedocenianych fragmentów wieprzowej tuszy. Podpowie z czym najlepiej smakuje żydowski czulent i jak odczarować zwykłe ziemniaki, by stały się kulinarnym hitem.

Tomasz Jakubiak to kucharz i dziennikarz kulinarny. Gospodarz popularnego programu "Jakubiak w sezonie" w telewizji kuchnia+. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów.

ostatnie komentarze >>

lucja555

postów: 1

18.11.2013 09:35

Szkoda, że to tak bliźniaczo podobny program do 15 minut Jamiego. Jeszcze tylko bluza z kapturem i ściereczka do kieszeni :) realizacja bardzo podobna. Ale Król jest tylko jeden!:) Więcej kreatywności proszę bo prowadzący bardzo zdolny i przesympatyczny zasługuje na swój własny niepowtarzalny program :)

Evelina____

postów: 5

20.10.2013 10:08

Odcinek z Gospodarstwa Rybackiego w Głodowie cudny!! Zabrał mnie do tego magicznego miejsca nad Śniardwami. Znam właścicielkę i Jej męża a będąc na Mazurach zawsze robię tam zakupy. Brakowało mi jednak sielawy w tym odcinku. Sielawa, to królowa ryb mazurskich jezior.

pysia98

postów: 1

05.10.2013 12:00

Oglądam program pana Jakubiaka z coraz większą chęcią. Przepisy na dania z polskich produktów, to jest to, co odpowiada mi najbardziej. Fajne są wycieczki do gospodarstw rolnych w całej Polsce i ładne wnętrze kuchni.
Pytanie do pana Tomka: czy będzie książka z pana przepisami?

myszsza

postów: 245

28.08.2013 17:49

marciu, zanim się skrytykuje, warto czasem coś poczytać albo popytać. Cieciorka to poprawna, bardzo często w Polsce używana nazwa ciecierzycy.
Na puszce Bonduelle jest również ta nazwa.
O cieciorce poczytasz też w wikipedii.
W google jest mnóstwo odnośnków, polecam
Tej nazwy używam od dziecka, choć mam już swoje lata.
Proponuję trochę rozwagi przed napisaniem kolejnego zjadliwo-ironicznego posta.
Sądzę, że pan Jakubiak dobrze wie, że cieciorka to również nazwa samicy cietrzewia, wszak jest kucharzem. Zawodowym.
Pozdrawiam.

marciu11

postów: 4

28.08.2013 15:49

Hm. Panie Kucharzu. Uważa się Pan za kucharza. To gratuluję spożywania "Cieciorki". I nie polecam spożycia... nikomu innemu. Za to Ciecierzycy i owszem - smaczna, wartościowa i treściwa. Jako kucharz powinien Pan wiedzieć co to CIECIORKA...
Z całym szacunkiem dla Pana, gdyż jest Pan tak nieporadnie uroczy, że aż lubię Pana oglądać :)