Przepisy na świąteczne potrawy

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    polecane książki kucharskie

    Zielenina bez glutenu - Magdalena Cielenga-Wiaterek

    Tytuł: Zielenina bez glutenu
    Autorka: Magdalena Cielenga-Wiaterek
    Wydawca: Druga Strona

    Autorka popularnego bloga kulinarnego „Zielenina” i pięknie wydanej książki kucharskiej „Zielenina na talerzu” zaprasza w kolejną podróż po zielonej, zdrowej i sezonowej kuchni. Tym razem wychodzi naprzeciw wszystkim, którzy nie tolerują glutenu lub są na niego uczuleni, a także miłośnikom bezglutenowych kasz, warzyw, owoców oraz innych naturalnych produktów. Okazuje się, że kasza to prawdziwa królowa kuchni, można z niej zrobić bezglutenowy chleb, ciasto i przepyszny  budyń.

    „We współczesnym świecie coraz więcej osób nie może spożywać pokarmów zawierających gluten – pisze w krótkim wstępie autorka. – Zieleninę bez glutenu przygotowałam z myślą nie tylko o tych, którzy całkowicie wykluczyli go z diety, ale także o osobach takich jak ja, unikających glutenu, szukających zdrowych przepisów bez mięsa czy też tych, które chciałyby zmienić swój sposób odżywiania na zdrowszy lub po prostu spróbować innego rodzaju potraw. Wiele przepisów jest wegańskich (…) – mam nadzieję, że dzięki nim codzienne gotowanie zyska na smaku i pozwoli urozmaicić zestaw dań, które serwujecie” – zachęca czytelników i zapewnia, że wszystkie jej propozycje są proste w przygotowaniu.

    „Zielenina bez glutenu”, podobnie jak „Zielenina na talerzu”, podzielona jest na pory roku, a także na posiłki – śniadania, obiady, kolacje i desery. A zaczyna się tak:

    O AUTORCE:
    Magdalena Cielenga-Wiaterek – prawniczka, która pasję do paragrafów zamieniła na miłość do gotowania, propagowania zdrowej kuchni i ekologicznego stylu życia. Wegetarianka od wielu lat. Zaangażowana w obronę praw zwierząt i ochronę środowiska naturalnego. Prowadzi popularny blog kulinarny „Zielenina”, jest autorką książki kucharskiej Zielenina na talerzu. Współpracuje z fundacjami „Wiemy, co jemy” oraz „Zdrowy Przedszkolak”. Ma stałą rubrykę w magazynie „Vege”. Prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych. Redaktor naczelna magazynu „Maszkety”.


    Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju - Yotam Ottolenghi

    Tytuł: Cała obfitość. Wegetariańskie święto urodzaju
    Autorka: Yotam Ottolenghi
    Wydawca: Wydawnictwo Filo

    Po Obfitości przyszedł czas na Całą obfitość: jeszcze szersze spojrzenie na nieprzebrane bogactwo warzyw, kasz i roślin strączkowych. Obfitość zmieniła nasze spojrzenie na gotowanie i jedzenie. Koncentrując się na smaku warzyw, oryginalnych przyprawach i świeżych składnikach, zapoczątkowała wielki kulinarny przewrót. Tam, gdzie kończy się Obfitość, zaczyna się… Cała obfitość. 150 nowych, apetycznych przepisów na dania jarskie, tym razem ułożonych według metody przygotowania – na przykład grillowanie, pieczenie, gotowanie na parze czy duszenie. Sałatka z mango Alphonso i ciecierzycy w curry, okra w cieście maślankowym, soczewica z radicchio, orzechami włoskimi i miodem manuka, sałatka z alg, imbiru i marchewki, a nawet desery, takie jak pieczony rabarbar ze słodkim labnehem i pigwy w soku z granatów – to po prostu niekończące się święto urodzaju.

    RECENZJE:

    Yotam Ottolenghi to najbardziej twórczy i praktyczny kucharz nowej ery kulinarnej – Escoffier XXI wieku. Gdyby istniała skala czterogwiazdkowa, za tę książkę dostałby ode mnie pięć gwiazdek.
    „Wall Street Journal”

    W książce Cała obfitość Yotam Ottolenghi dodaje jeszcze więcej aromatycznych odcieni do wegetariańskiej palety smaków.
    „Vogue”

    Ottolenghi to geniusz kuchni warzywnej – chyba nikt inny nie wymyślił tylu sprytnych sposobów podania jarzyn.
    „Food & Wine”


    Tytuł: Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji
    Autorka: Joanna Furgalińska
    Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN

    W ulicznej sondzie, przeprowadzonej w jednym z polskich miast, zapytani o typowe polskie dania młodzi ludzie najczęściej wymieniali pizzę, frytki, kebab i spaghetti. Najwyraźniej
    w pogoni za kulinarnymi modami zapomnieliśmy o naszej wielowiekowej tradycji. A przecież niepowtarzalna polska kuchnia, która do rodzimego rdzenia dodała wpływy niemieckie, rosyjskie, czeskie, węgierskie, litewskie, tatarsko-tureckie, orientalne, włoskie, francuskie, skandynawskie, austriackie i żydowskie, jest jedną z najciekawszych na świecie!

    „Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” Wydawnictwa Naukowego PWN to powrót
    do smaków z dzieciństwa. W elegancko wydanej książce autorstwa Joanny Furgalińskiej znajdują się przepisy na tradycyjne potrawy polskie, które pamiętamy z domu naszych rodziców lub dziadków, ale których dziś sami często nie umiemy przygotować, np. krupnik, leniwe pierogi, ogórki kiszone, rydze smażone czy ciasteczka ze skwarek. Przepisy są zebrane w kilku tematycznych rozdziałach: zupy, potrawy z mąki i ziemniaków, potrawy mięsne, dania z ryb, warzywa, smakołyki, dodatki i napoje. Na końcu książki zamieszczony został alfabetyczny indeks przepisów oraz miary i wagi. Całość bogato i dowcipnie ilustrowana przez Autorkę, na wzór wydanej w 2015 roku książki „Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli”.

