#AKCJAIMPROWIZACJA Akcja Improwizacja LURPAK

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    polecane książki kucharskie

    Tytuł: W mojej francuskiej kuchni
    Autorka: Susan Herrmann Loomis
    Wydawca: Wydawnictwo Literackie 

    Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach  w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?

    Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach
    oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, bezgrzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.

    Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!

    „To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i astuces (porad), którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez wielkiego wysiłku, za to ze wspaniałymi efektami – znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie”.
    David Lebovitz

    Susan Herrmann Loomis  – wielokrotnie nagradzana autorka 10 książek kulinarnych i powieści autobiograficznych opisujących jej życie w normandzkim miasteczku Louviers, w którym wraz z rodziną osiadła 20 lat temu. Publikuje na łamach amerykańskiej prasy (m.in. „The New York Times”, „Bon Appetit”, „Food& Wine”, „Travel & Leisure”). Prowadzi też własną szkołę kucharską. Z wykształcenia dziennikarka, jest też absolwentką szkoły La Varenne Ecole de Cuisine. Zanim zamieszkała w Louviers – wskutek zabawnego zbiegu okoliczności sąsiedzi sądzili, że jest agentką CIA, a policja podejrzewała ją o handel narkotykami – prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jej dom mieści się w dawnym budynku klasztoru. Jego piwnice według lokalnej legendy miejskiej były częścią podziemnych korytarzy, którymi uciekali hugenoci... Informacje o kursach i warsztatach, które odbywają się w XII-wiecznych wnętrzach domu autorki, oraz o niej samej można znaleźć na stronie www.onruetatin.com. Dlaczego Rue Tatin? bo przy tej ulicy mieści się dom Susan. Tak, zapach słynnej tarty z jabłkami można tam wyczuć bardzo często!


    Tytuł: Gotuj zdrowo dla dzieci
    Autork: Daria Ładocha
    Wydawca: EGMONT

    AŻ 85 PRZEPISÓW NA ZDROWE I PYSZNE DANIA DLA DZIECI!

    Jeżeli zależy Ci, żeby Twoje dziecko prawidłowo się rozwijało i chętnie jadło to, co dla niego zdrowe, ta książka jest właśnie dla Ciebie!

    Wydany zbiór przepisów jest zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”, zorganizowanej przez stację MiniMini+ oraz Instytut Żywności i Żywienia, której celem jest promocja zbilansowanej diety maluchów oraz wzrost świadomości i wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

    Książka zawiera autorskie przepisy Darii Ładochy oraz najlepsze przepisy rodziców wyłonione w drodze konkursu zorganizowanego w ramach akcji.

    Daria Ładocha – dziennikarka kulinarna, autorka popularnego bloga Mamałyga, mama dwójki dzieci, doskonale znana widzom Dzień Dobry TVN, prowadząca program „Ugotuj mi mamo!” w Kuchni+.

    Książka „Gotuj zdrowo dla dzieci” to zbiór łatwych w przygotowaniu przepisów na smaczne i zdrowe dania dla najmłodszych. Czego więcej potrzeba zapracowanym i dbającym o zdrowie swoich dzieci rodzicom? Potrawy Darii Ładochy oraz zwycięskie przepisy skomponowane w całodzienne zbilansowane menu dostarczają pełnowartościowego białka, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu oraz zdrowych tłuszczy roślinnych. Potrawy są apetyczne i aromatyczne, co zachęca dziecko do jedzenia przede wszystkim większej ilości warzyw. Podwieczorki i zdrowe słodycze z pewnością ucieszą dzieci, pobudzą ich wyobraźnię i zachęcą do wspólnego przygotowywania posiłków.
    Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Instytut Żywności i Żywienia


    Tytuł: Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer
    Autorka: Krystyna Wasilkowska-Frelichowska
    Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek

    „Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer” to kolejna po "Zapachu świeżych malin. Historiach ze smakiem" publikacja, która przenosi nas do Nieszawy - magicznego nadwiślańskiego miasteczka. Autorka odbyła niezwykłą podróż w czasie. Zajrzała do możnych nieszawskich domów, by poznać życie codzienne dobrze urodzonych mieszkańców nadwiślańskiego grodu. Zajrzała nie tylko do salonów, ale także do kuchni. Na kartach swojej książki oddaje atmosferę dworku Bacciarellich - zimowe kuligi, bale i noworoczne przyjęcia.

    "Rozpoczęły się powitania i składanie noworocznych życzeń. Nie do ukrycia były niebiańskie aromaty poczęstunku. Drzwi otwarto i ukazał się w całej krasie zastawiony stół: przystawki, sałatki, galantyny, zimne mięsa i główny winowajca intensywnego zapachu: comber barani! Dalej inne mięsiwa, w tym pieczeń husarska, bigos, drób, salaterki z ziemniaczanym purré i gorący bulion. Niewiasty próbowały wszystkiego po kęsie, a mężczyźni rzucili się na pieczyste. One czekały na gwóźdź menu. Było pewne – bo sezon polowań trwał – że zostaną wniesione pięknie udekorowane pieczone bażanty, szpikowane słoninką. Na osobnym stoliku, ułożone w piramidę, czekały na swoją kolej wyborne pączki i chrust. Karnawał trwa! - czytamy na kartach książki. Autorka nie tylko opisuje ten niezwykły świat, ale także prezentuje oryginalne przepisy, m.in. na pieczeń husarską oraz pączki znakomite. W książce znalazły się także skany unikatowych kart z Zeszytu kulinarnego z 1917 roku.

    Autorka przywołuje także tak znakomite nazwiska, jak O. Maria Kolbe oraz O. Klimuszko - obaj związani byli z nieszawskim klasztorem. I zdradza, jak mieszkańcy miasta postanowili wspomóc rekonwalescencję O. Kolbego - serwując mu sok z pokrzyw oraz pierogi z parzącym. Opisuje także wizytę prezydenta Mościckiego w nadwiślańskim grodzie oraz wykwintny raut u księdza Wacława Kneblewskiego:"Kuchnia plebanii serwowała dania dzięki wydatnej aprowizacji składników na przyjęcie, które zapewnili nieszawscy rybacy, rzeźnicy, piekarze, myśliwi, cukiernicy, właścicielki przydomowych warzywniaków, kurników i wytwórni wód gazowanych. Dzięki bogatym składnikom powstało bardzo ciekawe menu. Przy organizacji przyjęć pomagały miejscowe gospodynie, więc informacje o ich przebiegu i przygotowywanych daniach obiegały miasto. Tym razem serwowano: różyczki z wędzonego łososia na pieczywie, trójkąciki z wieprzowiną, ruloniki z szynki na kanapce, pasztet glazurowany z zająca, różne kanapki dekoracyjne, wołowinę z musem chrzanowym, ptysie nadziewane farszem mięsno-jarzynowym, ptysie nadziewane sałatką selerowo-orzechową, tort z masą orzechową, ciastka tortowe i kruche, barszczyk czerwony z krokietem mięsnym, kawę i herbatę, patery z czereśniami, napoje. Prawdziwą furorę zrobiła przystawka z łososia, ptysie z sałatką selerowo-orzechową, łódeczki z ogórka i tort orzechowy".

    Autorka starannie kreśli sylwetki i uwypukla dokonania bohaterów książki, co sprawia, że pozostaną w naszej pamięci na dłużej. Okazuje się, że niezależnie od statusu materialnego, wykształcenia, czy tytułu, wszystkie rodziny były i są na swój sposób do siebie podobne – nie brakuje w nich mniejszych i większych trosk, ale są też chwile radości. Jedno jest też pewne – choć ich domy miały „wysokie progi”, to drzwi do nich były zawsze dla wszystkich szeroko otwarte.

    "Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer" to pięknie wydana książka, która przypomina rodzinny album, w którym nie brakuje archiwalnych zdjęć, ale też pocztówek z epoki i przepisów kulinarnych. Te ostatnie z pewnością zainteresują żeńską część czytelniczek.

    Krystyna Wasilkowska-Frelichowska jest zakochana w Kujawach i swoim mieście rodzinnym. Pełniąc funkcje prezesa Towarzystwa Miłośników Nieszawy, wydała wraz z grupą przyjaciół trzy części Nieszawskiego kalejdoskopu i wiele innych publikacji promujących Nieszawę. W 2012 ukazała się jej książka „Zapach świeżych malin. Historie ze smakiem".


    Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia
    Autorka: Agnieszka Jeż
    Wydawca: Wydawnictwo RM

    Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie,  choć zapewne bardzo smacznie.

    Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

    Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. Poza „Kuchnią dwudziestolecia” w kwietniu ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej trójka dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry.


