Konkurs Twoja Zielona Rewolucja

aktualności

Warszawa, 9 listopada 2016

Kuchnia+ celebruje 10. urodziny i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia

Przedstawiciele świata kulinariów, mody, filmu, muzyki, sportu i mediów licznie przybyli na uroczystą kolację z okazji 10. urodzin Kuchni+. Wydarzenie miało nietypowy charakter ze względu na szokujące menu szefa Aleksandra Barona. Posłużyło ono stacji do nagłośnienia ważnego problemu marnowania jedzenia.

#NieWyrzucamŚmieci można było zauważyć w ostatnich dniach na profilach portali społecznościowych wielu gwiazd, w tym m.in. blogerki modowej MACADEMIAN GIRL, aktorek i sióstr Hanny i Marii Konarowskich, rapera Vienio czy stylistki Zosi Ślotały. Z pozoru abstrakcyjne zdjęcia przedstawiające bałagan w najbliższym otoczeniu gwiazd nabrały sensu po uroczystej kolacji z okazji 10. urodzin Kuchni+, która odbyła się dziś w Centrum Sztuki FORT Sokolnickiego w Warszawie.

Do wyrzucania jedzenia przyznaje się aż 1/3 Polaków*, dlatego pierwsza i najpopularniejsza stacja kulinarna w Polsce postanowiła wykorzystać okrągłą rocznicę swojej działalności, aby nagłośnić ten problem. W tym celu do współpracy zaprosiła ekscentrycznego szefa kuchni Aleksandra Barona, który tradycyjną formę eleganckiej, zasiadanej kolacji przełamał finezyjnym, acz szokującym menu opartym na produktach, które w polskich domach niesłusznie zazwyczaj goszczą w koszach na śmieci, a nie na talerzach.

Na kolacji pojawili się m.in. MACADEMIAN GIRL, Zosia Ślotała, Hanna Konarowska, Maria Konarowska, Vienio, Piotr Głowacki, Patryk Pniewski, Kamila Szczawińska, Antek Królikowski, Rafał Jonkisz, Rafał Maślak, Marta Wierzbicka, Lidia Kopania, Leon Myszkowski, Bożena Dykiel, Monika Mrozowska, Marta Dymek, Małgorzata Leitner, Kasia Sawczuk, Tadeusz Drozda, Anna Powierza, Ludwik Borkowski, Dariusz Kuźniak, Paweł Dobrzański, Tomasz Jakubiak, Damian Urbańczyk i wielu innych. Goście mieli okazję spróbować m.in. kiszonego gniazda jabłka z pestkami, smażonych i suszonych obierków, śmietany z grzybem tybetańskim, musu z kiszonych cytryn, steka z korzenia buraka liściowego, czekoladowej półkuli obrośniętej Aspergillus oryzae czy zwęglonej bezy z korzeniami dymki i pora. Każde danie było podane w niezwykle atrakcyjnej formie. Była to nie tylko uczta dla ciała, ale także rozkosz dla oczu. Każdej potrawie towarzyszyło wino, specjalnie dobrane do każdego dania przez sommelière Katarzynę Federowicz.

W ramach akcji społecznej Kuchnia+ na 12 listopada zaplanowała również emisję specjalnego cyklu tematycznego poświęconego problematyce marnowania żywności. O godz. 17:30 rozpocznie go program „Jedenaste: nie marnuj!”. Kolejny dokument „Nasze jutro” wyemitowany zostanie o godz. 18:35, cykl o 20:40 zakończy film „Co będziemy jeść w przyszłości”.

* Raport "Nie marnuj jedzenia 2016" Federacji Polskich Banków Żywności