DAVID W EUROPIE 4

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    polecane książki kucharskie

    Tytuł: Gastrobanda
    Autorzy: Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
    Wydawca: Wydawnictwo Smak Słowa i Agora S.A.

    Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami i co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym garstka. Czas, aby dowiedziała się cała Polska. „Gastrobanda” to książka, która zmieni świadomość kulinarną Polaków. Napisana mocnym językiem, bezlitośnie obala kulinarne mity.

    W dobie niezliczonej liczby programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków – każdy bywalec restauracji i wielbiciel kuchni ma pytania, które chciałby zadać, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?

    „Gastrobanda” to pierwsza polska książka, której autorzy szczerze rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie, w bezkompromisowy sposób odsłaniają nieznany laikowi barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, umiejętnościach psychologicznych barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację restauracyjnych gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii, czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszystko szczerze i bez ogródek.

    Całość przyrządzona i zaserwowana została przez dwóch autorów – kucharza Kamila Sadkowskiego i dziennikarza Jakuba Milszewskiego – z ciętym dowcipem i wieloma anegdotami. Oprócz licznych zapisków z podziemnego życia kuchni w „Gastrobandzie” znaleźć można wskazówki, jak ugotować danie dla licznej grupy osób w możliwie krótkim czasie czy na co zwracać uwagę przy zamawianiu restauracyjnego posiłku. Cała prawda o polskiej gastrobandzie – opowiedziana prostym, mocnym językiem kuchennego slangu – to książka, która wkrótce zmieni spojrzenie na kulinarną rzeczywistość.

    Kamil Sadkowski – szef kuchni, jeden z twórców Akademii Kulinarnej Fumenti, wieloletni współpracownik Roberta Makłowicza. Przeszedł przez wszystkie szczeble branży gastronomicznej: był kelnerem, barmanem, kucharzem, pracował w firmie dostarczającej produkty do restauracji, uczestniczył w tworzeniu jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Znawca japońskiej kuchni i bywalec lokalnych restauracji na całym świecie.

    Jakub Milszewski – dziennikarz, odpowiedzialny za kształt językowy książki, współautor kontrowersyjnego cyklu felietonów „Mucha w zupie”, w których zadaje niewygodne pytania pracownikom kuchni i hotelowych restauracji.


    Tytuł: „Book of YOU”
    Autor: zespół autorów
    Wydawca: Wydawnictwo Insignis

    „Book of YOU” to wyjątkowa książka, która powstała jako owoc współpracy uznanych ekspertów od zdrowego stylu życia, wśród których znalazł się sam Jamie Oliver, autor kultowych książek kulinarnych.
    Chcesz mieć zdrowe i szczęśliwe życie? Nie wiesz, od czego zacząć? Trudno ci dotrzymać swoich postanowień? Jamie Oliver wraz z zespołem specjalistów przygotował dla ciebie książkę „Book of YOU”. Dzięki niej przekonasz się, jak za pomocą mikroakcji zyskać nowe, lepsze nawyki! Naprawdę, wystarczy minuta każdego dnia! Sprawdź, jak małymi krokami osiągnąć trwałą zmianę!
    „Book of YOU” już w księgarniach.

    „Book of YOU” to poręczny, pięknie wydany zbiór mikroakcji – niewymagających wielkiego wysiłku ani, co równie istotne, wielkiego samozaparcia czynności, wykonywanych w toku codziennych obowiązków.
    Jak pokazują autorzy, życie jest sumą wielu mikroakcji, a każda z nich ma znaczenie dla naszego samopoczucia. Trwałe zmiany w naszych nawykach i stylu życia dokonują się małymi krokami. Jeśli zatem chcemy skutecznie dokonać takich zmian, wystarczy skupić się na mikroakcjach – drobnych, przychodzących z łatwością czynnościach.

    W książce znajduje się 365 różnorodnych zadań, przygotowanych przez ekspertów z różnych dziedzin pod czujnym okiem neurobiologów. Przejrzysta, poręczna książeczka z barwnymi ilustracjami może stać się całorocznym towarzyszem każdego czytelnika i wydatnie pomóc mu w dążeniu do zdrowego i szczęśliwego życia.