    Tytuł: Kuchnia toskańska
    Autor: Piotr Adamczewski
    Wydawca: Wydawnictwo RM

    Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć niejedną podróż. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.

    „Kuchnia toskańska” to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…

    Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (www.adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na stole, Wędrówka po stołach Europy), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.


    Tytuł: Cały ten cukier
    Autor: Damon Gameau
    Wydawca: Wydawnictwo Varsovia

    „Cały ten cukier”to relacja z eksperymentu, któremu poddał się Damon Gameau, australijski filmowiec i aktor. Przez 60 dni zjadał 40 łyżeczek cukru dziennie, jedząc tylko żywność określaną mianem „zdrowej”. Były to m.in. batoniki zbożowe, soki, płatki śniadaniowe czy niskotłuszczowe jogurty. Już po kilku tygodniach jego stan zdrowia pogorszył się i mógł odczuć na własnej skórze skutki takiego sposobu odżywiania się. Dlaczego 40 łyżeczek cukru? Bo tyle dziennie zjada przeciętny Australijczyk.

    Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nasz sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a następnie zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników na świecie. Książka zawiera również 30. dniowy plan detoksu, praktyczne porady, jak czytać etykiety w sklepie oraz ponad 30 przepisów na posiłki prawdziwie wolne od szkodliwych cukrów.

    Książce towarzyszy premiera filmu o tym samym tytule, który będzie wyświetlany od 18 marca w wybranych kinach w całej Polsce. Dystrybutorem filmu jest Spectator, a tutaj można obejrzeć zwiastun

    Damon Gameau to utytułowany australijski aktor i filmowiec. „Cały ten cukier” to jego pierwsza książka i debiutancki pełnometrażowy film. Tym samym Damon na dobre zaangażował się w popularyzację zdrowego stylu życia.


    Tytuł: Niebieskie strefy w praktyce
    Autor: Dan Buettner
    Wydawca: Wydawnictwo Galaktyka

    Połączenie literatury naukowej z książką kucharską? To potrafi tylko Dan Buettner – badacz słynnych Niebieskich stref. Swoje najnowsze odkrycia związane z dietą długowieczności zdradza w książce „Niebieskie strefy w praktyce”.

    „Niebieskie strefy w praktyce” to druga książka Dana Buettnera poświęcona tematyce niezwykłych miejsc na Ziemi, w których notuje się zjawisko wyjątkowej długowieczności ich mieszkańców. Tym razem  badacz i członek programu naukowego National Geographic  nie tylko opisuje Niebieskie strefy, ale także wyjaśnia, jak wprowadzić w swoje życie nawyki i sposób odżywiania ludzi długowiecznych.

    Buettner - wraz z towarzyszącym mu zespołem ekspertów - wyodrębnił kluczowe czynniki mające wpływ na długość i jakość naszego życia. W oparciu o nie opracował listę „niebieskich produktów”, na której znalazła się żywność odpowiedzialna za procesy hamujące starzenie ludzkiego organizmu. W książce „Niebieskie strefy w praktyce” autor przekonuje, że wprowadzenie wszechstronnych zmian w trybie życia może znacznie ograniczyć występowanie większości chorób cywilizacyjnych. „Szerzenie idei Niebieskich stref nie tylko zapobiegnie ciągłemu rozprzestrzenianiu się cukrzycy (i innych schorzeń), ale też pomoże zdjąć z naszych barków ponad osiemdziesiąt procent ciężaru zdrowotnego, który dziś dźwigamy. To prawdziwa rewolucja!” [David Katz, dr med., kierownik Yale-Griffin Prevention Research Center].

    Najnowsza książka specjalisty od długowieczności to nie tylko zachęta do rozważnego komponowania jadłospisu, ale przede wszystkim zbiór gotowych wskazówek i przepisów na potrawy zawierające „niebieskie produkty”. „Jeżeli szukasz sposobu na to, jak pysznie dożyć do setki, to Niebieskie strefy w praktyce staną się bodaj najważniejszą książką kucharską w twoim życiu”[Andrew Zimmern, gospodarz Bizarre Foods, programu nadawanego przez Travel Chanel].

    „Niebieskie strefy w praktyce” obalają pokutujący mit tzw. złych genów, którym uzasadnia się często występowanie wielu chorób, w tym choćby otyłości. Buettner przekonuje, że za nasze samopoczucie odpowiedzialni jesteśmy przede wszystkim my sami. To, jak żyjemy i jakie pokarmy na co dzień spożywamy może wpływać na poprawę pracy genów i dłuższe, pełne wigoru życie.


    Tytuł: Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści
    Autorzy: Paweł Suwała, Aleksander Baron, Grzegorz Kwapniewski, Dariusz Wolszczak, Julian Karewicz
    Wydawca: Wydawnictwo Dwie Siostry

    Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44 w Warszawie.

    Swoje ulubione przepisy prezentują też ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian Karewicz, serwuje oryginalne drinki, w tym – ogórkowy gin i rabarbarowe mohito.

    Razem to 100 smakowitych przepisów – prawdziwie męska kuchnia. A do tego panowie okraszają przepisy barwnymi opowieściami. Jakby siedziało się z nimi przy stole.

    Paweł Suwała (ur. 1976) – szef kuchni restauracji Butchery & Wine, specjalizującej się w daniach mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Jako jedyny w Polsce od kilku lat posiada odznaczenie przewodnika „Michelin” Bib Gourmand. 

    Aleksander Baron (ur. 1983) – właściciel i szef kuchni warszawskiego restauracjo-baru Solec 44, specjalizującego się w potrawach z produktów pozyskanych od lokalnych dostawców. Laureat prestiżowej nagrody przewodnika „Gault & Millau. Polska” w kategorii Młody Talent 2015.

    Grzegorz Kwapniewski (ur. 1969) – znany też pod pseudonimem The Crazy Butcher, rzeźnik, dostawca mięsa najwyższej jakości do najlepszych warszawskich restauracji.

    Dariusz Wolszczak (ur. 1956) – zwany Panem Sandaczem, dostawca ryb z Warmii i Mazur do wielu warszawskich restauracji. Zdobył kilkanaście nagród za swoje produkty, m.in. wyróżnienie Dziedzictwo Kulinarne, przyznawane przez Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, oraz Perłę, przyznawaną na Międzynarodowych Targach Wyrobów Spożywczych Polagra Food.

    Julian Karewicz (ur. 1983) – barman w restauracjo-barze Solec 44. 


    Tytuł: ABC GOTOWANIA
    Autorka: Marieta Marecka
    Wydawca: Wydawnictwo Egmont

    "ABC GOTOWANIA" to książka, która sprawdzi się w każdej kuchni. Zawiera przepisy na różne pory dnia i pory roku. Dzięki przejrzystym opisom i fotografiom ilustrującym kolejne etapy gotowania każdy będzie mógł cieszyć się pysznymi daniami!

    Marieta Marecka jest blogerką, felietonistką oraz gospodynią programu "ABC GOTOWANIA" w Kuchni+. Obecnie na antenie stacji emitowany jest piąty sezon programu, w którym autorka przedstawia proste potrawy na każdą kieszeń. I nigdy nie powtarza tych samych dań!

    Przed wami książka, którą sama chciałam kupić. Ponad 25 lat temu, kiedy to stanęłam w kuchni i postanowiłam, że będę gotować. […] Możliwe, że gdybym te ćwierć wieku temu posiadała taką książkę, gotowanie poszłoby mi sprawniej. Ale z drugiej strony zamieszczone tu przepisy były przeze mnie testowane przez lata, możecie więc mieć pewność, że nie są wyssane z palca. Wierzę, że dzięki ABC GOTOWANIA chętniej skierujecie swoje kroki w stronę kuchni i łatwiej będzie Wam przebrnąć przez trudniejsze przepisy, których do tej pory się obawialiście. A może, czego życzę sobie chyba najbardziej, pokochacie gotowanie tak jak ja?
    fragment wstępu


    Tytuł: Obfitość
    Autor: Yotam Ottolenghi
    Wydawca: Wydawnictwo Filo

    „Obfitość” Yotama Ottolenghiego to kolekcja 120 przepisów na wegetariańskie potrawy, łączących intrygujące aromaty i niebanalne smaki, które zadowolą czytelników poszukujących nowego, odkrywczego spojrzenia na warzywa. Autor czerpie natchnienie ze swoich śródziemnomorskich korzeni i zamiłowania do doskonałych składników. W kolejnych rozdziałach prezentuje zalety zieleniny, bakłażanów, roślin kapustnych i cebulowych, ryżu oraz innych ziaren, makaronów, roślin strączkowych, cukinii, owoców, grzybów i pomidorów – we wszelkich odmianach, kolorach i konsystencjach. Sam nie jest wegetarianinem, ale ma odkrywcze podejście do dań warzywnych i wykorzystuje ciekawe połączenia intensywnych smaków i aromatów.
    Oryginalne przepisy i charakterystyczne komentarze autora oraz towarzyszące im żywe, apetyczne zdjęcia tworzą zbiór niezastąpiony w kuchni jarskiej, niezbędny także osobom niestroniącym od mięsa.
    Yotam Ottolenghi jest właścicielem czterech londyńskich restauracji nazwanych od jego nazwiska oraz ekskluzywnej restauracji Nopi, również w Londynie. Wydał pięć książek kulinarnych: „Ottolenghi. The Cookbook”, „Obfitość”, „Jerozolima”, „Plenty More” oraz „NOPI”. Zarówno „Obfitość”, jak i „Jerozolima” były wielokrotnie nagradzane i trafiły na listę bestsellerów „New York Timesa”.

