Przepisy na Sylwestra i Karnawał

wino - instrukcja obsługi

Odcinek 8 - Restauracja

W restauracji

Osoba mająca podstawową wiedzę na temat wina, szybko zorientuje się studiując kartę win w restauracji, czy ma do czynienia z profesjonalistami, czy z amatorami. Wielu restauratorów korzysta dla własnej wygody tylko z jednego dostawcy, który ma gotowy zestaw win dla lokali o często, bardzo różnymi charakterze. To powód do nieufności. Rzadko zdarzają się w Polsce restauracje z autorską kartą win, jeszcze rzadziej takie, w których wina wybrano z myślą o serwowanym w lokalu menu. Długa karta win nie musi oznaczać, że wybór jest dobry (często okazuje się, że wielu win wymienionych w karcie nie ma w piwnicy, nie zgadzają się roczniki etc.)

Wina typu „house”: coraz więcej restauracji wprowadza do obrotu „swoje” wina domowe. Jeśli wybór został dokonany z uwzględnieniem charakteru serwowanych w restauracji potraw, wina house mogą okazać się wyborem bezpiecznym (choć zazwyczaj mało ekscytującym).

Wina na kieliszki: mogą być bardzo dobre, mogą być słabe, przeciętne lub po prostu nudne. Wszystko zależy od restauracji. Jeśli lokal wzbudza nasze zaufanie pod innymi względami, można zaryzykować zamówienie wina „na kieliszki”.

BYOB (bring your own bottle): „przynieś własną butelkę” - ta zasada stosowana jest w wielu restauracjach na Zachodzie, ale działa też w Polsce. Przyniesienie własnej butelki należy uzgodnić z menadżerem restauracji. Należy też liczyć się, że zapłacimy „korkowe” - ustaloną z góry opłatę za przyniesienie własnej butelki.

Tomasz Prange-Barczyński