    Każda mikroakcja należy do jednej z czterech kategorii.
    JEDZENIE: Jedzenie jest tak ważną częścią życia, że małe, proste zmiany wprowadzone w tej dziedzinie mogą wydłużyć je o całe lata. Nie dotyczą jedynie tego, co jesz, ale też jak, kiedy, ile i z kim. Mikroakcją nie jest „Zrezygnuj z czekolady”, ale „Zjedz warzywo na przekąskę”.
    UMYSŁ: To umysł decyduje o tym, kim jesteś i jak się zachowujesz. Nie jest to ustalone raz na zawsze i można to wytrenować. Mikroakcje związane z umysłem dotyczą uważności (bycia tu i teraz), produktywności i dobrej organizacji (naszej relacji ze światem zewnętrznym). Mikroakcją nie jest „Posprzątaj cały dom”, ale „Uporządkuj szafkę kuchenną”.
    RUCH: Mikroakcje z tej kategorii dotyczą ruchu na co dzień – są to małe i łatwe ćwiczenia, które możesz bez trudu włączyć do swojego planu dnia. Mikroakcją nie jest „Weź udział w triatlonie”, ale „Przez dwie minuty biegaj w miejscu”!
    MIŁOŚĆ: Niech to hasło cię nie zmyli – nie chodzi tu o romantyczne uniesienia, ale o twoje relacje z samym sobą i z innymi. Są one niezmiernie istotne. Gdy kogoś traktujesz dobrze, wyzwala to w nim pozytywną reakcję, która z kolei wyzwala pozytywną reakcję w tobie. Mikroakcją nie jest „Znajdź nowego przyjaciela”, ale „Nawiąż z kimś kontakt”.
    Wszyscy chcemy wieść zdrowe i szczęśliwe życie. Zmiany na lepsze bywają jednak trudne, a czasem niełatwo dostrzec, co powinniśmy robić, by do nich doprowadzić.
    Twoje życie jest sumą mikroakcji, które podejmujesz na co dzień. Każda decyzja ma znaczenie.
    „Book of YOU” pozwoli ci dokonać dużych zmian – mikroakcja po mikroakcji.

    Bo małe rzeczy są ważne.

    Tytuł: Retrowarzywa
    Autorzy: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
    Wydawca: Wydawnictwo Samo Sedno

    Warzywa na stół!

    Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej książki „Kipi kasza” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni.

    Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.

    Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
     
    Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.

    Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (gotowaniezpasja.pl) udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie.  Swoją pasją do gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”.

    W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza”, która szybko stała się bestsellerem.

    Książkę polecają:
    Czas powrócić do korzeni! Burak, skorzonera, pasternak, brukiew, rabarbar, jarmuż i topinambur – główni bohaterowie książki, a jednocześnie zapomniane, lokalne i pyszne „superfoods” o tysiącu kuchennych zastosowań. Dawniej popularne, dziś - trochę „hipsterskie” - wracają do łask. Jednak ile potraw potrafilibyście z nich przygotować? Odkryjcie ponad 100 przepisów, które pozwolą Wam zakochać się w warzywach, przygotować efektowny posiłek oraz połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami kulinarnymi.
    Grzegorz Łapanowski

    Męska kuchnia to samo mięso? W tym wydaniu jest wyrazista jak soczysty stek, choć główną rolę grają tu rośliny. „Retrowarzywa” były kiedyś tanie i pospolite, dziś królują w menu najlepszych restauracji. Topinambur, pasternak, brukiew – chętnie je jadamy, ale rzadko sami przyrządzamy. Mam nadzieję, że dzięki tej książce przestaną być domeną tylko szefów kuchni.
    Martyna Szydłowska, redaktor prowadząca mojegotowanie.pl

    Siłą tej książki jest jej prostota. Interesującymi przepisami na dania z buraków, rabarbaru, pasternaków i innych swojskich produktów autorzy udowadniają, że dobre jedzenie nie wymaga wiele zachodu. Przepisy są przejrzyste i łatwe do wykonania. Dobrze mieć pod ręką tę slowfoodową książkę.
    Ewa Wagner, redaktor naczelna magazynu "Kuchnia"


    Tytuł: W mojej francuskiej kuchni
    Autorka: Susan Herrmann Loomis
    Wydawca: Wydawnictwo Literackie 

    Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach  w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?

    Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach
    oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, bezgrzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.

    Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!

    „To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i astuces (porad), którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez wielkiego wysiłku, za to ze wspaniałymi efektami – znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie”.
    David Lebovitz

    Susan Herrmann Loomis  – wielokrotnie nagradzana autorka 10 książek kulinarnych i powieści autobiograficznych opisujących jej życie w normandzkim miasteczku Louviers, w którym wraz z rodziną osiadła 20 lat temu. Publikuje na łamach amerykańskiej prasy (m.in. „The New York Times”, „Bon Appetit”, „Food& Wine”, „Travel & Leisure”). Prowadzi też własną szkołę kucharską. Z wykształcenia dziennikarka, jest też absolwentką szkoły La Varenne Ecole de Cuisine. Zanim zamieszkała w Louviers – wskutek zabawnego zbiegu okoliczności sąsiedzi sądzili, że jest agentką CIA, a policja podejrzewała ją o handel narkotykami – prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jej dom mieści się w dawnym budynku klasztoru. Jego piwnice według lokalnej legendy miejskiej były częścią podziemnych korytarzy, którymi uciekali hugenoci... Informacje o kursach i warsztatach, które odbywają się w XII-wiecznych wnętrzach domu autorki, oraz o niej samej można znaleźć na stronie www.onruetatin.com. Dlaczego Rue Tatin? bo przy tej ulicy mieści się dom Susan. Tak, zapach słynnej tarty z jabłkami można tam wyczuć bardzo często!