    To jedna z książek kucharskich, które wystarczy przekartkować, żeby nabrać apetytu. Z tych przepisów po prostu trzeba skorzystać. (The Guardian)

    Ottolenghi – człowiek, dzięki któremu kręcą nas warzywa (Evening Standard)
    Bestseller New York Timesa
    Kulinarna książka roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”


    Tytuł: Stres na detoksie
    Autorki: Urszula Mijakoska i Monika Stachura
    Wydawca: Wydawnictwo MUZA S.A.

    Miłość, Porządek, Radość, Szacunek, Wolność... Tak brzmią tytuły rozdziałów książki „Stres na detoksie", której zasadniczym tematem jest... jedzenie. W swojej niezwykłej książce Urszula Mijakoska i Monika Stachura pokazują, jaki wpływ mają potrzeby emocjonalne na to, co jemy i odwrotnie – jak nawyki żywieniowe wpływają na samopoczucie i relacje z innymi. A przede wszystkim: stopniowo odkrywają przed czytelnikiem, jak – jedząc, a nie unikając jedzenia – przejąć kontrolę nad swoim życiem.

    „Stres na detoksie” nie jest zbiorem informacji na temat zdrowego odżywania – autorki proponują czytelnikom przejście przez proces dietcoachingu, towarzysząc im w trakcie lektury i wspierając ich.  Zawarte w książce narzędzia, wskazówki i ćwiczenia pokazują, że postanowienia i decyzje żywieniowe nie muszą przyjmować formy wyrzeczeń, rezygnacji z przyjemności; nie muszą powodować smutku i budzić poczucia straty. Przekonują, że zdrowe odżywianie ma niewiele wspólnego z pustym żołądkiem – polega na reagowaniu na sygnały płynące z ciała, rozpoznawaniu własnych potrzeb i nazywaniu emocji. A to wymaga nie uniwersalnych recept, ale przyjrzenia się własnym nawykom, potrzebom i emocjom. Dlatego pytania, na które pomoże odpowiedzieć „Stres na detoksie” to nie tylko „Jak zrobić porządek na talerzu?”, ale i „Jak rozmawiać z ludźmi i z samym sobą?”, „Jak być uważnym?”, „Jak zrealizować cele?”.

    „Jem, kiedy… Właściwe dokończenie brzmi: jestem głodna, jestem głodny. Niestety doświadczenie – a przynajmniej nasze osobiste doświadczenia – szczęśliwi, którzy doświadczają inaczej! – badania i praktyka diet coachów mówią co innego. Jemy nie tylko w sytuacji głodu fizjologicznego – jemy, bo jesteśmy zdenerwowani, smutni, nudzi nam się albo wprost przeciwnie: jesteśmy w cudownym towarzystwie na superkolacji; jemy, bo ktoś nam każe albo szantażuje emocjonalnie: „specjalnie dla ciebie to zrobiłam!”; jemy, choć nie odczuwamy głodu, tylko bliżej nieokreślony brak…”

    Początek książki
     
    Urszula Mijakoska - coach, superwizor, trener, dietetyk; twórca idei i programu Diet Coaching, współwłaścicielka Instytutu Świadomego Rozwoju, założycielka pierwszej w Polsce szkoły Diet Coachingu, akredytowanej przez Izbę Coachingu, współpracuje z Uniwersytetem Łódzkim, autorka książki "Diet Coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się"

    Monika Stachura - dziennikarz, redaktor, od kilku lat związana z Portalem Zwierciadlo.pl, wcześniej pracowała m.in. przy projektach historii mówionej oraz w prasie edukacyjnej dla młodzieży.


    Tytuł: Qmam kasze
    Autorka: Maia Sobczak
    Wydawca: Wydawnictwo Muza

    Kasza to podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Choć na wiele lat została zastąpiona przez ziemniaki, dziś ponownie jest jednym z podstawowych produktów na naszych stołach. W nowej, często zaskakującej odsłonie, proponuje ją Maia Sobczak, autorka popularnego bloga qmamkasze.pl.

    Prosta, bez zadęcia czy wielkich aspiracji. Smakuje pysznie zarówno solo, jak i w towarzystwie. Taka właśnie jest kasza. Można z niej wyczarować niemal wszystko – zdrowe śniadanie, smaczny obiad czy słodki deser. Jak podkreśla autorka, kasza stanowi powrót do tego, co pierwotne, jedzone w dzieciństwie, na wakacjach u babci. Dziś, gdy kulinarne poszukiwania idą w coraz bardziej wyszukanym kierunku, warto sięgnąć po to, co mamy w zasięgu ręki.
    „Dobrze jest powrócić do korzeni, podłączyć się do naturalnego potencjału ziaren i zbóż, fajnie jeść i zarażać pozytywną energią innych” – pisze autorka.

    „Qmam kasze” to ponad siedemdziesiąt przepisów na dania lekkie, zdrowe i pachnące, bez mięsa i z małą ilością glutenu, zilustrowanych pięknymi zdjęciami autorki. Przepisy podzielone są na trzy sekcje – Początek, Środek i Słodki Koniec, w których znalazły się przepisy na delikatne jaglane placuszki z różą, makaron gryczany z zielonymi szparagami i pomarańczą na białym winie czy piękny deser waniliowy z kwaśną porzeczką i słonymi chrupiącymi orzechami.

    We wstępie autorka w prosty sposób wyjaśnia wpływ tych drobnych ziarenek na organizm oraz  przypomina najbardziej popularne w Polce odmiany. Wyjaśnia, na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków z kasz. Opowiada także o smakach i zapachach, które przywołują wspomnienia beztroskiego dzieciństwa i wakacji na wsi.

    „Lubię się dzielić jedzeniem, powoli smakować, rozmawiać przy i o jedzeniu, próbować i eksperymentować, przyjemnie spędzać czas. Czuję nieodpartą ciekawość, głód dobrego jedzenia i obcowania z wartościowymi, pełnymi szczerej pasji ludźmi. To coś więcej niż odżywianie, to pozytywna energia wynikająca z troski, miłości, serdeczności i dbałości o codzienność”.
    Fragment książki

    Maia Sobczak - psycholog, zawodowo zajmuje się wpływem jedzenia na organizm i w konsekwencji na psychikę. Wierzy, że w codzienności, w drobiazgach, w gestach ukryta jest miłość i siła. Prowadzi wykłady, warsztaty, indywidualnych pacjentów i dzieli się swoją pasją do jedzenia na qmamkasze.pl. Prywatnie, wegetarianka, miłośniczka wszystkiego, co naturalne i w zgodzie z naturą, mama blond urwisa Hugo, żona jednego męża.


    Tytuł: Pyszne do pudełka
    Autorka: Grażyna Bober-Bruijn
    Wydawca: Wydawnictwo Muza

    Uciekający czas jest wrogiem kulinarnej uczty w pracy. Codzienne lunche w modnych bistro mogą mocno nadszarpnąć kieszeń, a dania z pracowniczych stołówek nie zawsze wyglądają apetycznie. Rutynę przełamuje Grażyna Bober-Bruijn w książce „Pyszne do pudełka”.

    Drugie śniadanie, lunch czy brunch, nazw na posiłek w pracy jest coraz więcej. Coraz to nowym jego określeniom nie towarzyszą jednak pomysły, jak sprawić, by był idealny. Pracownicy biurowi, rzemieślnicy czy uczniowie – wszyscy zadowalają się zazwyczaj nudną kanapką z serem albo wędliną, kotletem z ziemniakami czy jedzonym przed komputerem jogurtem. Ale czy na pewno musi tak być? Jak sprawić, by było smaczne i apetycznie wyglądało? Grażyna Bober-Bruijn, autorka bestsellerowego „Pysznie bez glutenu”, podjęła się wyzwania stworzenia menu prostego, zdrowego i zachęcającego do sięgnięcia po nie, idealnego do zabrania na drugie śniadanie do pracy i szkoły.

