przepisy z programu

programy kuchni+ >>

program tv >>

Jacques Pepin - Dania na szybko

Jacques Pepin - Fast food my way

seria poradnikowa, USA, 2004, 26 x 30 min

pozycja w rankingu: 21

suma głosów: 8.203

średnia głosów: 4,84

Szybko nie znaczy byle jak! W nowej serii "Jacques Pépin: dania na szybko" widzowie przekonają się, że można przygotować wyśmienite potrawy w kilka chwil!

Jacques Pépin to człowiek, który nauczył Amerykanów gotować! W swoim programie pokazuje sztuczki i techniki, które pozwalają skrócić czas gotowania do minimum. Filety z kurczaka na puree kalafiorowym, podane z czerwonym sosem, faszerowane przegrzebki, doskonałe makarony, mięsa i desery to propozycje szybkiego menu. Pépin nie unika gotowych produktów. Do swoich przepisów używa pomidorów z puszki, kostek rosołowych i mrożonek, co znacznie skraca czas przygotowania dań, a nie wpływa na ich znakomity smak! "Jacques Pépin: dania na szybko" to smakowity kąsek dla widzów "w biegu", którzy cenią sobie dobrą kuchnię.

Jacques Pépin urodził się w miejscowości Bourg-en-Bresse, niedaleko Lyonu we Francji. Już jako dziecko pomagał w restauracji Le Pelican, należącej do jego rodziców. Prawdziwą naukę sztuki kulinarnej rozpoczął w wieku trzynastu lat w Grand Hotel de L'Europe. Potem pracował Paryżu, pod czujnym okiem Luciena Diata, szefa kuchni w Plaza Athenee. W latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia gotował dla francuskich mężów stanu, w tym dla Charlesa de Gaulla. Obecnie jest jednym z najbardziej znanych szefów kuchni w Stanach Zjednoczonych. Na swoim koncie ma 24 książki kucharskie, wiele artykułów, a także jest autorem 9 programów telewizyjnych.

gospodarz programu: Jacques Pépin

ostatnie komentarze >>

haxa

postów: 2

01.12.2013 21:36

Bardzo dziękuję ;)

AMA

postów: 11

01.12.2013 20:03

SERNIK Z POLEWĄ
do malaksera : 1 kg sera
1 szklanka cukru
ponad 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego +
swieżo otarta skórka z całej cytryny
sok z 1/2 cytryny MIX 10 - 15 sek
dodać 4 jaj i MIX 14 sek.
Masa powinna być gładka i taką przelac do formy tortowej
fi 20cm uprzednio obficie wysmarowanej masłem i wysypanej
ok.1/2 szklanki pokruszonych herbatników /nie powinny być
słodkie/.
Foremkę wstawić do brytfanny i nalać ciepłej wody do 2/3 wyso-
ści formy tortowej.
Piec w temperaturze 175 przez ok.1 godzinę.

SOS :słoik dżemu morelowego pomieszać z koniakiem /ostrożnie
z ilością/ dodać borówkę amerykańską ale TYLKO ŚWIEŻĄ /
Polać nasze cudo i gotowe.
Powodzenia!

haxa

postów: 2

30.11.2013 08:05

Witam, czy ktoś może podzielić się przepisem na sernik z sosem morelowym z koniakiem i borówkami z ostatniego piątkowego programu Jacques Pepin? Nie zdążyłam zapisać ;) Będę wdzięczna ;)

Albertine

postów: 11

28.04.2010 19:21

tak, ma klasę

Adela napisała 19.10.2009 19:35:
Z ogromną przyjemnością oglądałam każdy odcinek programu Jacques'a Pepin'a. Bardzo go cenię za profesjonalizm, spokój i jasne przekazywanie informacji. Nie "skacze", nie żartuje na siłę, nie robi show i tym samym tworzy świetne programy. Mam nadzieję, że jeszcze wielokrotnie gościł w moim domu :)

caer

postów: 194

27.04.2010 19:24

zgadza się. Mistrz poprostu.