Konkurs Twoja Zielona Rewolucja

przepisy z programu

program tv >>

Jakubiak lokalnie 5

seria kulinarna, Polska, 2015, 12 x 25 min

Prowadzący: Tomasz Jakubiak

pozycja w rankingu: 100

suma głosów: 2.229

średnia głosów: 3,77

odsłon: 15637

To już piąta odsłona jednego z najbardziej ulubionych programów widzów Kuchni+. Tomek Jakubiak rusza w Polskę w poszukiwaniu lokalnych smaków i aromatów. Odwiedza różne miejsca, a w swojej kuchni inspiruje się napotkanymi produktami.

W nowej serii programu widzowie wraz z prowadzącym udadzą się w podróż w poszukiwaniu smaków - tych mocno zakorzenionych w naszej kulturze kulinarnej, lecz nieco zapomnianych czy niedocenianych. Tomek Jakubiak na nowo odkryje smakołyki z różnych regionów Polski, a zebrane inspiracje będą dla niego doskonałym preludium kulinarnych kreacji. W piątej serii Tomek sprawdzi, co to jest pierekaczewnik, jak robi się kiełbasę jałowcową oraz biały ser. Będzie także specjalny odcinek poświęcony Wielkanocy.

"Jakubiak lokalnie" to autorska produkcja Kuchni+ prowadzona przez Tomasza Jakubiaka. Program podąża za światowymi trendami sztuki kulinarnej. Poszukiwanie lokalnych składników i potraw, które od lat produkuje się i przyrządza w zależności od sezonu, jest obecnie popularne wśród najwybitniejszych szefów kuchni.

Tomasz Jakubiak to kucharz i dziennikarz kulinarny. Szef restauracji "Gar Jakubiaka". Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów.

PREMIERA: W KAŻDY CZWARTEK, OD 2 KWIETNIA, 21:00

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl