Dania z grilla

wino - instrukcja obsługi

Odcinek 12 – Mity o winie

10 mniej lub bardziej szkodliwych, z pewnością zaś rozpowszechnionych mitów na temat wina

1. Łyżeczka wsadzona do szyjki butelki wina musującego ogranicza ulatywanie bąbelków.
Oczywisty mit. Aby dobrze zabezpieczyć otwartą butelkę wina musującego przed odgazowaniem należy użyć specjalnego korka do zamykania tego typu win.

2. Wino czerwone podajemy w temperaturze pokojowej.
Wszystko zależy od tego, jaka temperatura panuje w waszym pokoju. Jeśli nie przekracza 18ºC – w porządku – możecie podać butelkę dużej klasy czerwonego wina w takiej temperaturze. Im prostsze czerwone wino, tym będzie lepiej smakowało bardziej schłodzone (patrz: temperatury podawania wina)

3. Wino im starsze tym lepsze.
Ta prawda dotyczy bardzo niewielkiej grupy wielkich win czerwonych i jeszcze mniejszej białych. Zdecydowana większość win smakuje lepiej za młodu.

4. Nie wolno mieszać win białych i czerwonych.
Oczywiście, ze sobą lepiej ich nie mieszać, ale jeśli podajemy wino do kolejnych dań w czasie kolacji i do jednego lepiej smakuje białe, a do innego czerwone, to naturalnie oba powinny znaleźć się na naszym stole. Ważne, by wina lekkie podawać przed cięższymi.

5. Wklęśnięcie w denku oznacza, że butelka jest wysokiej klasy.
Niestety, nie ma żadnej relacji między głębokością wklęśnięcia w denku, a jakością wina, podobnie jak między ciężarem i ogólną masywnością butelki, a jakością wina.

6. Numerowana butelka oznacza wyższą jakość wina.
Z jednej strony niewielka produkcja jakiegoś wina może oznaczać, że rzeczywiście jest ono wyższej jakości, choć żadnej gwarancji nie ma. Najczęściej to po prostu zabieg marketingowy.

7. Słowo „reserva”, „riserva” lub „reserve” na etykiecie oznacza wyższą jakość wina.
W niektórych krajach, takich jak Włochy, czy Hiszpania „reserva” oznacza wydłużony czas dojrzewania wina w beczkach. Niekiedy przekłada się to na jakość, ale nie zawsze. W wielu krajach Nowego Świata i nie tylko słowo to jest czystym zabiegiem marketingowym.

8. Plamy z czerwonego wina najlepiej wywabić solą.
Sól tylko maskuje plamę, ale jej nie likwiduje. Konieczne jest pranie.

9. Plamy z czerwonego wina najlepiej wywabić białym winem.
Jak wyżej.

10. Wina można „nauczyć się” z programu telewizyjnego.
Oglądanie programów telewizyjnych o tematyce winiarskiej, czytanie książek, magazynów, publikacji w internecie na ten temat na pewno pomaga. Nic jednak nie zastąpi degustacji i bezpośredniego obcowania z winem ;-)

Tomasz Prange-Barczyński