    Dziś, gdy coraz więcej osób chce zmienić swoje nawyki kulinarne, świadomie wybierać produkty i dobierać indywidualnie dietę, ważne jest, by wiedzieć, co znajduje się na talerzu. Rozwiązaniem jest przygotowywanie jedzenia w domu. Grażyna Bober-Bruijn inspiruje, by tworzyć posiłki na najwyższym poziomie, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i jakość. Dzięki jej pomysłom w poniedziałek można się delektować japońskim omletem tamagoyaki, w środę zjeść zaskakującą smakiem sałatkę beef&noodle, a w piątek zaskoczyć wszystkich trzema rodzajami past do kanapki. I to mimo braku czasu, dzieci plączących się pod nogami, szczekającego psa i zagubionego gdzieś klucza od samochodu.

    Autorka książki „Pyszne do pudełka”, na co dzień mama dwóch córek, żona i osoba pracująca, często musi się zmierzyć z przygotowaniem jedzenia do pudełka dla siebie i najbliższych.  Swoje doświadczenia zebrała w nowej książce, w której prezentuje ponad osiemdziesiąt przepisów. Znalazły się tu pomysłowe kanapki, zupy, inspirujące zestawienia z wykorzystaniem kasz czy makaronów, piękne sałatki oraz słodkości. Grażyna Bober-Bruijn udowadnia, że zdrowe i smaczne potrawy można przygotować podczas przyrządzania obiadu czy kolacji. To co najlepsze jest jednocześnie najprostsze.

    Wszystkie przepisy w „Pyszne do pudełka” opatrzone są zdjęciami, które zaostrzają apetyt i jednocześnie dostarczają pomysłów, jak w ciekawy sposób zapakować swoje drugie śniadanie – do pracy, szkoły, na wycieczkę.

    Grażyna Bober-Bruijn jest mamą dwóch córek, z którymi piecze i gotuje. Jej dewizą jest, że żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem. Karmi siebie i rodzinę, a często także przyjaciół – ku zadowoleniu wszystkich.


    Tytuł: Facet i kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu
    Autor: Szymon Kubicki
    Wydawca: Wydawnictwo Literackie

    Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze — pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał szczególnej uwagi.

    Książka zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.

    Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu, odkryjcie w sobie pasję gotowania!

    Szymon Kubicki (ur. 1977) — wrocławianin; z wykształcenia prawnik, z zawodu redaktor muzyczny, z zamiłowania kucharz. Od trzech lat dzieli się swoimi przepisami z internautami, prowadząc serwis www.facetikuchnia.com.pl, w którym od kilkunastu miesięcy publikuje przepisy wyłącznie na potrawy bez glutenu. Facet i Kuchnia to szereg inspiracji na oryginalne, lekkie i zdrowe posiłki oraz kreatywne wykorzystanie w ich przygotowywaniu najróżniejszych sezonowych darów natury.


    Tytuł: Mama alergika gotuje. Na wyjątkowe okazje
    Autor: Katarzyna Jankowska
    Wydawca: Edipresse

    Nowa książka Katarzyny Jankowskiej to zbiór receptur na różne potrawy, które uświetnią wiele wyjątkowych okazji i rodzinnych uroczystości. Wśród nich znajdziemy propozycje wytrawnych dań na Święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc, a także kilkadziesiąt przepisów na smakowite wypieki. Kuszące zdjęcia zachęcają do wypróbowania tłustoczwartkowych pączków, faworków i oponek. Kilka propozycji na codzienne pieczywo oraz urodzinowe torty to kolejna zaleta tej książki…

    Z myślą o nastoletnich alergikach powstał materiał Domowy Fast Food, gdzie pojawiły się przepisy na smaczne burgery, tortille, chipsy, pizzę czy pieczone frytki. Jaki krem, polewę czy masę przygotować, jak zrobić domowy wegański majonez, zakwas z buraków i przyprawę do pierników dowiemy się zaglądając do rozdziału Dodatki.

    Książka podpowiada również jakimi wartościowymi produktami zapełnić kuchenną szafkę alergika i osób na diecie bezglutenowej. To z pewnością jedyna taka pozycja na rynku, która ułatwi życie osób z wieloma ograniczeniami w diecie. Książka zawiera 106 przepisów na dania bez jajek, mleka, soi, kakao, orzechów, selera i miodu. 71 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu. 96 przepisów jest wegańskich, 75 nie zawiera cukru.

    Każdy przepis także w tej książce jest opatrzony adnotacją od dietetyka, został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa czy owoce. Część dań, podobnie jak w pierwszej książce, inspirowana jest domową kuchnią babci Broni i została przez nią przygotowana specjalnie dla alergika.

    Katarzyna Jankowska (MAG) po raz kolejny dzieli się swoim doświadczeniem i udowadnia, że nie ma potrawy, której nie dałoby się przygotować nawet gdy lista niedozwolonych produktów jest długa. Inspiruje i podpowiada wiele nowych rozwiązań. Z drugą książką MAG życie stanie się smaczne, zdrowe i wyjątkowe.

    Patron merytoryczny: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią na Diecie Bezglutenowej


    Tytuł: Jakubiak lokalnie
    Autor: Tomasz Jakubiak
    Wydawca: Wydawnictwo Egmont

    Pierwsza autorska książka Tomasza Jakubiaka, kucharza i dziennikarza kulinarnego, gospodarza programów „Jakubiak w sezonie” i „Jakubiak lokalnie” w telewizji Kuchnia+. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Gotowanie to jego żywioł, miłość i pasja. W książce zawarł przepisy na zdrowe, pomysłowe i jednocześnie proste dania, bazujące na polskich produktach.
        
    Jestem fanem lokalności i regionalności. Marzę o tym, by coraz więcej ludzi dostrzegło potencjał polskich produktów. Bo naprawdę mamy się czym chwalić – nasze jedzenie jest pyszne, wysokiej jakości i różnorodne. Oczywiście nie ograniczam się jednak wyłącznie do tradycyjnych przepisów. Czerpię inspiracje z kuchni całego świata i staram się tak komponować receptury, by dania, których bazą są polskie składniki, były ciekawe, zabawne i pyszne. Tak, jedzenie ma być przyjemnością!

    W tej książce prezentuję Wam przepisy sprawdzone, lubiane przez moich bliskich, widzów mojego programu i gości restauracji. Chciałbym, żeby każdy – i początkujący kucharz, i zaawansowany foodie, i mięsożerca, i weganin – mógł tu znaleźć coś dla siebie. Życzę Wam wspaniałej przygody z gotowaniem i zachęcam do podróżowania po Polsce w poszukiwaniu lokalnych smaków.

    Tomasz Jakubiak

    W książce „Jakubiak lokalnie” znalazły się przepisy m.in. na najlepsze dania z ryb, mięs, ale też na dania wegetariańskie i desery. Wielka przyjemność i satysfakcja czeka zarówno tych czytelników, którzy doskonale znają programy Tomasza Jakubiaka, jak i tych, którym po prostu zależy na zdrowym jedzeniu, przygotowywanym z najlepszych składników. Wszyscy mogą się spodziewać uczty dla oka – blisko trzysta stron wypełnionych niezwykle apetycznymi, pięknymi fotografiami. A jako bonus – felietony i zdjęcia z podróży kulinarnych autora.


    Tytuł: Kipi kasza
    Autorzy: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
    Wydawca: Wydawnictwo Samo Sedno

    Zaproś znajomych na kaszotto i burgery jaglane, a na deser podaj smakowite muffinki gryczano-amarantusowe z żurawiną!

    Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga  Gotowaniezpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i  proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami.

    Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, a prawie połowa to dania niezawierające glutenu – z książki skorzystają więc wegetarianie i osoby poszukujące nowych pomysłów na bezglutenowe posiłki. Wszystkie propozycje dań wiążą się z ideą zdrowego odżywiania i slow food, a przepisy będą inspirujące zarówno dla amatorów, jak i pasjonatów gotowania.


    Tytuł: Tradycje kulinarne Korei
    Autor: Magdalena Tomaszewska-Bolałek
    Wydawca: Wydawnictwo Hanami

    "Tradycje kulinarne Korei" to nie tylko przewodnik po składnikach, sposobach przygotowywania dań i potrawach, to również książka ukazująca rolę oraz znaczenie kuchni na Półwyspie Koreańskim. Między kartkami pierwszych rękopisów z recepturami, wśród talerzy z ofiarami składanymi przodkom i bogom w ofierze, w bajkach oraz legendach kryje się bowiem historia kultury opowiedziana poprzez jedzenie.
    Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, dziennikarka, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii kuchnia japońska). Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja (kuchniokracja.hanami.pl). Jest kierownikiem i autorką programu studiów podyplomowych Food Studies w SWPS w Warszawie.