    „Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji” to ilustrowany elementarz polskich potraw domowych. Po to, byśmy nie zapomnieli, jak ukisić żur, przyrządzić gołąbki, bigos, czy pasztet
    z zająca. Kultywujmy naszą kuchnię. Bądźmy dumni z naszego dziedzictwa. Rozsmakujmy się
    w tradycji. To nie jest trudne. Zobaczcie. Zróbcie. Zjedzcie.”        
    Z przedmowy autorki

    O autorze:
    Joanna Furgalińska – absolwentka Katowickiego Wydziału Grafiki Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. Specjalizuje się w litografii barwnej, ilustracji książkowej i malarstwie. Miała wiele wystaw indywidualnych, między innymi dwukrotnie w Ottawie (grafika), dwukrotnie w Amsterdamie (grafika) i wielu innych miejscach. Jest autorką ilustracji do kilkudziesięciu książek. Wydała kilka autorskich książek dla dzieci. Jest także autorką pozycji „Ślónsko godka – ilustrowany słownik dla Hanysów i Goroli” oraz książki kulinarnej „Ślónsko kuchnia. Dla Hanysów i Goroli”. Prace autorki znajdują się w zbiorach muzealnych w kraju oraz
    w kolekcjach prywatnych w kraju i za granicą.


    Tytuł: Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej
    Autor: Justyna Czekaj - Grochowska
    Wydawnictwo: Filo

    „Buonissima”. Podróż po kuchni włoskiej” Justyny Czekaj-Grochowskiej ukaże się na polskim rynku 28 września 2016 roku nakładem Wydawnictwa Filo. „Buonissima!” zawiera ponad 100 łatwych przepisów – minimum składników, maksimum efektu. Jest unikalnym połączeniem książki kulinarnej z przewodnikiem po wybranych regionach Włoch i poradnikiem przekazującym cenną wiedzę dotyczącą typowych włoskich produktów. Autorka dzieli się z czytelnikami swoim wieloletnim doświadczeniem z prowadzenia włoskiej restauracji w Krakowie oraz cenną wiedzą zdobytą od włoskich gospodyń i kucharzy podczas ponad 10 lat podróżowania po Italii.

    Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza – słowem buonissima! Książka “Buonissima” to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Autorka wybrała trzy jakże różne dzielnice: Emilię-Romanię - stolicę większości typowych włoskich produktów chronionych certyfikatami i włoskim znakiem jakości; Toskanię, której krajobrazy i kuchnia jest synonimem rodzinnego, włoskiego biesiadowania; Sycylię – błękitną wyspę, jakże inną od kontynentalnej Italii, której kuchnia zachwyca, a życie koncentruje się na tym co tu i teraz.

    Buonissima! to smakowita książka kulinarna – ponad 100 łatwych w przygotowaniu, typowych regionalnych przepisów. Dodatkowo elementarz wiedzy i umiejętności przygotowania włoskich tradycyjnych dań. Jak zrobić ciasto na focaccię, piadinę, makarony, jak przygotować klasyczne marynaty, sosy – to włoskie abecadło przedstawione jest w sposób prosty i przystępny.

    Buonissima! to także poradnik kulinarny – gdzie kupić najlepszą oliwę, ocet winny, jakie rodzaje pomidorów używamy do przygotowania poszczególnych dań, co oznaczają certyfikaty przy wędlinach i serach – wiedza niezbędna dla każdego miłośnika włoskiej kuchni.

    Buonissima! to praktyczny przewodnik kulinarny – jakie miejsca wybrać aby spróbować najlepszej focacci, gdzie kupić warzywa i owoce, a gdzie sławne włoskie szynki i sery – słowem kulinarna mapa Italii.

    Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia – celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska – zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala.

    Justyna Czekaj-Grochowska przez ponad 10 lat podróżowała po Italii i pracowała w tamtejszych regionalnych restauracjach. Pasję do włoskiego jedzenia kontynuuje do dziś, prowadząc restaurację i salumerię Portobello w Krakowie.


    Tytuł: Minimalist Baker
    Autorka: Dana Shultz
    Wydawca: Wydawnictwo Pascal

    Prosto, smacznie, wegańsko
    Książka polecana przez samą Jadłonomię!
    Kiedy w 2012 roku Dana Shultz założyła blog Minimalist Baker, nie przypuszczała nawet, że jej proste roślinne przepisy zachwycą ludzi na całym świecie. Wielkie serce, talent i przede wszystkim kulinarna pasja pokazały, że gotować można szybko, pysznie i… zdrowo!

    Znajdziesz tu 101 prostych do przygotowania, smacznych i – co najważniejsze – minimalistycznych przepisów. Idealne na pyszne śniadanie, romantyczną kolację, piknikowy wypad poza miasto, szybki lunch w pracy czy rodzinny obiad. Urzekną nie tylko wegan, ale i tych, którzy kochają jeść, a nie mają zbyt wiele czasu.

    O Minimalist Baker:
    Dana wraz z mężem założyli bloga w 2012. Od początku, stroną kreatywną i kulinarną zajmowała się Dana – wymyśla przepisy, gotuje, robi zdjęcia i pisze o smacznych odkryciach. Natomiast John zajmuje się tą techniczną stroną – projektuje, koduje i rozwija stronę. Mieszkają w Portland w stanie Oregon, gdzie zachwycają się kawą, winami i innymi smakami. Uwielbiają podróże.

