Be Active. Ewa Chodakowska

lista hase艂

s艂ownik

Majorero

Jest to hiszpa艅ski ser kozi. Zaliczany do ser贸w twardych. Ma on mleczny orzechowym smak. Jest bia艂ej barwy. Robiony jest z mleka niepasteryzowanego. Ser produkowany jest na wyspie Fuertventura jednej z Wysp Kanaryjskich. Wyspa ws艂awi艂a si臋 swoimi osi膮gni臋ciami w hodowli k贸z. Mleko k贸z, z kt贸rego produkowany jest majorero jest t艂uste i bardzo smaczne. Ser przewa偶nie wyst臋puje w trzech wersjach: ze sk贸rk膮 posmarowan膮 olejem, natarty papryczk膮 pimento lub m膮czk膮 z opiekanej kukurydzy. Ser ten ma szerokie zastosowanie w kulinariach, wspaniale nadaje si臋 do makaron贸w, ziemniak贸w i warzyw.

powr贸t