Widelcem po mapie

Oscypek



Oscypek, jest Naj. Najbardziej rozpoznawalny pośród polskich serów, najczęściej podrabiany, najlepszy jeśli z dobrego źródła, najczęściej mylony z każdym wędzonym spod Tatr. A prawda jest taka, że niewątpliwie jest wyjątkowy. To owczy ser, a owcze mleko zawsze zasługuje na szacunek za smak i zdrowotność. Niezwykle trwały, skondensowany, atawistyczny. Woń zwierzęcego runa, dymu, mleka. Smak słony i słodki zarazem z podszewką delikatnej kwaśności. Doskonały do jedzenia osobno i na kanapce, jeszcze lepszy do zapiekania. Warto rozróżniać poszczególne części oscypka. Cienkie końce są zawsze bardziej przesuszone, bardziej słone. To przewaga wędzonej skórki nad miąższem. Idealne do zapiekania warzyw, zwłaszcza kalafiorów, brokułów, bakłażana, cukinii, szparagów. Środek oscypka, doskonały na przekąskę do piwa i wina, zwłaszcza do zaprzyjaźnionych słodkich win z piemonckiego obszaru Roero. Płatki i wiórki z serca oscypka świetnie uzupełniają sałaty.



producent:
Wojciech Komperda
Gospodarstwo ekologiczne Hala Majerz
tel. 509 559 168

Przez dziurkę od sera