    Rekomendacje:

    Najpierw były proste przepisy na blogu. Potem do receptur dołączały coraz piękniejsze zdjęcia. Aż wreszcie ukazała się książka, która podbiła serca ludzi na całym świecie. Każde danie zaostrza apetyt, a co najlepsze – wszystkie te potrawy są wegańskie, bezglutenowe i dziecinnie proste do przygotowania.

    Marta Dymek, autorka książki i bloga Jadłonomia

    Świetna książka, nowoczesne przepisy, a na dodatek autorzy z serca kulinarnej rewolucji, czyli Portland. Nie jedliście jeszcze wegańskiego popcornu lub hipisowskich płatków śniadaniowych? Dzięki Minimalist Baker nie tylko je zjecie, ale i zrobicie sami.

    Monika Brzywczy, redaktor naczelna magazynu „Usta

    To książka dla wszystkich, którzy kochają jeść aromatyczne dania, bez względu na dietę czy kulinarne przyzwyczajenia. Myślisz, że kuchnia roślinna ogranicza się do miski zielonej sałaty? Koniecznie chwyć po tę książkę – burczenie w brzuchu gwarantowane nawet u mięsożercy. Buritto, curry i burgery, na których widok trudno nie zgłodnieć.

    Dominika Wójciak, autorka książek kulinarnych „Warzywo” i „Ziarno

    „Przystępna, pełna ciekawych przepisów książka dla głodnych kucharzy, który w swojej lodówce nie mają już jajek ani śmietany.”

    Joy Wilson, autorka bloga Joy The Baker i książki kulinarnej

    „Miłość do jedzenia widać na każdej stronie tej książki.”

    Laura Wright, autorka nagradzanego bloga The First Mess

    „Ta książka to świetne źródło przepisów bezglutenowych i roślinnych również dla osób lubujących się w mięsie! Często sięgam po ser dla jego smaku, ale równie chętnie gotuję z książki Dany”.

    Sara Forte, autorka bloga The Sprouted Kitchen i książek kulinarnych


    Tytuł: My New Roots
    Wydawca: Wydawnictwo Marginesy
    Autor: Sarah Britton
    Przełożył: Dariusz Żukowski

    Książka twórczyni kultowego bloga MyNewRoots prezentującego potrawy kuchni roślinnej – w tym także wegańskiej i bezglutenowej.

    Autorka od lat tworzy smaczne i zdrowe przepisy oparte o nieprzetworzone, świeże produkty sezonowe. Proponuje zarówno proste i szybkie w przygotowaniu przepisy, jak i bardziej skomplikowane potrawy. Zawsze są one jednak przystępnie opisane i zilustrowane pięknymi zdjęciami. Dla wielu My New Roots to biblia kulinarna. Słynny bezglutenowy chlebek zmieniający życie przyniósł Britton międzynarodową sławę, a przepis na niego pojawił się także na polskich blogach. Przepisy autorki inspirują m.in. autorki Jadłonomii i White Plate.

    My New Roots to przykład na to, w jaki sposób dobre i świadome jedzenie może wpływać na jakość życia. Widać, że Sarah szanuje swoje ciało i chce dla niego jak najlepiej. Prowadzi bloga po to, żeby inspirować czytelników do podejmowania lepszych decyzji żywieniowych w codziennym życiu. Odżywa się wszystkim, co zdrowe, nigdy nie liczy kalorii, a jej przepisy wyglądają i smakują fantastycznie.
    My New Roots to książka skierowana do wszystkich, zarówno tych zainteresowanych zdrowym odżywianiem, jak i tych, którzy po prostu lubią zjeść coś pysznego.

    Od autorki
    „Uwielbiam jeść. I to dużo. Często żartuję, że mój obecny styl życia wynika z konieczności: musiałam wymyślić sposób, jak się opychać i nie zrujnować sobie zdrowia. Dlatego też dieta, którą stosuję i do której zachęcam innych, nie wymaga wyrzeczeń ani ograniczeń, nie ma też żadnej nazwy. Chodzi o to, żeby rozkoszować się wyśmienitymi potrawami bez liczenia kalorii czy gramów tłuszczu. Polega na używaniu w gotowanych potrawach zdrowych, nieprzetworzonych składników, jedzeniu bez pośpiechu oraz podchodzeniu do żywności z otwartym umysłem i ciekawością.
    Zebrane w tej książce przepisy to propozycje uniwersalne – są wegetariańskie (z możliwością przerobienia większości na wegańskie) i w znacznej części bezglutenowe. Dzięki temu mogą z nich korzystać nawet osoby cierpiące na alergie pokarmowe lub unikające produktów odzwierzęcych. Składniki takie jak jajka, kozi lub owczy ser oraz ghi wykorzystuję tylko w niektórych przepisach, kiedy uważam, że są potrzebne, by nadać potrawie odpowiedniego aromatu lub konsystencji, lecz jeśli chcesz, możesz je pominąć. Najogólniej swoją kuchnię nazywam „roślinno-pełnowartościową”, dzięki czemu z zawartych tu przepisów mogą korzystać także wegetarianie i weganie. Nie to jest jednak istotne. Ważne, by jedzenie było pyszne, a przy okazji zdrowe”.

