Dania z grilla

wideo z programu

program tv >>

Desery Dekera

seria poradnikowa, Polska, 2016, 12 x 25 min

Prowadzący: Tomasz Deker

pozycja w rankingu: 356

suma głosów: 291

średnia głosów: 4,55

03:00
- odc. 9, niedziela, 30 kwietnia
03:00
- odc. 10, poniedziałek, 1 maja
03:00
- odc. 11, wtorek, 2 maja
odsłon: 92231

Nowa, autorska produkcja Kuchni+ stworzona z myślą o wielbicielach słodkości na najwyższym poziomie. Wybitny mistrz cukiernictwa Tomasz Deker wprowadzi widzów w wysublimowany świat deserów.

Tomasz Deker, współwłaściciel ekskluzywnej sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier, swoje doświadczenie zdobywał w najlepszych europejskich szkołach i cukierniach. Teraz słynny mistrz cukiernictwa swoim kunsztem podzieli się z widzami Kuchni+. W każdym odcinku prowadzący przedstawi trzy przepisy na pyszne i proste desery. Widzowie dowiedzą się m.in. jak przygotować mus cytrynowy, jakie formy wybrać do pieczenia ciast czy jak zrobić ozdobne czekoladowe kosze.

ostatnie komentarze >>

honka

postów: 1

09.04.2017 15:08

świetne przepisy

Kotosiak

postów: 1

17.03.2017 00:13

Przepisy ciekawe, choc niewiele się dowiedziałam z programu, poza tym, ze Pan Deker to... Pan Deker tamto. Chyba jestem staromodna i przekładam profesjonalizm w rzemiośle jakim jest kuchnia, nad autopromocja prowadzącego. I zwyczajnie mdli mnie od kolejnych polskich Jamie Olivierow, Ramseyow, którzy chcą mi wcisnąć, ze gotujący czy przyrządzający desery facet jest bogiem seksu, a umiejetnosc gotowania wiedzą tajemną. Nie jest.

35053505

postów: 2

23.01.2017 16:58

Bardzo proszę o przepis na biszkopt o którym była mowa prze wykonywaniu tortu lodowego z owocami z lasu.
pozdrawiam

Agata11

postów: 52

19.12.2016 12:58

W odc. 4 Pan Deker nazwał swoją własną babcię babką. To by się babcia ucieszyła jakby się o tym dowiedziała. Niezły lans na to niby szczęście i radość od lukru do ludzi.

Agata11

postów: 52

16.12.2016 13:46

maggie 25 - lecą właśnie w tym tygodniu powtórki odc. 3 o tym torcie.

1. Przepis na biszkopt (2 krążki) to ten sam co z tortu dulce de leche czyli wg Pana Dekera biszkopt Jaconde + masa pistacjowa.
2. Żelkę z gruszek daje się zrobić na oko. Weź 1-2 gruszki i rozgotuj na puree, dodaj 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i namoczoną żelatynę. Zagotuj i po 2 min. dodaj ziarenka wanilii. Odstaw do stężenia w tortownicy. Wyjdzie placek żelowy, który posypuje się brązowym cukrem i opala opalarką.
3. Krem to budyń (custard) tj. żółtka z cukrem i gorące mleko, do tego skrobia ok. 30-50 g, żelatyna kilka płatków (ok. 1 łyżka), kawa rozpuszczalna tak troszkę, kawa zmielona sypka - szczypta. Na koniec krem bazuje się bezą włoską czyli ubitym białkiem zalanym syropem cukrowym (zob. semifredo). Krem wychodzi taki jasno beżowy od kawy.
Bardziej dokładny przepis na krem można sobie samej ułożyć czytając przepisy na custard - np. ile żółtek (3) i ile cukru (3 łyżki) i ok. 100-150 ml mleka i niekiedy też trochę śmietanki.
4. Składanie tortu idzie jak zwykle - biszkopt krem, dalej żelka i znowu biszkopt oraz krem. Tort okleja się kremem i musi ten cały Akropol stężeć w lodówce bo by się sfałdował. Zostawia się część bezy do dekorowania i kombinuje figle. Jak zwykle szprycuje się dół gotowego tortu dookoła po obwodzie i wierzch w dowolnym stylu czyli to tu to tam byle jak drobne jopki. Posypuje pistacjami na zielono. Kroi się gruszkę na 2 grubsze plastry i pac na tort. Na koniec jedzie się opalarką po wszystkim żeby było ładnie w stylu rustykalnym.

Żelatynę mamy w żelce gruszkowej i w kremie. Coś przydużo jak na jeden tort. Widocznie tak musi być bo inaczej od nadmiaru składników tort by usiadł a tak to żelatyna utrzymuje silny pion. Jeszcze ciężkie gruszki na wierzchu dokładają sporo wagi.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl