Dania z grilla

Wino - instrukcja obsługi

Odcinek 1: Typologia wina

Wina możemy podzielić na wiele kategorii w zależności od przyjętych kryteriów.
Ze względu na zawartość cukru resztkowego dzielimy je na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Pierwsze to te, w których drożdże przefermentowały cały cukier jaki był w winogronach w chwili zbioru (oraz ewentualnie ten, który dodano do moszczu w czasie szaptalizacji). Drugie to wina zawierające cukier resztkowy (zazwyczaj powyżej 10 g/l). Warto pamiętać, że wysoka kwasowość wina potrafi dobrze zrównoważyć cukier resztkowy.
Ze względu na kolor wina dzielimy je na białe, różowe i czerwone. Warto pamiętać, że wina białe można zrobić także z czerwonych winogron - warunkiem jest oddzielenie miąższu owoców od skórek przed procesem maceracji.
Wina dzielimy też na spokojne i musujące. Te ostatnie mogą powstawać w wyniku zastosowania metody tradycyjnej (wtórnej fermentacji w butelce), fermentacji w szczelnie zamkniętych kadziach (tzw. metoda Charmata) albo w wyniku saturacji, czyli nasycenia wina dwutlenkiem węgla (metoda stosowana tylko przy pośrednich gatunkach wina). Szampan to wino musujące powstające wyłącznie w Szampanii, we Francji w wyniku wtórnej fermentacji w butelce. We Włoszech na wina musujące mówi się spumante (frizzante to wino bardzo delikatnie musujące; po fr. pétillant), w Niemczech sekt, w wielu rejonach Francji używa się nazw mousseux lub crémant.

Tomasz Prange-Barczyński