    Rekomendacje:

    Połączenie radości gotowania, z dbałością o dobór składników oraz niebanalne kompozycje kulinarne pociągają każdego kucharza. Sarah Britton wie, jak sprawić, by jedzenie było sexy, jej przepisy czarują nie tylko wegetarian.
    Agnieszka Kręglicka
    Siła tkwi w prostocie i w sezonowych składnikach. Sara Brighton napisała książkę, w której w 100 przepisach pokazuje kuchnię bez nabiału, cukru i glutenu. Jej dania są lekkie i kolorowe, jednocześnie pożywne i oryginalne. Wprowadza Czytelnika w świat nowości i składników będących w Polsce od niedawna. Na stronach tej przystępnie napisanej książki, dowiemy się też, jak przygotować masła orzechowe, mleko roślinne oraz jak kiełkować i gotować rośliny strączkowe. Polecam!
    Eliza Mórawska, White Plate
    Autorka jest czarodziejką, która z królestwa roślin wybiera te najbardziej wartościowe i atrakcyjne dla zmysłów. Podpowiada, w jaki sposób z prostych, zdrowych potraw, które weganie i wegetarianie już poniekąd znają, wyczarować dania nowe, godne najdroższych restauracji. Uczy sztuczek, dzięki którym niejeden mięsożerca zapomni się i być może pomyśli o zmianie diety.
    Natalia Przybysz

    O autorce:
    Sarah Britton, z wykształcenia jest specjalistką od dietetyki holistycznej i terapeutycznej. Poza tym jest fotografką i pisarką. Za My New Roots w 2014 roku otrzymała nagrodę dla najlepszego bloga o jedzeniu. Prowadzi seminaria i warsztaty żywieniowe w Ameryce Północnej i Europie, brała udział w licznych projektach kulinarnych, w tym w Noma’s Test Kitchen. Mieszka w Kopenhadze z mężem i synem.


    Tytuł: Dieta ujemnych kalorii
    Wydawca: Wydawnictwo Pascal
    Autor: Rocco DiSpirito


    Idealna książka dla fanów Ewy Chodakowskiej i Ani Lewandowskiej. Dzięki niej wyrobisz zdrowe nawyki żywieniowe, które będą procentować przez całe życie.

    Słynny szef kuchni i ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania Rocco DiSpirito przedstawia rewolucyjną dietę, która oczyszcza, odchudza, a przede wszystkim świetnie smakuje! Dzięki 75 przepisom na pyszne i proste potrawy stracisz na wadze szybko i bez wyrzeczeń.

    Dieta ujemnych kalorii opiera się na produktach, które w naturalny sposób pobudzają metabolizm i przyspieszają spalanie tłuszczu, są pożywne i dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych mikroelementów i mnóstwo energii, a co najważniejsze – można je jeść bez ograniczeń!

    DiSpirito proponuje plan 10-dniowego detoksu, aby oczyścić ciało z toksyn, a następnie pełny jadłospis 20-dniowej odżywczej diety, dzięki której można błyskawicznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Koktajl cytrynowo-imbirowy, frittata z pomidorami, jarmużem i czerwoną cebulą, flądra w migdałowej panierce ze szpinakiem i małżami, pappardelle z kurczaka z zimowym pesto, sushi z ogórkiem i migdałowym „ryżem” czy truskawki w czekoladzie z kruszonymi migdałami – jesz, co chcesz, ile chcesz i chudniesz.

    Rekomendacje:

    Książka, która nie ogranicza, ale pokazuje co jeść, by czuć się świetnie i przy okazji zdrowo schudnąć. Przepisy są wspaniałe , a zaproponowana dieta to prawdziwa uczta bez wyrzeczeń.
    Ola Żelazo, trenerka fitness

    To książka kulinarna dla miłośników jedzenia!
    Chrissy Teigen, modelka, autorka książki Cravings

    Podążaj za planem żywieniowym Rocco, a nigdy nie poczujesz, że jesteś na diecie.
    Stacy London, bestsellerowa autorka, stylistka

    Sposób odżywania proponowany przez Rocco to prawdziwe jedzenie będące paliwem, prawdziwe efekty, bez grama strachu. Już nigdy nie będziesz głodny na diecie!
    Daymond John, założyciel i gwiazda programu Shark Tank

    Dieta Rocco opiera się na… nieliczeniu kalorii. To niesamowita zmiana! Moi pacjenci będąc na tej diecie zobaczyli konkretne rezultaty i pokochali jedzenie jeszcze bardziej!
    Jeffrey Morrison, specjalista ds. żywienia, ekspert w tematyce odchudzania


    Tytuł: Gastrobanda
    Autorzy: Jakub Milszewski, Kamil Sadkowski
    Wydawca: Wydawnictwo Smak Słowa i Agora S.A.

    Jak wygląda prawdziwe życie za kuchennymi drzwiami i co ukrywają przed nami restauratorzy? Do tej pory wiedziała o tym garstka. Czas, aby dowiedziała się cała Polska. „Gastrobanda” to książka, która zmieni świadomość kulinarną Polaków. Napisana mocnym językiem, bezlitośnie obala kulinarne mity.

    W dobie niezliczonej liczby programów kulinarnych, charyzmatycznych szefów kuchni, niegasnącej mody na gotowanie i celebrowanie posiłków – każdy bywalec restauracji i wielbiciel kuchni ma pytania, które chciałby zadać, ale nie ma ku temu okazji. Co łączy gastronomię z mafią? Jak uczy się przyszłych kucharzy? Dlaczego praktykantów wysyła się po korzeń Adama? Jak oszukuje się niedoświadczonego klienta przy zamawianiu ryby? Kim jest prawdziwy szef kuchni? Czy prowadzenie restauracji jest opłacalne? Jak rozpoznać, czy jedzenie było mrożone? Dlaczego między kuchnią a obsługą toczy się wojna?

    „Gastrobanda” to pierwsza polska książka, której autorzy szczerze rozprawiają się z kuchennymi mitami. Odpowiadając na każde, nawet niewygodne pytanie, w bezkompromisowy sposób odsłaniają nieznany laikowi barwny świat gastronomii – od trudnych początków, przez opowieści o wojnie z dostawcami, umiejętnościach psychologicznych barmanów i kelnerów, aż po klasyfikację restauracyjnych gości. Każdą historię tworzy inna osoba z kuchennej hierarchii, czy jest to pomocnik kucharza, „runner”, „królewna na zmywaku”, barman i kelner, czy kucharz, szef kuchni, a nawet właściciel restauracji – wszystko szczerze i bez ogródek.

