Widelcem po mapie

Ser łomnicki


To ser złożony lecz harmonijny. Bliski ziemi, łąkom, naturze. Skórkę też ma jakby zwierzęcą. Nie łasi się, wzbudza szacunek. Już aromat obiecuje, że pokaże inny niespodziewany świat, potem jest już tylko lepiej. Smak te obietnice spełnia. Cztery miesiące to optymalny czas dojrzewania, zachowuje jeszcze pamięć łąki i świeżość serowni, a już wprowadza do antykwariatu, przywodzi na myśl aukcje obrazów. Sam jest jak pozłacana rama.


Smak zawsze wyraźny i dopracowany, spleciony z dwóch dominant - słonej i kwaśnej, podpartej słodkością. Zaskakująco świetnie wypada z dodatkiem ziół, kozieradki, kminku, czosnku niedźwiedziego, a także odważnych zestawień kminu i goździków.


To idealny ser na deskę, lubi towarzystwo innych serów i smakoszy. W kuchni zachęca do fantazjowania. Radzi sobie z odważnymi pomysłami. Na gorąco unosi pokrywkę, na zimno ciągnie w chłód. Wspiera gotującego. Wie, że na świecie są przyprawy i potrafi ich używać na swoją korzyść. Nie stroni od kieliszka, lubi czerwone zbudowane wina, mocne angielskie piwa, nalewki, zawsze się przysiądzie do takiego grona. Jedno jest pewne, zapada w pamięć.



producent sera:


Łomnica - 50°51′53″N 15°47′45″E
Bożena Sokołowska
www.kopa.pl – Zagroda Ekologiczna „Kozia Łąka”

Przez dziurkę od sera