Przepisy na Sylwestra i Karnawał

wideo z programu

program tv >>

Desery Dekera

seria poradnikowa, Polska, 2016, 12 x 25 min

Prowadzący: Tomasz Deker

pozycja w rankingu: 366

suma głosów: 265

średnia głosów: 4,57

12:30
- odc. 9, wtorek, 24 stycznia
03:00
- odc. 10, wtorek, 24 stycznia
03:00
- odc. 11, środa, 25 stycznia
odsłon: 71423

Nowa, autorska produkcja Kuchni+ stworzona z myślą o wielbicielach słodkości na najwyższym poziomie. Wybitny mistrz cukiernictwa Tomasz Deker wprowadzi widzów w wysublimowany świat deserów.

Tomasz Deker, współwłaściciel ekskluzywnej sieci cukierni T. Deker Patissier & Chocolatier, swoje doświadczenie zdobywał w najlepszych europejskich szkołach i cukierniach. Teraz słynny mistrz cukiernictwa swoim kunsztem podzieli się z widzami Kuchni+. W każdym odcinku prowadzący przedstawi trzy przepisy na pyszne i proste desery. Widzowie dowiedzą się m.in. jak przygotować mus cytrynowy, jakie formy wybrać do pieczenia ciast czy jak zrobić ozdobne czekoladowe kosze.

ostatnie komentarze >>

35053505

postów: 2

23.01.2017 16:58

Bardzo proszę o przepis na biszkopt o którym była mowa prze wykonywaniu tortu lodowego z owocami z lasu.
pozdrawiam

Agata11

postów: 37

19.12.2016 12:58

W odc. 4 Pan Deker nazwał swoją własną babcię babką. To by się babcia ucieszyła jakby się o tym dowiedziała. Niezły lans na to niby szczęście i radość od lukru do ludzi.

Agata11

postów: 37

16.12.2016 13:46

maggie 25 - lecą właśnie w tym tygodniu powtórki odc. 3 o tym torcie.
Przepis na biszkopt (2 krążki) to ten sam co z tortu dulce de leche czyli wg Pana Dekera biszkopt Jaconde + masa pistacjowa. Żelkę z gruszek daje się zrobić na oko a krem to budyń (custard) tj. żółtka z cukrem i gorące mleko, do tego skrobia ok. 30-50 g, żelatyna kilka płatków (ok. 1 łyżka), kawa rozpuszczalna sypka jakieś parę deko, kawa zmielona sypka - szczypta. Na koniec krem bazuje się bezą włoską czyli ubitym białkiem zalanym syropem cukrowym (zob. semifredo). Co etap to wszystko do lodówki żeby stężało. Krem wychodzi taki jasno beżowy od kawy. Samą bezę zużywa się też na dekorację i opala te figle.
Bardziej dokładny przepis na krem można sobie samej ułożyć czytając przepisy na custard - np. ile żółtek (3) i ile cukru (3 łyżki) i ok. 100-150 ml mleka i niekiedy też trochę śmietanki.
Żelka - weź 1-2 gruszki i rozgotuj na puree, dodaj 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i namoczoną żelatynę. Zagotuj i po 2 min. dodaj ziarenka wanilii. Odstaw do stężenia w tortownicy. Wyjdzie placek żelowy, który posypuje się brązowym cukrem i opala opalarką.
Żelatynę mamy w żelce gruszkowej i w kremie. Coś przydużo jak na jeden tort. Widocznie tak musi być bo inaczej od nadmiaru składników tort by usiadł a tak to żelatyna utrzymuje silny pion. Jeszcze ciężkie gruszki na wierzchu dokładają sporo wagi.

maggie25

postów: 4

12.12.2016 18:11

Czy można prosić o przepis na tort kawowy z gruszką z odcinka 3? Mam też pytanie: może ktoś wie jak przeliczyć żelatynę w płatkach na zwykłą sypką (np. na łyżeczki?). Niestety ta w płatkach w sklepach jest niedostępna.

EwaEE

postów: 3

03.12.2016 16:33

Witam serdecznie
Czy i kiedy pojawi się przepis na tort z kajmakiem ( z gąbką z biszkopta) z odc. 11 ?