    Tytuł: Chleb. Domowa piekarnia
    Autor: Piotr Kucharski
    Wydawca: Wydawnictwo Pascal

    Chleb żytni na maślance? Pszenny z miodem i orzechami? Włoski z pomidorami? Można zrobić go w domu, podobnie jak podpłomyki, bajgle i brioszki. Piotr Kucharski („Dzień Dobry TVN”), piekarz w trzecim pokoleniu, wie wszystko o chlebie, drożdżach i zakwasie. W wyjątkowo pachnących i smakowitych przepisach podpowiada, jak wrócić do pieczenia – rodzinnego rytuału w stylu slow food.
    Ze wstępu: „Pieczenie chleba i pielęgnacja ogrodu mają ze sobą wiele wspólnego. Budzą w człowieku pierwotne instynkty wytwarzania, zdobywania jedzenia. Coś na zasadzie polowania, lecz bez użycia broni. Praca w ogrodzie pozwala człowiekowi zachować równowagę psychiczną i fizyczną. Z kolei ręczne wyrabianie chleba to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego. Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych”.

    „Kompetentny podręcznik o domowym wypieku pieczywa. Dobrze napisany, ładnie wydany,klarownie ułożony – sięgam po niego z niekłamaną przyjemnością, ponieważ cieszy nie tylko treścią, ale i formą“.
    Robert Makłowicz

    „W świecie opętanym antyglutenową zarazą ta książka ma moc wywrotową.“
    Maciej Nowak

    „Doskonała lektura i pachnący powód do zamiany domu w kameralną piekarnię, gdzie nie zmarnuje się żaden okruszek.“
    Daria Pawlewska, KUKBUK


    Tytuł: W kuchni z miłością
    Autorka: Sophia Loren
    Wydawca: Wydawnictwo Esprit

    Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał – to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy. W książce znajdziesz ponad 300 przepisów na przystawki, zupy, makarony, mięsa, ryby, warzywa i desery.

    Wyjątkowa książka kucharska „W kuchni z miłością”, choć niezmiennie aktualna, zachowuje też urok czasów, w których powstała. Czasów, w których ludzie cenili sobie to, co oryginalne i świeże, choć na scenę wkraczały już produkty coraz bardziej przetworzone. Czasów, w których nowoczesne kobiety prosiły mężów, by oni też założyli fartuchy i spróbowali swoich sił w kuchni. Czasów, w których nawyk palenia przy stole był nową modą rodem zza Oceanu, ale zaczynał już lekko irytować. Ta pozycja to coś więcej niż książka kucharska. To prawdziwa księga kobiety współczesnej, a także symbol Włoch i tego, co włoskie.

    Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich!

    Sophia Loren (ur. 20 września 1934 r. w Rzymie) – włoska aktorka filmowa, jedna z największych gwiazd światowego kina. Laureatka Oscara za pierwszoplanową rolę w filmie „Matka i córka” – jako druga Włoszka w historii.


    Tytuł: Mama alergika gotuje. Tradycyjnie
    Autorka: Katarzyna Jankowska
    Wydawnictwo: Edipresse

    Debiutancka książka kucharska Katarzyny Jankowskiej jest kontynuacją jej blogowej działalności i odpowiada na pytanie, jak gotować dla osób z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi.
    Na swoim blogu MamaAlergikaGotuje.pl autorka stworzyła już ponad 600 dań, z których wyeliminowała mleko, jajka, orzechy, kakao, soję i miód, czyli najpopularniejsze alergeny. W książce prezentuje 100 sprawdzonych przepisów na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.

    Są wśród nich pomysły na śniadania, zupy, dania z warzywami, z owocami, mięsem oraz przykładowe desery i dodatki do potraw. Autorka podpowiada, jak przygotować bezglutenowe naleśniki, gofry, placuszki czy pierogi, jak zrobić knedle bez ziemniaków i kopytka z batatów oraz jak upiec bezglutenowy pasztet bez mięsa i jajek. Książka jest wzbogacona rozdziałem „Dodatki”, w którym czytelnicy znajdą przepisy na domowe mleka, śmietany i jogurty roślinne, makarony oraz sosy, które przydadzą się przy tworzeniu pozostałych dań.

    „Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa inny i dziwny. Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy! Na swoim stole może serwować różne dobre potrawy, które są dla niego bezpieczne, a swoim wyglądem i smakiem nie różnią się od tradycyjnych dań kuchni polskiej.” – Katarzyna Jankowska

    Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowym, naturalnym, ekologicznym jedzeniu. Nie stosuje sztucznych zamienników ani dodatków do żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych. Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie czy osoby na diecie bezglutenowej. Wszystkie przepisy zostały specjalnie oznaczone. Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy rośliny strączkowe. Opatrzony jest wskazówkami dotyczącym zdrowych zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika.

    Przepisy zawierają także adnotacje od dietetyka klinicznego, z informacją o wartościach odżywczych dań. Książka opatrzona jest wstępem merytorycznym na temat alergii pokarmowej, przygotowanym przez profesora Macieja Kaczmarskiego.

    W części dietetycznej zostały opisane podstawowe alergeny oraz sprawdzone zamienniki w diecie. Znajdziemy tu także informacje o tym, gdzie szukać wapnia, żelaza i magnezu podczas stosowania diety eliminacyjnej. Mama Alergika, radzi też jak krok po kroku działać, gdy dowiadujemy się o alergii pokarmowej dziecka.


    Tytuł: Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan
    Autorka: Marta Dymek
    Wydawca: Wydawnictwo Dwie Siostry

    Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień dobry TVN", autorki Jadłonomii, najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej - Kulinarnego Bloga Roku 2013.

    W książce znajdziecie ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
    Autorka o sobie: Mam na imię Marta, mam niewiele ponad 20 lat i mieszkam na warszawskim Powiślu. Jakiś czas temu zaryzykowałam i rzuciłam pracę w agencji reklamowej, żeby całkiem poświęcić się mojemu blogowi, i wiem, że to była najlepsza decyzja w moim życiu. Gotowanie, pisanie o kuchni dla prasy i prowadzenie warsztatów kulinarnych w różnych miastach Polski to teraz moja praca. Publikowałam w nowojorskim magazynie kulinarnym "Chickpea Magazine" oraz magazynach "Smak", "Kukbuk" i innych. Prowadzę stałą rubrykę z wegańskimi przepisami w magazynie "Kuchnia". W "Dzień Dobry TVN" przekonuję, jak dobre może być wegetariańskie jedzenie i walczę o poważne traktowanie kuchni wegańskiej.


    Tytuł: Jerozolima. Książka kucharska
    Autorzy: Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi
    Wydawca: Wydawnictwo Filo

    Czy talerz dobrego hummusu może wyciszyć spory na Bliskim Wschodzie? Autorzy przepięknie wydanej kolekcji 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej naprawdę wierzą, że jest to możliwe. W samym sercu dań Yotama i Sami’ego leży ich rodzinne miasto – Jerozolima. Obaj urodzili się tam, w tym samym roku, Sami we wschodniej, arabskiej części, a Yotam w żydowskiej, zachodniej. Niemal 30 lat później spotkali się w Londynie i odkryli, że łączy ich nie tylko język, ale również historia i pasja do gotowania. Dziś prowadzą razem cztery restauracje, mieszając swoje żydowskie i arabskie kulinarne dziedzictwa.
    „Jerozolima” jest wynikiem ich eksperymentów, a jednocześnie bardzo osobistą podróżą sentymentalną do rodzinnego miasta. W książce znajdują się przepisy na klasyczne dania tego regionu, takie jak falafel czy baba ghanoush, ale też cała masa mniej znanych przepisów kuchni zamieszkujących stolicę Izraela muzułmańskich, żydowskich , chrześcijańskich i protestanckich społeczności. Ten kulturowy tygiel, w połączeniu z śródziemnomorskim klimatem i bogactwem świeżych produktów tworzy mieszankę czasem wybuchową, ale na pewno smakującą wyśmienicie. Od zup (pikantna frikkeh z klopsikami), przez mięsa i ryby (kurczak z karmelizowaną cebulą i kardamonowym ryżem, dorada z harissą i wodą różaną), warzywa i sałatki (pikantna sałatka z buraka, pora i orzechów włoskich), ziarna i strączki (ryż z szafranem, owocami berberysu i pistacjami), aż do ciast i deserów (ciasno z klementynek i syropu migdałowego), każdy znajdzie tu coś dla siebie.
    Ale „Jerozolima” to nie tylko przepisy. Między proporcje i receptury wplecione są wspomnienia z dzieciństwa, gawędy o historii miasta i jego mieszkańców, przyprawione zabawnymi dywagacjami na temat „skromnego” bakłażana, wojen o hummus, a nawet kuchni gruzińskiej. To książka, którą można czytać do poduszki, nieporównywalna z żadną encyklopedią skarbnica wiedzy przekazanej tak lekko, jak lekko smakuje żydowska (albo arabska) siekana sałatka w upalny letni wieczór na ulicach Jerozolimy.