    Całość przyrządzona i zaserwowana została przez dwóch autorów – kucharza Kamila Sadkowskiego i dziennikarza Jakuba Milszewskiego – z ciętym dowcipem i wieloma anegdotami. Oprócz licznych zapisków z podziemnego życia kuchni w „Gastrobandzie” znaleźć można wskazówki, jak ugotować danie dla licznej grupy osób w możliwie krótkim czasie czy na co zwracać uwagę przy zamawianiu restauracyjnego posiłku. Cała prawda o polskiej gastrobandzie – opowiedziana prostym, mocnym językiem kuchennego slangu – to książka, która wkrótce zmieni spojrzenie na kulinarną rzeczywistość.

    Kamil Sadkowski – szef kuchni, jeden z twórców Akademii Kulinarnej Fumenti, wieloletni współpracownik Roberta Makłowicza. Przeszedł przez wszystkie szczeble branży gastronomicznej: był kelnerem, barmanem, kucharzem, pracował w firmie dostarczającej produkty do restauracji, uczestniczył w tworzeniu jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Znawca japońskiej kuchni i bywalec lokalnych restauracji na całym świecie.

    Jakub Milszewski – dziennikarz, odpowiedzialny za kształt językowy książki, współautor kontrowersyjnego cyklu felietonów „Mucha w zupie”, w których zadaje niewygodne pytania pracownikom kuchni i hotelowych restauracji.


    Tytuł: „Book of YOU”
    Autor: zespół autorów
    Wydawca: Wydawnictwo Insignis

    „Book of YOU” to wyjątkowa książka, która powstała jako owoc współpracy uznanych ekspertów od zdrowego stylu życia, wśród których znalazł się sam Jamie Oliver, autor kultowych książek kulinarnych.
    Chcesz mieć zdrowe i szczęśliwe życie? Nie wiesz, od czego zacząć? Trudno ci dotrzymać swoich postanowień? Jamie Oliver wraz z zespołem specjalistów przygotował dla ciebie książkę „Book of YOU”. Dzięki niej przekonasz się, jak za pomocą mikroakcji zyskać nowe, lepsze nawyki! Naprawdę, wystarczy minuta każdego dnia! Sprawdź, jak małymi krokami osiągnąć trwałą zmianę!
    „Book of YOU” już w księgarniach.

    „Book of YOU” to poręczny, pięknie wydany zbiór mikroakcji – niewymagających wielkiego wysiłku ani, co równie istotne, wielkiego samozaparcia czynności, wykonywanych w toku codziennych obowiązków.
    Jak pokazują autorzy, życie jest sumą wielu mikroakcji, a każda z nich ma znaczenie dla naszego samopoczucia. Trwałe zmiany w naszych nawykach i stylu życia dokonują się małymi krokami. Jeśli zatem chcemy skutecznie dokonać takich zmian, wystarczy skupić się na mikroakcjach – drobnych, przychodzących z łatwością czynnościach.

    W książce znajduje się 365 różnorodnych zadań, przygotowanych przez ekspertów z różnych dziedzin pod czujnym okiem neurobiologów. Przejrzysta, poręczna książeczka z barwnymi ilustracjami może stać się całorocznym towarzyszem każdego czytelnika i wydatnie pomóc mu w dążeniu do zdrowego i szczęśliwego życia.

    Każda mikroakcja należy do jednej z czterech kategorii.
    JEDZENIE: Jedzenie jest tak ważną częścią życia, że małe, proste zmiany wprowadzone w tej dziedzinie mogą wydłużyć je o całe lata. Nie dotyczą jedynie tego, co jesz, ale też jak, kiedy, ile i z kim. Mikroakcją nie jest „Zrezygnuj z czekolady”, ale „Zjedz warzywo na przekąskę”.
    UMYSŁ: To umysł decyduje o tym, kim jesteś i jak się zachowujesz. Nie jest to ustalone raz na zawsze i można to wytrenować. Mikroakcje związane z umysłem dotyczą uważności (bycia tu i teraz), produktywności i dobrej organizacji (naszej relacji ze światem zewnętrznym). Mikroakcją nie jest „Posprzątaj cały dom”, ale „Uporządkuj szafkę kuchenną”.
    RUCH: Mikroakcje z tej kategorii dotyczą ruchu na co dzień – są to małe i łatwe ćwiczenia, które możesz bez trudu włączyć do swojego planu dnia. Mikroakcją nie jest „Weź udział w triatlonie”, ale „Przez dwie minuty biegaj w miejscu”!
    MIŁOŚĆ: Niech to hasło cię nie zmyli – nie chodzi tu o romantyczne uniesienia, ale o twoje relacje z samym sobą i z innymi. Są one niezmiernie istotne. Gdy kogoś traktujesz dobrze, wyzwala to w nim pozytywną reakcję, która z kolei wyzwala pozytywną reakcję w tobie. Mikroakcją nie jest „Znajdź nowego przyjaciela”, ale „Nawiąż z kimś kontakt”.
    Wszyscy chcemy wieść zdrowe i szczęśliwe życie. Zmiany na lepsze bywają jednak trudne, a czasem niełatwo dostrzec, co powinniśmy robić, by do nich doprowadzić.
    Twoje życie jest sumą mikroakcji, które podejmujesz na co dzień. Każda decyzja ma znaczenie.
    „Book of YOU” pozwoli ci dokonać dużych zmian – mikroakcja po mikroakcji.

    Bo małe rzeczy są ważne.

