Widelcem po mapie

Bachanowska mozzarella



Bachanowska mozzarella jest silniejsza od swoich włoskich kuzynek, bardziej dojrzała. Nie wymaga serwatkowej kąpieli. Robiona z pełnego mleka, formowana w spore kręgi, z wykształconą skórką, z nabytymi wyraźnymi aromatami, jednolitym smakiem, stanowi bardzo ciekawy ser. To nie płocha gomółka, to spora porcja wrażeń, ale utrzymanych w pastelowych klimatach. Wszystko w niej jest. Łąkowe kwiaty, siano, suchy wiatr jaki przemierza kamieniste pola nad Hańczą, czuć zaułek schodów stanowiących dojrzewalnię, drewno starych mebli, jak choćby kuchennego stołu. Smaki i aromaty rysują pejzaż, wyciągając smakującego na ciekawy spacer.



Ser w smaku nieśmiały, ale wdzięczny. Zawsze gotów odgonić głód małym kęsem, dopasowany do wszystkiego co domowo smaczne. Do warzyw, do chleba, do smażenia i zapiekania, do marynowania. Nieobce są mu koalicje z owocami, dżemami, powidłami. Odnajdzie się w towarzystwie piw i lekkich win, cydrów, nalewek. Tworzy udane połączenia, bo nie dominuje, ale dzięki tłustości wypływa smakowo na powierzchnię. Życie z bachanowską mozzarellą jest nieskomplikowane ale ciekawe, tak jak wiejska codzienność. Niby codziennie to samo, ale zawsze inaczej.



producent: Claudia & Thomas Notter, Bachanowo 21, 16-404 Jeleniewo

Przez dziurkę od sera