    Tytuł: Kulinarna podróż zmysłów
    Autor: Joseph Seeletso
    Wydawca: Świat Książki

    To nie jest zwykła książka kulinarna, tak jak nietuzinkowa jest postać Josepha Józka Seeletso, doskonale znanego z sędziowania w programie TOP CHEF w Polsacie. Znakomity kucharz, urodzony w  Botswanie, w rodzinie książęcej wywodzącej się od króla Botswany, kształcił się w Londynie w prestiżowym Westminster College. Ożenił się z Polką i osiadł nad Wisłą, najpierw w Krakowie, a obecnie w Warszawie. Ceni sobie autorską, oryginalną kuchnię – od początku swojej zawodowej drogi eksperymentował i bawił się łącząc smaki potraw i win. Jego wyjątkowy gust oraz pomysłowość i oryginalność w podejściu do gotowania rozsławiła telewizja, gdzie gotował na oczach telewidzów w programie „Dzień Dobry TVN”, a później również w programie „Pytanie na śniadanie” w TVP2. W 2009 roku został przyjęty w poczet członków Klubu Szefów Kuchni. Poza występami w telewizji prowadzi autorskie Joseph’s Culinary Studio, gdzie odbywają się lekcje, pokazy, wspólne gotowanie i jedzenie przyrządzanych potraw. W swej książce Joseph Józek Seeletso podzieli się z nami nie tylko przepisami na wyśmienite potrawy, ale też pasją gotowania, która może odmienić życie i tak jak jego zaprowadzić w najbardziej odległe, egzotyczne zakątki świata.


    Tytuł: Nie… zwykła kuchnia, bo każdy jest inny
    Autorka: Kinga Pauzel
    Wydawca: Wydawnictwo Burda Książki

    Pierwsza książka kucharska Kingi Paruzel to nie tylko praktyczny poradnik z ponad setką przepisów na smaczne i zdrowe dania. To także wyjątkowy album kulinarny autorstwa Kingi, której drugą miłością, obok gotowania, jest fotografia. Książka ukazała się 10 września 2014 r. nakładem Wydawnictwa Burda Książki. 

    Kingę Paruzel, skromną absolwentkę łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych kierunku: Food Design, poznaliśmy w pierwszej, polskiej edycji znanego na całym świecie kulinarnego show MasterChef, w którym dotarła do finału. Jest autorką popularnego bloga „Ale Babka i robi to co lubi” (www.kingaparuzel.pl) oraz prowadzi własny program Z.U.P.A na antenie telewizji Kuchnia+, który plasuje się w czołówce programów stacji, dlatego już wkrótce będziemy mieli okazję oglądać jego drugą edycję.

    Kolejnym kulinarnym projektem Kingi jest książka „Nie… zwykła kuchnia”, w której proponuje nieskomplikowane przepisy na zdrowe, szybkie i zaskakujące potrawy przygotowane z powszechnie dostępnych produktów. Autorka udowadnia w niej, że z najprostszych składników połączonych z odrobiną chęci, porcją zapału oraz szczyptą własnej inwencji można wyczarować niebiańskie smaki. Co ważne, w książce Kinga nie narzuca sztywnych reguł gotowania. Przy każdym daniu podaje szereg ciekawych pomysłów i alternatywnych składników, tym samym zachęcając do kulinarnych eksperymentów i tworzenia własnych smaków, bo przecież każdy z nas jest inny, ma odmienny gust i podniebienie.

    Książkę podzielono na pięć części. Pierwsza „No to start”, zawiera pomysły dań i starterów idealnych na śniadanie, bądź na początek kulinarnej uczty. W drugiej części pierwsze skrzypce grają zupy. Kinga nazywa je królowymi stołu, a w książce podaje przepisy na proste, ale wyjątkowe zupy w różnorodnych tonacjach smakowych. Kolejny rozdział „Konkretnie i treściwie” proponuje przepisy na dania główne, które dodadzą energii i siły na cały dzień. W części „Sama słodycz” autorka zaprasza, nie tylko łasuchy, do najlepszej cukierni świata. W ostatnim rozdziale „Na zdrowie” znajdziemy przepisy m.in. na spalającą tłuszcz wodę, zieloną dawkę zdrowia, miód z mlecza, a także napój imbirowy, niezastąpiony przy leczeniu przeziębienia.

    W tej książce Kinga obok gotowania odkrywa swoją drugą pasję, jaką jest fotografia. Każdy przepis okraszony został wysmakowanymi zdjęciami jej autorstwa. Wszystkie dania wyglądają wybornie i pysznie. Dlatego właśnie „Nie… zwykła kuchnia” Kingi Paruzel to lektura, która pobudza wiele zmysłów, rozbudza pasję gotowania i pochłania do ostatniej strony.


    Tytuł: Podróż na sto stóp
    Autorzy: Richard Morais
    Wydawca: Wydawnictwo Bellona

    Wibrująca kolorami, zapachami i smakami kuchni powieść, kipiąca nimi aż po brzegi kart, serwuje rubaszną biesiadę ze słów o rodzinie, narodowościach i tajnikach dobrego smaku.

    Hassana Haji to smakosz, który w tej uroczej książce opowiada dzieje swojego życia. Bohater prowadził w Bombaju skromną restaurację. Zmuszony do emigracji, osiedla się we francuskiej wsi Lumiere, naprzeciwko znanego francuskiego kucharza i zakłada tam maleńką restaurację. Jej wielki sukces wywołuje międzykulturową wojnę.

    8 sierpnia do kin wejdzie ekranizacja książki, film pt. „Podróż na sto stóp” w reżyserii Lase`a Hallstroma, twórcy takich hitów jak „Czekolada” i „Co gryzie Gilberta Grape’a”. W roli dystyngowanej Madame Mallory wystąpiła nagrodzona Oscarem Helen Mirren.  Film wyprodukowali Steven Spielberg i Oprah Winfrey.

    Przeczytaj fragment książki:
    http://issuu.com/ksiegarnie_swiat_ksiazki/docs/podroz_na_sto_stop9-22
    http://ksiegarnia.bellona.pl/index.php?c=fut&bid=7289&page=0


    Tytuł: Życie ma smak
    Autorzy: Małgorzata Kalicińska
    Wydawca: Wydawnictwo Filia

    "Życie ma smak" to opowiadania o biebrzańskim rozlewisku, o podróżach na koniec świata, nieoczekiwanych powrotach i jedzeniu. Okraszone wspaniałymi przepisami na pachnący koperkiem chłodnik, pyszną zupę migdałową i cytrynową oraz inne aromatyczne zupy i buliony.
    Opowieści o życiu, o tym, jak ważne są wspomnienia i jak pouczające bywają podróże. Adela nad biebrzańskim rozlewiskiem, tajemniczy mężczyzna na ławce w Parku Skaryszewskim, zupa pomidorowa przygotowywana na werandzie, spotkanie dwojga samotnych ludzi, których połączyła nieuchwytna więź, dom nad potokiem do którego wraca syn. Małgorzata Kalicińska zaprasza nas do świata zlepionego z fragmentów historii kilku osób. Każda z nich zostaje przyłapana na krótki moment, niczym w fotograficznym kadrze. Wszystkie historie łączy jedno: jedzenie. Parujące kremowe zupy, które rozgrzewają, lekkie aromatyczne chłodniki na gorące dni i smaki dzieciństwa, które przywołują na twarzy uśmiech. To wszystko znajdziecie w tym wyjątkowym zbiorze opowiadań, okraszonym wspaniałymi przepisami.


    Tytuł: Ugotuj swój biznes
    Autorzy: Rachel Hofstetter
    Wydawca: Wydawnictwo Illuminatio

    Moda na gotowanie trwa i ciągle się rozwija. Blogi, książki kucharskie, warsztaty, targi, zdrowa żywność, wszystko co związane z kulinariami budzi niezwykły entuzjazm. Wokół nas coraz więcej pysznego jedzenia, a to ktoś wypieka bezglutenowe pieczywo, ktoś inny produkuje niskocukrowe przetwory, a jeszcze ktoś wytwarza domowe karmelki. To ludzie, których łączy pasja i którym pewnie nie raz przeszło przez myśl, by zamienić tę pasję w biznes. Dlatego koniecznie powinni sięgnąć po książkę Rachel Hofstetter "Ugotuj swój biznes".
    To publikacja, w której autorka przedstawiła sylwetki i wywiady z amerykańskimi przedsiębiorcami, którym się udało wprowadzić swoje produkty na rynek gastronomiczny.
    Dzięki nim dowiemy się między innymi: jak bez znajomości i doświadczenia stworzyć markę rozpoznawalną na rynku krajowym; jak umówić się na spotkanie z handlowcami dużych sieci handlowych; co musisz wiedzieć o prawnych regulacjach rynku spożywczego; dlaczego mały budżet początkowy może okazać się twoim sprzymierzeńcem; jakie są rady dla firm zajmujących się produktami bezglutenowymi, organiczną żywnością, winami i napojami alkoholowymi; co każdy przedsiębiorca chciałby usłyszeć już na pierwszym etapie zakładania firmy; dlaczego robienie tego, co się kocha, jest zawsze dobrym pomysłem.
    Od smakowych maseł czekoladowych, przez domową granolę i sos do spaghetti, po wina kalifornijskie w przystępnych cenach - osobom prowadzącym te biznesy udało się podbić amerykański rynek, i zaczęły one zarabiać na swojej miłości do jedzenia i gotowania. Poznaj różnorodność branży kulinarnej, poświęcenie i drogę do sukcesu przedsiębiorców, którzy udowodnili, że można swoje ulubione potrawy zmienić w dobrze prosperujący biznes kulinarny.


    Tytuł: Kudłaci Kucharze na diecie
    Autorzy: Si King i Dave Myers
    Wydawca: Wydawnictwo Insignis

    Kudłaci Kucharze, czyli Si King i Dave Myers, są prawdziwymi miłośnikami jedzenia – pyszne potrawy to ich prawdziwa pasja. Ale pewnego dnia musieli przyznać, że trochę przesadzili… Postanowili więc coś zmienić – i odnieśli sukces! Nie chcąc rezygnować z przyjemności gotowania oraz jedzenia, wymyślili potrawy, w których mało jest kalorii, a mnóstwo smaku.
    Już dziś możesz mieć przełomową książkę kucharską Kudłaci Kucharze na diecie. Posłuchaj, jak Si King i Dave Myers, wspaniali kucharze o wielkich sercach, opowiadają o swoim pomyśle na życie – bez katowania się dietami, bez rezygnowania z przepysznych dań [zwiastun]. Jeżeli tak jak Kudłaci Kucharze kochasz jedzenie, a jednocześnie chcesz jeść zdrowo i stracić na wadze – ta książka jest dla ciebie.


    Tytuł: Gotuj, karm i kochaj
    Autorki: Monika Paluszkiewicz, Natasza Socha
    Wydawca: Wydawnictwo Filia

    Monika – dietetyczka i żywieniowa wariatka, kontra Natasza – kulinarna bogini i miłośniczka slow food. Autorki popularnego bloga chilifiga.pl opowiadają inteligentne i zabawne historie o tym jak jeść, mądrze karmić, schudnąć i cieszyć się seksem.
    Jak zostać domową boginią, która przerabia mielonkę na carpaccio? W jaki sposób sprawić, że dziecko pokocha jedzenie i polubi jego przygotowywanie? Jak  zachować szczupły i młody wygląd. I wreszcie co jeść, aby jeszcze bardziej cieszyć się seksem. Na te wszystkie pytania odpowie Wam ta książka. Zabawny poradnik dla współczesnej kobiety, a w nim ponad 90 sprawdzonych przepisów na szybkie i zdrowe potrawy.


    Tytuł: Nie ma jak u mamy
    Autorka: Ewa Aszkiewicz
    Wydawca: Wydawnictwo Publicat


    Ewa Aszkiewicz to królowa kuchni polskiej, która do tej pory sprzedała blisko 2 miliony książek! „Nie ma jak u mamy” przywodzi na myśl ciepło rodzinne, beztroskie czasy dzieciństwa i pyszną domową kuchnię. Wypróbowane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały wzbogacone wskazówkami dotyczącymi gotowania, anegdotami opowiadanymi przy stole oraz pięknymi fotografiami.

    Kuchnia mamy to kolorowe przystawki, pachnące zupy, wyśmienite dania z mięs, ryb i warzyw, świeże surówki i sałatki, wymarzone desery, napoje oraz potrawy świąteczne.
    Nie ma jak u mamy! To u niej znajdujemy zrozumienie, uśmiech, miłość i najlepszą kuchnię pod słońcem!


    Tytuł: Jesień w kuchni Pięciu Przemian
    Autorka: Anna Czelej
    Wydawca: Wydawnictwo Illuminatio


    Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, jarzyny podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.

    Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, pora, cebulę, kalafiora czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrzania go, doprawiać potrawy imbirem, czosnkiem lub chili. Jesienią nie możemy zapomnieć o robieniu zapasów i przygotowaniu przetworów z warzyw i owoców, aby móc się cieszyć ich walorami zimą.

    Zupa brokułowa z kurkami, zupa cebulowa z kaszą jaglaną, sałatka z fasoli i jarmużu, kotlety z grzybów leśnych z sosem żurawinowym to tylko niektóre z pysznych, zdrowych i zrównoważonych posiłków, które przyrządzisz z tą wyjątkową publikacją. Wszystkie przepisy zawarte w książce są wegetariańskie, sezonowe, a większość także bezglutenowa.
    Wykorzystaj bogactwo jesieni z kuchnią Pięciu Przemian!
    "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" to już trzecia książka z czterotomowej serii "W kuchni Pięciu Przemian", przygotowywanej przez Wydawnictwo Illuminatio. Więcej informacji o serii na stronie www.wkuchnipieciuprzemian.pl


    Tytuł: Z działki, z lasu i takie tam
    Autorka: Agata Królak
    Wydawca: Wydawnictwo Dwie siostry


    Po "Ciastach, ciastkach i takich tam" czas na specjały "Z działki, z lasu i takich tam". Nowa książka Agaty Królak to niebanalny zbiór przepisów na przetwory. Trochę zwariowany, a trochę sentymentalny kulinarno-edytorski smakołyk.
    Znajdziecie tu powidła, dżemy, konfitury, musy, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne pachnące latem przysmaki – a także ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, ujmująco nonszalanckie ilustracje. Bez sztucznych barwników, bez konserwantów, bez zadęcia. Wyłącznie z ekologicznych składników i według sprawdzonych receptur. Ręczna robota z okrasą wspomnień i starych fotografii. Naturalnie i pysznie. Smacznego!

    Od autorki:
    Słoiki, karafki, butelki to prawdziwe wehikuły czasu. Zimą lądują na stole pełne skarbów lata. I przywołują najcieplejsze chwile: te niedawno minione i te sprzed lat, kiedy mamy naszych mam smażyły powidła i marynowały. Ta książka powstała właśnie dlatego. I dlatego, że stare zdjęcia, wakacje u babci i powidła śliwkowe są najlepsze na świecie.

    Agata Królak (ur. 1987) – ilustrator, grafik, artystka sztuk wizualnych. Ukończyła Wydział Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Jest autorką książki kucharskiej "Ciasta, ciastka i takie tam" oraz książek dla dzieci "Różnimisie" i "Robimisie".


    Tytuł: Przepis na szczęście
    Autorka: Katarzyna Michalak
    Wydawca: Wydawnictwo Filia


    Cztery kobiety, cztery pory roku, cztery historie: Liliana z Nadziei, Bogusia z Pogodnej, Ewa z Poziomki i Danusia z Wiśniowego Dworku powracają w nastrojowych opowiadaniach na kartach niezwykłej książki okraszonej tradycyjnymi i aromatycznymi przepisami. Miłość, przyjaźń, tęsknoty i marzenia. Śmiech, łzy, wzruszenia i emocje - tego jak zwykle u Kasi Michalak nie zabraknie.

    Są słowa, które ranią, są takie, które przynoszą radość ale wszystkim niezmiennie towarzyszy gotowanie. Przytulna kuchnia, aromatyczne zapachy i niezapowiedziani goście - to wszystko nadaje życiu subtelny smak, a cztery bohaterki potrafią gotować i robią to z miłością....Bo "Przepis na szczęście" mamy w sobie, musimy go tylko odkryć i zrealizować Zatem usiądź wygodnie w głębokim fotelu, zaparz sobie herbatę i daj się uwieść magicznym opowieściom o szczęściu i gotowaniu.