    Tytuł: Retrowarzywa
    Autorzy: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
    Wydawca: Wydawnictwo Samo Sedno

    Warzywa na stół!

    Burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur – siedem warzyw, kiedyś znanych i lubianych, a dziś już zapomnianych lub przypisanych do zaledwie kilku popularnych dań. Autorzy bestsellerowej książki „Kipi kasza” podjęli smakowite wyzwanie, by przywrócić retrowarzywa współczesnej kuchni. Przygotowali 105 oryginalnych przepisów, dla których inspiracją były dania z różnych części świata oraz polska tradycja i kultura. Warzywa występują w tej książce w roli głównej, dlatego blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne. Pomysły kulinarne zostały tak skomponowane, aby gotowanie sprawiało przyjemność zarówno osobom podejmującym kulinarne rewolucje, jak i doświadczonym wielbicielom dobrej kuchni.

    Retrowarzywa powracają więc w wielkim stylu, wpisując się w ideę zdrowego i świadomego odżywiania się oraz powrotu do korzeni (także dosłownie!) i kuchni regionalnej.

    Paweł Łukasik – technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.
     
    Grzegorz Targosz – fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”.

    Obaj prowadzą blog kulinarny „Gotowanie z Pasją" (gotowaniezpasja.pl) udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie.  Swoją pasją do gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie „Dzień Dobry TVN” lub w audycjach radiowych – przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni prowadzili cotygodniowy program kulinarny „Na wolnym ogniu”. Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: „Moje Gotowanie”, „Miasto Kobiet”, „Moda na Zdrowie”, „KUKBUK”.

    W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się ich pierwsza książka kulinarna „Kipi Kasza”, która szybko stała się bestsellerem.

    Książkę polecają:
    Czas powrócić do korzeni! Burak, skorzonera, pasternak, brukiew, rabarbar, jarmuż i topinambur – główni bohaterowie książki, a jednocześnie zapomniane, lokalne i pyszne „superfoods” o tysiącu kuchennych zastosowań. Dawniej popularne, dziś - trochę „hipsterskie” - wracają do łask. Jednak ile potraw potrafilibyście z nich przygotować? Odkryjcie ponad 100 przepisów, które pozwolą Wam zakochać się w warzywach, przygotować efektowny posiłek oraz połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami kulinarnymi.
    Grzegorz Łapanowski

    Męska kuchnia to samo mięso? W tym wydaniu jest wyrazista jak soczysty stek, choć główną rolę grają tu rośliny. „Retrowarzywa” były kiedyś tanie i pospolite, dziś królują w menu najlepszych restauracji. Topinambur, pasternak, brukiew – chętnie je jadamy, ale rzadko sami przyrządzamy. Mam nadzieję, że dzięki tej książce przestaną być domeną tylko szefów kuchni.
    Martyna Szydłowska, redaktor prowadząca mojegotowanie.pl

    Siłą tej książki jest jej prostota. Interesującymi przepisami na dania z buraków, rabarbaru, pasternaków i innych swojskich produktów autorzy udowadniają, że dobre jedzenie nie wymaga wiele zachodu. Przepisy są przejrzyste i łatwe do wykonania. Dobrze mieć pod ręką tę slowfoodową książkę.
    Ewa Wagner, redaktor naczelna magazynu "Kuchnia"


    Tytuł: W mojej francuskiej kuchni
    Autorka: Susan Herrmann Loomis
    Wydawca: Wydawnictwo Literackie 

    Miedziane rondle wiszą nad kuchnią, tymianek i rozmaryn rozsiewają swój zapach  w ogrodzie, a boulangerie jest otwarta każdego dnia w tygodniu. I jak tu nie kochać francuskiej prowincji i francuskiego jedzenia?

    Dwadzieścia lat temu Amerykanka Susan Loomis dała się temu uwieść i zamieszkała wraz z rodziną w niewielkiej miejscowości Louviers w Normandii. Opowiadając o swoich sąsiadach
    oraz przyjaciołach, ich tradycjach i zwyczajach, odziedziczonych po przodkach i pięknie kultywowanych przez młode pokolenia, Susan ukazuje wyjątkowość francuskiego posiłku, który w 2010 roku trafił na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Opowiada o wrodzonej Francuzom sztuce doboru najlepszych składników na obiad czy kolację, fenomenie sałaty w codziennym menu, bezgranicznej miłości do sera i wina, o czystej, bezgrzesznej (!), przyjemności, jaką daje zjedzenie deseru, doskonałości francuskiego pieczywa i niemarnowaniu resztek, niezbędnym wyposażeniu francuskiej kuchni, a także niewzruszonym sentymencie do smaków dzieciństwa.

    Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!

    „To uwodzicielskie połączenie przepisów, opowieści i astuces (porad), którymi Susan dzieli się z nami w swej pełnej słońca kuchni. Niewiele osób rozumie francuską kuchnię tak dobrze jak ona, i jeśli naprawdę chcecie dowiedzieć się, na czym polega uczciwe francuskie gotowanie – bez wielkiego wysiłku, za to ze wspaniałymi efektami – znajdziecie w tej książce doskonały przewodnik po tym świecie”.
    David Lebovitz

    Susan Herrmann Loomis  – wielokrotnie nagradzana autorka 10 książek kulinarnych i powieści autobiograficznych opisujących jej życie w normandzkim miasteczku Louviers, w którym wraz z rodziną osiadła 20 lat temu. Publikuje na łamach amerykańskiej prasy (m.in. „The New York Times”, „Bon Appetit”, „Food& Wine”, „Travel & Leisure”). Prowadzi też własną szkołę kucharską. Z wykształcenia dziennikarka, jest też absolwentką szkoły La Varenne Ecole de Cuisine. Zanim zamieszkała w Louviers – wskutek zabawnego zbiegu okoliczności sąsiedzi sądzili, że jest agentką CIA, a policja podejrzewała ją o handel narkotykami – prowadziła kawiarnię w Paryżu. Jej dom mieści się w dawnym budynku klasztoru. Jego piwnice według lokalnej legendy miejskiej były częścią podziemnych korytarzy, którymi uciekali hugenoci... Informacje o kursach i warsztatach, które odbywają się w XII-wiecznych wnętrzach domu autorki, oraz o niej samej można znaleźć na stronie www.onruetatin.com. Dlaczego Rue Tatin? bo przy tej ulicy mieści się dom Susan. Tak, zapach słynnej tarty z jabłkami można tam wyczuć bardzo często!


