Kuchnia+ więcej niż gotowanie

lista haseł

słownik

Acini di pepe

Jest to rodzaj włoskiego makaronu o nietypowym kształcie. Przypomina on swoim wyglądem drobne koraliki podobne do ziaren kukurydzy. Ten makaron używany jest zazwyczaj do sałatek oraz zup, należy do makaronów drobnych.

Anchois

Francuska nazwa małych sardeli o wyjątkowo słonym i ostrym smaku. Przysmak dość kosztowny, wyśmienicie pasujący do różnych sosów z owocami morza. W zależności od regionu, w którym są przyrządzane zjada się je na surowo lub wędzone. W polskich sklepach najczęściej dostępne są w postaci konserw lub w słoiczkach z marynatą.

Anyż gwiazdkowy

Anyż gwiazdkowy zwany również badian, to przyprawa używana najczęściej w kuchni azjatyckiej. Nazwa wywodzi się od owoców, które kształtem przypominają gwiazdy. Roślina ta ma głównie zastosowanie kulinarne, ale także czasami wykorzystuje się ją w celach leczniczych, przy zaburzeniach przemiany materii. W wielu kulturach stosowany również jako afrodyzjak.

AOC
(APPELLATION D'ORIGINE CONTROLEE)

Francuski system ochrony jakości produktów regionalnych takich jak sery i wina. System zawiera wszelkie standardy produkcji serów, upraw winorośli i procesów wytwarzania wina wraz z wyznaczonymi terenami produkcji. System dba o jakość produktu zgodną z tradycyjnymi recepturami, szczególnie chodzi tutaj o podtrzymanie i wsparcie drobnych porducentów unikalnych serów inaczej wielkie konsorcja i firmy produkujące na szeroką skalę mogłyby spowodować ich upadek. Generalnie status AOC gwarantuje natomiast ogólnie wysoki standard produktów.

Apfelstrudel

To tradycyjne ciasto z Niemiec Południowych oraz z Austrii. Wypiek składa się z ciasta owijającego farsz z pokrojonych jabłek, cukru, cynamonu i rodzynek. Czasami dodaje się do niego rum. Ciasto, które obleka farsz powinno być cienkie jak pergamin.

Apple pie

Jabłkowe ciasto niezykle popularne na całym świecie, niemniej jednak istnieje wiele sposobów i przepisów na jego wypiekanie i serwowanie. Nazewnictwo w zależności od kraju także jest zróżnicowane: szarlotka, jabłecznik, ciasto jabłkowe, apfel strudel lub właśnie apple pie. Jeśli chodzi o wersję amerykańską ciasta, zazwyczaj jest to rodzaj placka zrobionego z ciasta kruchego. Na to ciasto wykłada sie masę jabłkową, która zwieńczona jest kolejnym plackiem zamykającym jabłkowy farsz w środku. Często do ciasta dodawany jest cynamon. W Stanach Zjednoczonych ciasto jabłkowe jest niemalże symbolem narodowym, a w latach 70-tych słynnym było hasło telewizyjne: "baseball, hot-dogs, aplle pie and Chevrolet". Miało to uosabiać ideę amerykańskiego patriotyzmu.

Arabica
(COFFEA ARABICA)

Jest to najpopularniejszy i najszlachetniejszy gatunek kawy. Pochodzi z Etiopii -kolebki kawy. Plantacje tego gatunku rozciągają się w Afryce, Ameryce Płd. i Azji. Ten gatunek jest niezwykle aromatyczny i posiada nieocenione walory smakowe.

Auflauf

To niemiecka nazwa sufletu. Dawniej danie pod tą nazwą serwowano także w Wielkopolsce oraz w Galicji. Tak jak w tradycyjnym suflecie, na sztywno ubite białka dodaje się do żółtek utartych z cukrem i zapieka w piekarniku w odpowiednich naczynkach. W słodkiej wersji do sufletu dodaje się owoce lub dżem, wtedy serwuje się go na deser, w słonej wersji wszelkie inne dodatki np: ser zółty, szynkę, warzywa.

Baklawa

Jest to bardzo słodkie ciasto popularne w krajach Bliskiego Wschodu, Azjii Południowej i na Bałkanach. Przyrządza się je z pokrojonych drobno orzechów czy pistacji dosłodzonych cukrem lub syropem z miodu. Twierdzi się, że oryginalny przepis tworzenia tego kalorycznego smakołyku pochodzi z Turcji.

Banoffee pie

To deser przyrządzony z herbatników, bananów, masła i śmietany oraz skondensowanego mleka. Jest to danie niezwykle słodkie. Tradycyjna metoda przygotowania tego ciasta opiera się na gotowaniu mleka skondensowanego, aż zamieni się w toffi, polewa się nim herbatniki i masę bananową.

Bazylia

(łac. Ocimum basilicum) Podstawa włoskiego zielonego pesto, o korzennym i słodkawym smaku i zapachu. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści, dodawanych zazwyczaj dla poprawienia smaku sałatek i zup lub duszonych warzyw. Często wykorzystywana do przyprawiania potraw na bazie pomidora.

Bazylia tajska

Istnieje wiele odmian tej rośliny. Ma ona dosyć charakterystyczną postać i małe włochate listki. Kwiaty tej rośliny mają purpurowy kolor i są jadalne. W kuchni tajskiej najpopularniejsze są gatunki o smaku anyżkowym, cytrynowym lub lekko słodkim. Zazwyczaj używa się jej do posypywania sałatek, oraz jako przyprawy do zup i makaronów. W wersji wysuszonej dodawana jest do deserów i drinków. Azjatyckie sklepy i targi przepełnione są tą przyprawa, dodatkowo jest łatwa w uprawie, więc można hodować ją w domu.

Birjani

Jest to typowe danie indyjskie. Różnorodność składników jakie są używane do tego dania zależy od regionu Indii, w którym birjani jest przygotowywane. Rozróżnia się wersję wegetariańską i mięsną. Podstawowym składnikiem jest ryż Basmati. Łączony jest on z przyprawami takimi jak: kardamon, imbir, chili, czosnek i szafran. Następnie dodawane są warzywa lub mięso, najczęściej baranina. Danie przyrządzane jest w jednym garnku, a kiedy jest gotowe serwuje się je razem z gaszącą pragnienie i ostrość potraw, raytą.

Brie

Ser zaliczany do serów miękkich z białą pleśniową skórką. Uznany jednych z najstarszych serów francuskich. Produkowany jest z mleka krowiego w północnym regionie Francji w okolicach Paryża. Jego smak jest dość kwaskowaty z wyczuwalną ziołową i orzechową nutą. Chroniony przez system jakość AOC.

Bryndza

to miękki, podpuszczkowy ser z owczego mleka. Produkowana jest na bazie posolonego i zmielonego bundzu odstawionego na kilka tygodni w cieple miejsce, aby dojrzał. Bryndza głównie wytwarzana jest w Polsce, Rumunii, Słowacji i Czechach.
Liczba znalezionych haseł: 203