    Tytuł: Gotuj zdrowo dla dzieci
    Autork: Daria Ładocha
    Wydawca: EGMONT

    AŻ 85 PRZEPISÓW NA ZDROWE I PYSZNE DANIA DLA DZIECI!

    Jeżeli zależy Ci, żeby Twoje dziecko prawidłowo się rozwijało i chętnie jadło to, co dla niego zdrowe, ta książka jest właśnie dla Ciebie!

    Wydany zbiór przepisów jest zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”, zorganizowanej przez stację MiniMini+ oraz Instytut Żywności i Żywienia, której celem jest promocja zbilansowanej diety maluchów oraz wzrost świadomości i wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

    Książka zawiera autorskie przepisy Darii Ładochy oraz najlepsze przepisy rodziców wyłonione w drodze konkursu zorganizowanego w ramach akcji.

    Daria Ładocha – dziennikarka kulinarna, autorka popularnego bloga Mamałyga, mama dwójki dzieci, doskonale znana widzom Dzień Dobry TVN, prowadząca program „Ugotuj mi mamo!” w Kuchni+.

    Książka „Gotuj zdrowo dla dzieci” to zbiór łatwych w przygotowaniu przepisów na smaczne i zdrowe dania dla najmłodszych. Czego więcej potrzeba zapracowanym i dbającym o zdrowie swoich dzieci rodzicom? Potrawy Darii Ładochy oraz zwycięskie przepisy skomponowane w całodzienne zbilansowane menu dostarczają pełnowartościowego białka, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu oraz zdrowych tłuszczy roślinnych. Potrawy są apetyczne i aromatyczne, co zachęca dziecko do jedzenia przede wszystkim większej ilości warzyw. Podwieczorki i zdrowe słodycze z pewnością ucieszą dzieci, pobudzą ich wyobraźnię i zachęcą do wspólnego przygotowywania posiłków.
    Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Instytut Żywności i Żywienia


    Tytuł: Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer
    Autorka: Krystyna Wasilkowska-Frelichowska
    Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek

    „Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer” to kolejna po "Zapachu świeżych malin. Historiach ze smakiem" publikacja, która przenosi nas do Nieszawy - magicznego nadwiślańskiego miasteczka. Autorka odbyła niezwykłą podróż w czasie. Zajrzała do możnych nieszawskich domów, by poznać życie codzienne dobrze urodzonych mieszkańców nadwiślańskiego grodu. Zajrzała nie tylko do salonów, ale także do kuchni. Na kartach swojej książki oddaje atmosferę dworku Bacciarellich - zimowe kuligi, bale i noworoczne przyjęcia.

    "Rozpoczęły się powitania i składanie noworocznych życzeń. Nie do ukrycia były niebiańskie aromaty poczęstunku. Drzwi otwarto i ukazał się w całej krasie zastawiony stół: przystawki, sałatki, galantyny, zimne mięsa i główny winowajca intensywnego zapachu: comber barani! Dalej inne mięsiwa, w tym pieczeń husarska, bigos, drób, salaterki z ziemniaczanym purré i gorący bulion. Niewiasty próbowały wszystkiego po kęsie, a mężczyźni rzucili się na pieczyste. One czekały na gwóźdź menu. Było pewne – bo sezon polowań trwał – że zostaną wniesione pięknie udekorowane pieczone bażanty, szpikowane słoninką. Na osobnym stoliku, ułożone w piramidę, czekały na swoją kolej wyborne pączki i chrust. Karnawał trwa! - czytamy na kartach książki. Autorka nie tylko opisuje ten niezwykły świat, ale także prezentuje oryginalne przepisy, m.in. na pieczeń husarską oraz pączki znakomite. W książce znalazły się także skany unikatowych kart z Zeszytu kulinarnego z 1917 roku.

