Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Zielony Przewodnik Michelin po krajach nadbałtyckich

    Tagi: michelin, przewodniki kulinarne, wydarzenia



    W księgarniach pojawił się właśnie najnowszy Zielony Przewodnik Michelin „Litwa, Łotwa i Estonia”. Wszystkie miejsca opisane w przewodniku – obiekty turystyczne, hotele, restauracje czy nawet sklepy – zostały odwiedzone przez francuskich podróżników Michelin.

    Autorom przewodnika w doskonały sposób udało się oddać klimat opisywanych miejsc, a także wskazać najważniejsze atrakcje turystyczne oraz praktyczne informacje opisywanych państw. Całość uzupełniona jest nietypowymi dla przewodników Michelin ciekawostkami, anegdotami, ramkami, które przygotowali polscy autorzy. Często dotyczą one relacji Polski z krajami nadbałtyckimi na przestrzeni wieków aż po czasy współczesne. Dzięki nim podróżujący z przewodnikiem Michelin będą mogli głębiej spojrzeć na stosunki historyczne, kulturowe i polityczne pomiędzy Polską, a bałtyckimi sąsiadami. To także doskonałe źródło wiedzy, dla tych, których interesuje turystyka kulinarna.

    Już sama okładka przewodnika, na której widnieje trocki zamek, przywołuje na myśl przeplatające się dzieje Polski i Litwy – mówi Agnieszka Krawczyk z Wydawnictwa Bezdroża, które w Polsce wydaje przewodniki Michelin – Zamek został bowiem wzniesionyw XIV w. przez księcia Kiejstuta, którego bratanek Władysław został królem Polski.

    Przewodnik jest wyposażony w mapy państw, szczegółowe plany miast oraz trasy wycieczek objazdowych, które nie pozwolą się zgubić ani w krętych uliczkach stolic, ani w rozproszonych miejscowościach wszystkich trzech krajów.

    Wszystkie atrakcje turystyczne polecane w przewodniku Michelin otrzymały ocenę od zera do trzech gwiazdek. W Zielonych Przewodnikach Michelin trzy gwiazdki oznaczają miejsca unikatowe, które należy koniecznie odwiedzić. Dzięki systemowi gwiazdek turysta otrzymuje cenną, praktyczną wskazówkę, na co należy zwrócić uwagę i co zobaczyć w pierwszej kolejności, np. gdy dysponuje niewielką ilością czasu na zwiedzanie.

    Przewodnik jest podzielony na trzy części:

    1.Organizacja podróży
    Zawiera krótkie opisy poszczególnych regionów, praktyczne informacje oraz kalendarz regionalnych świąt i festiwali.

    2.O kraju
    Przedstawia historię, kulturę, życie społeczne, gospodarcze i polityczne Litwy, Łotwy i Estonii.

    3.Odkrywanie Litwy, Łotwy i Estonii
    Opisuje atrakcje turystyczne oraz praktyczne wskazówki co zjeść, gdzie przenocować, jak podróżować, a nawet co i gdzie kupić.

    Ciekawym elementem przewodnika są propozycje zwiedzania państw nadbałtyckich z rodziną. Przewodnik wskazuje miejsca przyjazne zarówno dorosłym, jak i tym najmłodszym podróżnikom.

    W ciągu 5 lat, od kiedy rozpoczęła się współpraca Michelin i Wydawnictwa Bezdroża, w Polsce, w polskiej wersji językowej ukazało się 21 tytułów Zielonego Przewodnika Michelin, natomiast w serii Udany Weekend – 9. Marka francuskich przewodników ma ugruntowaną pozycję na całym świecie, nie tylko wśród wyrafinowanych podróżników. Także w Polsce obydwie serie zyskały uznanie w oczach Polaków, o czym świadczy ich duże zainteresowanie tymi tytułami oraz ciepłe przyjęcie w branży turystycznej.

    www.michelin.pl
    www.bezdroza.pl
    www.przewodnikimichelin.pl

    18.05.2010