    Tytuł: Smakując Toskanię
    Autorka: Beth Elon
    Wydawca: Wydawnictwo Pascal


    Doskonała lektura nie tylko na wakacje, dzięki której odkryjesz cudowne miejsca i niezwykłe smaki jednego z najpiękniejszych regionów Europy.
    Czytając tę opowieść przeniesiesz się myślami i wspomnieniami do starych miast na wzgórzach. Poznasz życzliwych ludzi, którzy sprawią, że poczujesz się tutaj lepiej niż w domu. Zechcesz skosztować prostej, tradycyjnej toskańskiej kuchni i odkryjesz na nowo smak życia. W książce znajdziesz ponad 100 inspirujących przepisów, które autorka latami zbierała od znajomych i sąsiadów. Teraz we własnej kuchni przyrządzisz prawdziwą toskańską fiestę. Zasmakuj w zupie ze szpinaku i ricotty - starym, pasterskim daniu z Maremmy.
    Dlaczego w Toskanii pomidory przechowuje się w butelkach po piwie? Co jest przekleństwem tego regionu? Jak Toskańczycy chronią się przed złem? Jeśli kochasz Toskanię, ta książka Cię oczaruje!


    Tytuł: Słodki jak miód, kwaśny jak cytryny
    Autor: Matthew Fort
    Wydawca: Wydawnictwo Pascal


    Matthew Fort, brytyjski pisarz i krytyk kulinarny, ponownie zasiadł za kierownicą kultowej Vespy. Tym razem, wiedziony wspomnieniami, wyruszył odkrywać kulinarne sekrety Sycylii i Sycylijczyków, bo każdy przecież wie, że "zobaczyć Włochy, a nie zobaczyć Sycylii, to tak, jakby wcale nie zobaczyć Włoch, gdyż Sycylia jest kluczem do wszystkiego".
    Razem z nim skosztuj najznakomitszych marsalskich trunków, rozpływającego się w ustach tuńczyka, a na deser nie zapomnij o wyjątkowej, ręcznie przygotowywanej czekoladzie z Modici. Jeśli jednak twój apetyt nie będzie zaspokojony, nie martw się, znajdziesz w książce ponad 50 smakowitych przepisów! No i nie musisz, jak autor, obawiać się groźnej mafii. Zatem weź głęboki oddech i przygotuj się na niezwykłą mieszankę smaków!


    Tytuł: : Lato w kuchni Pięciu Przemian
    Autorka: Anna Czelej
    Wydawca: Wydawnictwo Illuminatio


     "Lato w kuchni Pięciu Przemian" to już druga książka z czterotomowej serii "W kuchni Pięciu Przemian", przygotowywanej przez Wydawnictwo Illuminatio. "Lato w kuchni Pięciu Przemian" to ponad 100 przepisów na pyszne dania wegetariańskie i bezglutenowe.
    Lato to jedyna pora roku tak obfita w świeże warzywa i owoce. Dojrzewające w słońcu świeże, sezonowe owoce i warzywa, wzbogacone warzywami strączkowymi, kiełkami, nasionami i orzechami, to podstawa zbilansowanej letniej diety według Pięciu Przemian. Teraz możesz skomponować pyszne, zdrowe i zrównoważone posiłki odpowiednie na letnie dni.
    Zachowując zasady gotowania według Pięciu Przemian i dodając składniki w odpowiedniej kolejności sprawisz, że energia wydobyta z potraw będzie krążyła i wzmacniała energię twojego organizmu, dzięki czemu osiągniesz równowagę, harmonię i pełnię zdrowia.
    Lekka zupa, krem warzywny lub chłodnik. Warzywa gotowane bądź zapiekanka z kaszą. Sałatka z warzywami strączkowymi, a na deser szarlotka, gruszki w koglu-moglu lub maliny w sosie waniliowym… i oczywiście przetwory, by móc cieszyć się latem także za kilka miesięcy. To tylko niektóre z ponad 100 przepisów z wykorzystaniem sezonowych, wegetariańskich, a także bezglutenowych składników.
    Według Pięciu Przemian lato to Przemiana Ognia, energetyczna natura yang, żywiołowa czerwień i smak gorzki, zaś na poziomie emocji to radość życia, witalność, kreatywność i serdeczność, które śmiało możesz wykorzystać także w kuchni.

    Przeczytaj fragment książki

    Anna Czelej - z wykształcenia artysta plastyk, absolwentka warszawskiej ASP; harmonia i piękno od zawsze były obecne w jej życiu. Ponad dwadzieścia lat temu zajęła się chińską filozofią przyrody oraz kuchnią Pięciu Przemian, od tamtej pory wciąż eksperymentuje z potrawami wegetariańskimi i tworzy nowe przepisy. Jest autorką dwóch świetnie przyjętych książek o gotowaniu według Pięciu Przemian. W wolnym czasie na różne sposoby odkrywa tajemnice natury: uprawiając ogród, obserwując przyrodę czy fotografując.


    Tytuł: Dzika kuchnia
    Autor: Łukasz Łuczaj
    Wydawca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia


    „Dzika kuchnia” Łukasza Łuczaja to praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać i które części rośliny są jadalne. Podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
    W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.
    Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę”.
    „Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał…”
    WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro *

    „Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny.”
    Agnieszka Kręglicka, restauratorka, felietonistka


    Tytuł: Japońskie słodycze
    Autorka: Japońskie słodycze
    Wydawca: Wydawnictwo Hanami


     „Japońskie słodycze” to jedna z pierwszych, tak kompleksowych publikacji poświęconych japońskiemu cukiernictwu wydanych w języku europejskim. To niezwykła podróż w czasie, podczas której nie zabraknie wizyt w cesarskiej kuchni, bogatych domach samurajów oraz kupców czy słynnych zakładach cukierniczych. Publikacja zawiera prawie 300 zdjęć i 24 przepisy.

    Japonia od wieków fascynuje Europejczyków. To zakątek świata, gdzie nowoczesność miesza się z wielowiekowymi tradycjami. Kraj nowinek technicznych, starych świątyń oraz wspaniałego jedzenia, o którym można by pisać i pisać. Wśród niezliczonych smakołyków w życiu mieszkańców Archipelagu Japońskiego szczególną rolę odgrywają słodycze. Śnieżnobiałe ciastka ryżowe jadane od początków naszej ery, łakocie przywożone z Chin, wyszukane specjały z Kioto towarzyszące ceremonii herbacianej czy ekstrawaganckie ciasta przygotowywane przez najlepszych, współczesnych cukierników to tylko wycinek bogactwa tego, co oferuje kuchnia Kraju Kwitnącej Wiśni.

    Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii” oraz „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”. Zawodowo zajmuje się opracowywaniem i prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań i kursów z zakresu historii jedzenia czy obyczajów stołowych. Poza kwestiami kulinarnymi bada też różne aspekty kultur azjatyckich (sztuka, popkultura, moda, organizuje pokazy oraz warsztaty zakładania kimona). Swoimi autorskim przepisami i felietonami dzieli się na blogu  Kuchniokracja –www.kuchniokracja.hanami.pl.


    Tytuł: Dieta Agaty
    Autorka: Agata Jędraszczak
    Wydawca: Wydawnictwo Publicat


    "Dieta Agaty" to 120 przepisów na zdrowe, smaczne i niskokaloryczne potrawy. Znajdziesz tu pomysły na śniadania, przekąski, sałatki, zupy, dania główne, desery, napoje. Nie obawiaj się jednak restrykcyjnej diety pełnej zakazów i ograniczeń. Nie musisz rezygnować z ciast, hamburgerów czy makaronów. Z "Dietą Agaty" poznasz ich mniej kaloryczne, zdrowsze wersje. Kuchnia Agaty pachnie ziołami, kusi kolorami, zachęca do gotowania wartościowych i pysznych potraw. Jeśli cenisz dobrą, zdrową kuchnię i dbasz o sylwetkę, dołącz do nas!

    „Powiedzieć, że lubię gotować, to za mało. Ja to po prostu uwielbiam! Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się od przyrządzania przysmaków dla rodziny i przyjaciół, następnie zaczęłam dzielić się przepisami z czytelnikami bloga kuchniaagaty.pl. Po jakimś czasie doszło do tego prowadzenie programu telewizyjnego na antenie kuchnia+. W końcu stanęłam przed wcale nie najłatwiejszym zadaniem napisania książki kucharskiej”.
    Agata Jędraszczak

    1 2 3 4 5