Widelcem po mapie

program tv >>

30 minut Jamiego

Jamie's 30 Minute Meals

seria poradnikowa, Wlk. Brytania, 2010, 40 x 30 min

Prowadzący: Jamie Oliver

pozycja w rankingu: 3

suma głosów: 25.077

średnia głosów: 4,94

17:30
- odc. 40, środa, 23 sierpnia
13:30
- odc. 40, czwartek, 24 sierpnia

To naprawdę szybkie, smakowite gotowanie dla zajętych ludzi - mówi Jamie Oliver o swoim najnowszym programie, w którym w 30 minut przygotowuje kompletne posiłki. Jak dotrzymać mu kroku? Jamie zdradza tajemnicę - podstawa to świetna organizacja, dobre przepisy oraz kilka sprytnych sztuczek. Aby nie spędzać w kuchni więcej czasu niż to konieczne, należy gotować inteligentnie i używać wszystkich zmysłów: czuć zapachy, słyszeć przypalający się tłuszcz i... mieć oczy z tyłu głowy.

Zdaniem Jamiego odpowiedzią na stale przyspieszające tempo życia jest zmiana sposobu gotowania: inaczej gotujemy w leniwe weekendy, inaczej w tygodniu, gdy na przygotowanie posiłku nie chcemy poświęcić więcej niż pół godziny. Jamie w swoim najnowszym programie dzieli się z widzami swoim doświadczeniem i radami, chcąc, jak zwykle, zachęcić do samodzielnego przygotowywania posiłków. To powrót do starych inspirujących programów Olivera, z jedną różnicą: w programie nie ma montażu - wszystkie dania są przygotowywane faktycznie w pół godziny - od samego początku do wydania talerzy na stół. Przy realizacji programu pracowali najlepsi brytyjscy operatorzy, którzy wykorzystywali najnowsze technologie. Program, który był kręcony w nowoczesnej kuchni, która stanowi jednak tylko tło do działań Jamiego, jest prawdziwą uczta dla widzów.

"Jeśli chcesz naprawdę zjeść coś pysznego, co szybko przygotujesz, rób dokładnie to, co mówię. Podpowiem ci co kupić, kiedy włączyć piekarnik i jak krok po kroku przygotować potrawy. Jeśli będziesz się stosować do moich instrukcji, bez trudu przygotujesz obiad w pół godziny" - przekonuje Jamie Oliver. Jamie Oliver od lat jest zafascynowany zdrową kuchnią i walczy z fast foodami i "śmieciowym jedzeniem" przekonując, że wcale nie trzeba być doświadczonym kucharzem spędzającym całe dnie w kuchni, żeby przygotować coś smacznego. Najlepszym dowodem na słuszność tego twierdzenia jest ogromna popularność programów Jamiego i wydawanych przez niego książek z przepisami. Oliver ma dziś status gwiazdy nie tylko w rodzimej Wielkiej Brytanii, na każdym kroku towarzyszą mu fotoreporterzy, a fani z niecierpliwością czekają na każdą następną serię telewizyjną z jego udziałem.

Wielokrotnie otrzymywał za swoje programy nagrody, m.in. prestiżową nagrodę BAFTA w 2001 i 2006 roku. W 1999 roku został zaproszony na Downing Street, by ugotować obiad dla premiera Wielkiej Brytanii i 20 ministrów. Ma swoje stałe rubryki w kilku poczytnych gazetach, m.in. w sobotnim "Times Magazine". W Polsce programy Jamiego Olivera można oglądać na antenie Kuchni.tv.

gospodarz programu: Jamie Oliver

Uwaga! Ważna informacja dla fanów programu. Kuchnia.tv obejmuje patronat nad polską edycją książki "30 minut w kuchni" z przepisami z programu. Książka ma się ukazać nakładem wydawnictwa Insignis Media, do końca tego roku. W związku z wydarzeniem Kuchnia.tv zorganizuje atrakcyjny konkurs.

www.jamieoliver.com

ostatnie komentarze >>

08.01.2016 10:05

 

Jamie jest stale obecny na naszej antenie - aktualnie emitujemy serie: Gotuj sprytnie jak Jamie i Jamie Oliver: superfood na co dzień.
Kilka innych będziemy wkrótce powtarzać. Pozdrawiam:) Admin

siwekemi

postów: 1

07.01.2016 19:05

Czy są jakieś szanse na ponowne puszczenie w kuchni + programów z Jamie Oliver?? od niedawna mam Wasz kanał i bardzo bym chciała zobaczyć wszystkie programy z Jamiego.

rzviro

postów: 212

11.03.2015 23:45

Się czepiacie tej oliwy.... :P Jak Jamie się nazywa? Olive(r), no nie? To chyba wiele wyjaśnia ;)

marysia_mb

postów: 1

14.06.2012 23:37

gatka831 napisała 24.05.2012 21:50:
Lubię bardzo Jamiego no ależ kurna jednego nie zdzierżę- tej oliwy i w to ogromnych ilościach i na wszystkim i ze wszystkim. Oglądam go z przyjemnością i mam na jedzonko wielką ochotę ale jak już leje tą oliwą to aż mnie obrzydza. Moje kubki smakowe zdecydowanie ten tłuszcz odrzucają i choćby nie wiem jaka potrawa po prostu nie tknę :( a na samą myśl aż dreszcze mam :( brrrrrrrrr :(
Sam program oceniam na 5
Mam tak samo z tą oliwą ;-) Dodajmy oliwy, teraz jeszcze trochę oliwy a na koniec skropmy oliwą. Jak to oglądam to już wiem, że teraz pora na oliwę (co za niespodzianka).
Ale sam program bardzo lubię. Mam też książkę i jest bardzo fajna.

kamilsakalus

postów: 29

12.06.2012 13:16

Myszsza, a po kiego używać kostki? Kupuje się kurczaka - robi z niego co się chce, a korpus na bulion. Po wystudzeniu bulion do woreczków po 0,5-1 litr i do zamrażalnika.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl