Kuchnia+ poleca

programy kuchni+ >>

program tv >>

Gotuj z Kuroniem

seria poradnikowa, Polska, 1998-2000, 144 x 30 min

pozycja w rankingu: 122

suma głosów: 1.476

średnia głosów: 4,19

Pamiętacie jeden z pierwszych polskich programów kulinarnych? "Gotuj z Kuroniem" to klasyka! Doskonałe przepisy na dania klasyczne, proste i wykwintne. Krok po kroku Maciej Kuroń opowiada o jedzeniu z taka pasją, że natychmiast robisz się głodny i myślisz tylko o jednym: muszę zrobić tę potrawę! Boeuf Strogonow, pierś z indyka z borówkami, barszcz z uszkami i sławna zupa Kuroniówka - to tylko niektóre pyszności proponowane przez prowadzącego. Dla urozmaicenia smaku niezliczone historie i anegdoty. Jednym słowem solidna porcja dobrej zabawy!

Maciej Kuroń, dziennikarz i publicysta kulinarny. Z wykształcenia historyk i absolwent podyplomowych studiów gastronomicznych w USA (kucharz) , prowadził i występował w wielu programach telewizyjnych związanych z gastronomią. Autor kilku książek kulinarnych, w tym "Kuchni Polskiej. Kuchni Rzeczypospolitej Wielu Narodów", jednej z najwartościowszych książek o kuchni polskiej i tradycjach polskiego stołu.

Maciej Kuroń zmarł 25 grudnia 2008 w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Miał 48 lat. gospodarz programu: Maciej Kuroń

ostatnie komentarze >>

Ela LISA

postów: 1956

06.12.2009 10:48

To typowa kuchnia domowa. Bylo smacznie i mozna sie bylo najesc. Jestem pewna, ze u Kuroniow, nikt glodny nie siedzial. Z tego co wiem, i na droge dostawal.

JVoorhees

postów: 8

27.10.2009 13:30

Zawsze lubiłem ten program, ponieważ miałem wrażenie, że Kuroń mówiąc miał mordę pełną śliny. Nie mówię bynajmniej tego złośliwie :)
Dla mnie to było na plus.
Wiele osób na tym forum kłuje...no właśnie co ?
Jeżeli umiecie podać danie jak w 10 gwiazdkowej knajpie, albo was ktoś nauczył przyrządzić to lepiej - świetnie, ale zważajcie, że Kuroń pokazuje podstawową wersję danej potrawy, tak aby było smacznie i dało po kieszeni.
Sposób podania też prosty, apetyczny i ładny.
Jeżeli pasuje co poniektórym pudelkowaty, francuski sposób podawania porcji jak dla niemowlaka, to już wasz problem.
Bardzo zachęcam do zapoznania się z literaturą autorstwa Kuronia (książki kucharskie itd) oraz jego stroną internetową, zawierającą masę genialnych przepisów nie tylko z kuchni polskiej.

nikita666

postów: 370

14.08.2008 23:04

masz racje to praktycznie go dysklifikuje bo to jest blad po krotym nigdzie by go do pracy nie przyjeli ale takich bledow pojawia sie u niego cale mnostwo

kiedys nie bylo takich programow w naszej tv i nie bylo porownania, teraz przy dobrych programach to powrotka wyglada makabrycznie

ulinna

postów: 4

11.08.2008 14:46

Kuron jest koszmarny, prosze mi wybaczyc, ale wczoraj ogladalam w jego wykonaniu "chinszczyzne"wieprzowina slodko kwasna. Raz, ze najpierw ugotowal kurki (zamiast grzybow, jak on to powiedzial "mung"), a potem, do samego konca, czyli wyzerania z talerza i masowania sie po brzuszysku, nie dodal ich do potrawy.
Robil niby smazenie w glebokim tluszczu na woku - najpierw wlal 1/3 litra oleju slonecznikowego di woka, potem wladowal do woka tone wieprzowiny, tak ze temperatura spadla drastycznie i to wszystko nawet sie nie gotowalo, a ostrym smazeniu nie mowiac. Wybral mieso, wladowal tone warzyw juz do zimnego oleju - nawet nie zaskwierczalo, i niby tez usmazyl te warzywa w glebokim tluszczu. W kazdym razie na koniec wladowal z powrotem mieso do woka i ostatecznie cala te paciare, z ta koszmarna iloscia oleju (mowimy o 1/3 litra, ktora miala sluzyc do smazenia w glebokim tluszczu - ale przeciez ten olej potem sie wylewa, a nie konsumuje) wygarnal na makaron sojowy. W miedzyczasie zdazyl "sprawdzic w ostatnim momencie" czy wszystko jest odpowiednio przyprawione, wiec wladowal sobie do otworu gebowego drewniana lyche, oblizal, stwierdzil, ze za malo sosu z marketu, dolal sosu i tà samà ycha, wyjetà tyle co z ust, wymiesza wszystko. MASAKRA. Potrawa wyglàdaa tragicznie, smakowaa zapewne tak samo, no ale Kuro stwierdzi, zè w tym jest cay orient i wymaca sie obowiàzkowo po swoim miesniu piwnym. PO PROSTU KOSZMAR, jak to wszytko widze, to mi sie robi niedobrze, o tym, zebym miala ochote sie poczestowac, czy sama zrobic to co on w programie nie ma mowy. Ten program to porazka, to juz bosonoge kontessa jest o niebo lepsza.

terry

postów: 17

11.06.2008 15:16

Zbliza sie Boze Narodzenie i Kuron wraz z jedzeniem (takim sobie) serwuje nam kolendy !!!!!