    Autorka przywołuje także tak znakomite nazwiska, jak O. Maria Kolbe oraz O. Klimuszko - obaj związani byli z nieszawskim klasztorem. I zdradza, jak mieszkańcy miasta postanowili wspomóc rekonwalescencję O. Kolbego - serwując mu sok z pokrzyw oraz pierogi z parzącym. Opisuje także wizytę prezydenta Mościckiego w nadwiślańskim grodzie oraz wykwintny raut u księdza Wacława Kneblewskiego:"Kuchnia plebanii serwowała dania dzięki wydatnej aprowizacji składników na przyjęcie, które zapewnili nieszawscy rybacy, rzeźnicy, piekarze, myśliwi, cukiernicy, właścicielki przydomowych warzywniaków, kurników i wytwórni wód gazowanych. Dzięki bogatym składnikom powstało bardzo ciekawe menu. Przy organizacji przyjęć pomagały miejscowe gospodynie, więc informacje o ich przebiegu i przygotowywanych daniach obiegały miasto. Tym razem serwowano: różyczki z wędzonego łososia na pieczywie, trójkąciki z wieprzowiną, ruloniki z szynki na kanapce, pasztet glazurowany z zająca, różne kanapki dekoracyjne, wołowinę z musem chrzanowym, ptysie nadziewane farszem mięsno-jarzynowym, ptysie nadziewane sałatką selerowo-orzechową, tort z masą orzechową, ciastka tortowe i kruche, barszczyk czerwony z krokietem mięsnym, kawę i herbatę, patery z czereśniami, napoje. Prawdziwą furorę zrobiła przystawka z łososia, ptysie z sałatką selerowo-orzechową, łódeczki z ogórka i tort orzechowy".

    Autorka starannie kreśli sylwetki i uwypukla dokonania bohaterów książki, co sprawia, że pozostaną w naszej pamięci na dłużej. Okazuje się, że niezależnie od statusu materialnego, wykształcenia, czy tytułu, wszystkie rodziny były i są na swój sposób do siebie podobne – nie brakuje w nich mniejszych i większych trosk, ale są też chwile radości. Jedno jest też pewne – choć ich domy miały „wysokie progi”, to drzwi do nich były zawsze dla wszystkich szeroko otwarte.

    "Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer" to pięknie wydana książka, która przypomina rodzinny album, w którym nie brakuje archiwalnych zdjęć, ale też pocztówek z epoki i przepisów kulinarnych. Te ostatnie z pewnością zainteresują żeńską część czytelniczek.

    Krystyna Wasilkowska-Frelichowska jest zakochana w Kujawach i swoim mieście rodzinnym. Pełniąc funkcje prezesa Towarzystwa Miłośników Nieszawy, wydała wraz z grupą przyjaciół trzy części Nieszawskiego kalejdoskopu i wiele innych publikacji promujących Nieszawę. W 2012 ukazała się jej książka „Zapach świeżych malin. Historie ze smakiem".


    Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia
    Autorka: Agnieszka Jeż
    Wydawca: Wydawnictwo RM

    Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie,  choć zapewne bardzo smacznie.

    Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

    Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. Poza „Kuchnią dwudziestolecia” w kwietniu ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej trójka dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry.


    Tytuł: Kuchnia toskańska
    Autor: Piotr Adamczewski
    Wydawca: Wydawnictwo RM

    Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć niejedną podróż. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.

    „Kuchnia toskańska” to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…

    Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (www.adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na stole, Wędrówka po stołach Europy), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.


    Tytuł: Cały ten cukier
    Autor: Damon Gameau
    Wydawca: Wydawnictwo Varsovia

    „Cały ten cukier”to relacja z eksperymentu, któremu poddał się Damon Gameau, australijski filmowiec i aktor. Przez 60 dni zjadał 40 łyżeczek cukru dziennie, jedząc tylko żywność określaną mianem „zdrowej”. Były to m.in. batoniki zbożowe, soki, płatki śniadaniowe czy niskotłuszczowe jogurty. Już po kilku tygodniach jego stan zdrowia pogorszył się i mógł odczuć na własnej skórze skutki takiego sposobu odżywiania się. Dlaczego 40 łyżeczek cukru? Bo tyle dziennie zjada przeciętny Australijczyk.

    Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nasz sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a następnie zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników na świecie. Książka zawiera również 30. dniowy plan detoksu, praktyczne porady, jak czytać etykiety w sklepie oraz ponad 30 przepisów na posiłki prawdziwie wolne od szkodliwych cukrów.

    Książce towarzyszy premiera filmu o tym samym tytule, który będzie wyświetlany od 18 marca w wybranych kinach w całej Polsce. Dystrybutorem filmu jest Spectator, a tutaj można obejrzeć zwiastun

    Damon Gameau to utytułowany australijski aktor i filmowiec. „Cały ten cukier” to jego pierwsza książka i debiutancki pełnometrażowy film. Tym samym Damon na dobre zaangażował się w popularyzację zdrowego stylu życia.


    1 2 3 4 5 6