    Tytuł: Gotuj zdrowo dla dzieci
    Autork: Daria Ładocha
    Wydawca: EGMONT

    AŻ 85 PRZEPISÓW NA ZDROWE I PYSZNE DANIA DLA DZIECI!

    Jeżeli zależy Ci, żeby Twoje dziecko prawidłowo się rozwijało i chętnie jadło to, co dla niego zdrowe, ta książka jest właśnie dla Ciebie!

    Wydany zbiór przepisów jest zwieńczeniem ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Gotuj zdrowo z Rybką MiniMini”, zorganizowanej przez stację MiniMini+ oraz Instytut Żywności i Żywienia, której celem jest promocja zbilansowanej diety maluchów oraz wzrost świadomości i wiedzy rodziców na temat prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

    Książka zawiera autorskie przepisy Darii Ładochy oraz najlepsze przepisy rodziców wyłonione w drodze konkursu zorganizowanego w ramach akcji.

    Daria Ładocha – dziennikarka kulinarna, autorka popularnego bloga Mamałyga, mama dwójki dzieci, doskonale znana widzom Dzień Dobry TVN, prowadząca program „Ugotuj mi mamo!” w Kuchni+.

    Książka „Gotuj zdrowo dla dzieci” to zbiór łatwych w przygotowaniu przepisów na smaczne i zdrowe dania dla najmłodszych. Czego więcej potrzeba zapracowanym i dbającym o zdrowie swoich dzieci rodzicom? Potrawy Darii Ładochy oraz zwycięskie przepisy skomponowane w całodzienne zbilansowane menu dostarczają pełnowartościowego białka, błonnika, żelaza, wapnia, magnezu oraz zdrowych tłuszczy roślinnych. Potrawy są apetyczne i aromatyczne, co zachęca dziecko do jedzenia przede wszystkim większej ilości warzyw. Podwieczorki i zdrowe słodycze z pewnością ucieszą dzieci, pobudzą ich wyobraźnię i zachęcą do wspólnego przygotowywania posiłków.
    Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Instytut Żywności i Żywienia


    Tytuł: Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer
    Autorka: Krystyna Wasilkowska-Frelichowska
    Wydawca: Wydawnictwo Adam Marszałek

    „Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer” to kolejna po "Zapachu świeżych malin. Historiach ze smakiem" publikacja, która przenosi nas do Nieszawy - magicznego nadwiślańskiego miasteczka. Autorka odbyła niezwykłą podróż w czasie. Zajrzała do możnych nieszawskich domów, by poznać życie codzienne dobrze urodzonych mieszkańców nadwiślańskiego grodu. Zajrzała nie tylko do salonów, ale także do kuchni. Na kartach swojej książki oddaje atmosferę dworku Bacciarellich - zimowe kuligi, bale i noworoczne przyjęcia.

    "Rozpoczęły się powitania i składanie noworocznych życzeń. Nie do ukrycia były niebiańskie aromaty poczęstunku. Drzwi otwarto i ukazał się w całej krasie zastawiony stół: przystawki, sałatki, galantyny, zimne mięsa i główny winowajca intensywnego zapachu: comber barani! Dalej inne mięsiwa, w tym pieczeń husarska, bigos, drób, salaterki z ziemniaczanym purré i gorący bulion. Niewiasty próbowały wszystkiego po kęsie, a mężczyźni rzucili się na pieczyste. One czekały na gwóźdź menu. Było pewne – bo sezon polowań trwał – że zostaną wniesione pięknie udekorowane pieczone bażanty, szpikowane słoninką. Na osobnym stoliku, ułożone w piramidę, czekały na swoją kolej wyborne pączki i chrust. Karnawał trwa! - czytamy na kartach książki. Autorka nie tylko opisuje ten niezwykły świat, ale także prezentuje oryginalne przepisy, m.in. na pieczeń husarską oraz pączki znakomite. W książce znalazły się także skany unikatowych kart z Zeszytu kulinarnego z 1917 roku.

    Autorka przywołuje także tak znakomite nazwiska, jak O. Maria Kolbe oraz O. Klimuszko - obaj związani byli z nieszawskim klasztorem. I zdradza, jak mieszkańcy miasta postanowili wspomóc rekonwalescencję O. Kolbego - serwując mu sok z pokrzyw oraz pierogi z parzącym. Opisuje także wizytę prezydenta Mościckiego w nadwiślańskim grodzie oraz wykwintny raut u księdza Wacława Kneblewskiego:"Kuchnia plebanii serwowała dania dzięki wydatnej aprowizacji składników na przyjęcie, które zapewnili nieszawscy rybacy, rzeźnicy, piekarze, myśliwi, cukiernicy, właścicielki przydomowych warzywniaków, kurników i wytwórni wód gazowanych. Dzięki bogatym składnikom powstało bardzo ciekawe menu. Przy organizacji przyjęć pomagały miejscowe gospodynie, więc informacje o ich przebiegu i przygotowywanych daniach obiegały miasto. Tym razem serwowano: różyczki z wędzonego łososia na pieczywie, trójkąciki z wieprzowiną, ruloniki z szynki na kanapce, pasztet glazurowany z zająca, różne kanapki dekoracyjne, wołowinę z musem chrzanowym, ptysie nadziewane farszem mięsno-jarzynowym, ptysie nadziewane sałatką selerowo-orzechową, tort z masą orzechową, ciastka tortowe i kruche, barszczyk czerwony z krokietem mięsnym, kawę i herbatę, patery z czereśniami, napoje. Prawdziwą furorę zrobiła przystawka z łososia, ptysie z sałatką selerowo-orzechową, łódeczki z ogórka i tort orzechowy".

    Autorka starannie kreśli sylwetki i uwypukla dokonania bohaterów książki, co sprawia, że pozostaną w naszej pamięci na dłużej. Okazuje się, że niezależnie od statusu materialnego, wykształcenia, czy tytułu, wszystkie rodziny były i są na swój sposób do siebie podobne – nie brakuje w nich mniejszych i większych trosk, ale są też chwile radości. Jedno jest też pewne – choć ich domy miały „wysokie progi”, to drzwi do nich były zawsze dla wszystkich szeroko otwarte.

    "Wysokie progi. Opowieści z wyższych sfer" to pięknie wydana książka, która przypomina rodzinny album, w którym nie brakuje archiwalnych zdjęć, ale też pocztówek z epoki i przepisów kulinarnych. Te ostatnie z pewnością zainteresują żeńską część czytelniczek.

    Krystyna Wasilkowska-Frelichowska jest zakochana w Kujawach i swoim mieście rodzinnym. Pełniąc funkcje prezesa Towarzystwa Miłośników Nieszawy, wydała wraz z grupą przyjaciół trzy części Nieszawskiego kalejdoskopu i wiele innych publikacji promujących Nieszawę. W 2012 ukazała się jej książka „Zapach świeżych malin. Historie ze smakiem".


    Tytuł: Kuchnia dwudziestolecia
    Autorka: Agnieszka Jeż
    Wydawca: Wydawnictwo RM

    Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie,  choć zapewne bardzo smacznie.

    Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

    Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. Poza „Kuchnią dwudziestolecia” w kwietniu ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej trójka dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry.


    Tytuł: Kuchnia toskańska
    Autor: Piotr Adamczewski
    Wydawca: Wydawnictwo RM

    Kuchni włoskiej nie da się poznać ani podczas jednej podróży, ani długiej wizyty w jednym regionie. Każda część Włoch smakuje inaczej. Czego innego skosztujemy w Górnej Adydze, Piemoncie, Lombardii, Basilicacie, Kalabrii czy na Sycylii. Aby więc w pełni doświadczyć Italii, trzeba odbyć niejedną podróż. Będąca tematem tej książki Toskania to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii.

    „Kuchnia toskańska” to książka palce lizać! Apetyczne przepisy na dania rybne, mięsne i wegetariańskie oraz zupy i desery uzupełnione zostały wyborem smakowitych felietonów. Piotr Adamczewski z charakterystyczną swadą opowiada m.in. o chlebie pieczonym bez soli i wytłaczaniu aromatycznej oliwy, o bistecca alla fiorentina i wonnych ogrodach ziołowych, o zadziwiającej rybie z wieprzka i czarnym kogucie z etykietki chianti, o rzece brunello di Montalcini, o toskańskich miastach, miasteczkach, restauracjach i trattoriach…

    Piotr Adamczewski – reporter, krytyk kulinarny „Polityki”, autor bloga „Gotuj się!” (www.adamczewski.blog.polityka.pl) oraz książek kulinarnych (m.in. Smakosz wędrowny, Męskie gotowanie, Krwawa historia smaków, Rok na stole, Wędrówka po stołach Europy), który świat poznaje smakowicie – za stołem i od kuchni, współautor przewodników po restauracjach Warszawy i okolic. Gotuje od 40 lat, ukończył kurs dla sommelierów w Bordeaux, zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji.


    Tytuł: Cały ten cukier
    Autor: Damon Gameau
    Wydawca: Wydawnictwo Varsovia

    „Cały ten cukier”to relacja z eksperymentu, któremu poddał się Damon Gameau, australijski filmowiec i aktor. Przez 60 dni zjadał 40 łyżeczek cukru dziennie, jedząc tylko żywność określaną mianem „zdrowej”. Były to m.in. batoniki zbożowe, soki, płatki śniadaniowe czy niskotłuszczowe jogurty. Już po kilku tygodniach jego stan zdrowia pogorszył się i mógł odczuć na własnej skórze skutki takiego sposobu odżywiania się. Dlaczego 40 łyżeczek cukru? Bo tyle dziennie zjada przeciętny Australijczyk.

    Ta zabawna, przebojowa i pobudzająca do myślenia opowieść ma potencjał, by zmienić nasz sposób myślenia o „zdrowym” jedzeniu, a następnie zmienić nawyki żywieniowe całego pokolenia czytelników na świecie. Książka zawiera również 30. dniowy plan detoksu, praktyczne porady, jak czytać etykiety w sklepie oraz ponad 30 przepisów na posiłki prawdziwie wolne od szkodliwych cukrów.

    Książce towarzyszy premiera filmu o tym samym tytule, który będzie wyświetlany od 18 marca w wybranych kinach w całej Polsce. Dystrybutorem filmu jest Spectator, a tutaj można obejrzeć zwiastun

    Damon Gameau to utytułowany australijski aktor i filmowiec. „Cały ten cukier” to jego pierwsza książka i debiutancki pełnometrażowy film. Tym samym Damon na dobre zaangażował się w popularyzację zdrowego stylu życia.


    1 2 3 4 5 6