Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Wrześniowe wydanie Magazynu Food Service

    Tagi: wydarzenia

    W sprzedaży pojawiło się kolejne, sierpniowe wydanie Magazynu Food Service. W numerze - tematy związane z branżą kulinarną, najważniejsze wydarzenia miesiąca oraz znane postaci ze świata kuchni.

    W tym numerze Adam Chrząstowski, szef kuchni Ancora w Krakowie, znany widzom Kuchni.tv z programu „Adam po pracy”, wypowiada się na temat swoich kulinarnych tęsknot, których brakuje mu w polskiej kuchni. W artykule porusza temat produktów regionalnych w tym polskiej jagnięciny, której brak lub dosyć słaba jakość wymusza import drogiej jagnięciny z Nowej Zelandii, Szkocji czy Pirenejów. Jagnięcina od zawsze była dość ważnym elementem kuchni polskiej, szczególnie kuchni regionalnej południa Polski. Według Adama Chrząstowskiego warto więc nieustannie wywierać nacisk na polskie władze i producentów i pokazać jak ważny jest polski produkt - w tym przypadku jagnięcina. Polskie mięso mogłoby stać się konkurencyjne dla tego sprowadzanego z zagranicy, które obecnie paradksalnie jest nadal tańsze i lepsze jakościowo niż nasz rodzimy produkt.

    Z artykułu "W poszukiwaniu smaków" dowiemy się co inspiruje naszych polskich szefów kuchni za granicą. Gdzie jeżdżą i na kim się wzorują szukając nowych smaków. Okazuje się, że wielu z nich, m.in. znany widzom Kuchni.tv Wojciech Modest Amaro, wzoruje się na słynnym i odnoszącym coraz większe kulinarne sukcesy Rene Redzepim - szefie kuchni wybitnej kopenhaskiej Nomy. W celu poznawczym organizowane są specjalne wycieczki, które pozwalają na bliższe zapoznanie się z ogólną koncepcją i kuchnią najlepszych restuaracji na świecie. Jest to niezwykle cenne doświadczenie, gdyż szefowie polskich restauracji podczas takich wyjazdów nie tylko uczą się od najlepszych, ale też pewne rozwiązania mogą przenieść na polski grunt. Natomiast w przypadku młodych kucharzy to także szansa na odbycie stażu w niezwykle prestiżowych miejscach.

    Ponadto w numerze artykuł o praktycznej stronie prowadzenia biznesu restauracyjnego w kontekście poniesionych kosztów i wysokich przychodów. Dowiemy się także dlaczego mięso strusi jest coraz bardziej popularne w Europie i jakie są jego zalety, a także jak smażyć i gotować żywność, aby zachować w niej jak najwięcej składników odżywczych. Poznamy także właściwości rośliny, bez której azajtycka kuchnia byłaby zdecydowanie uboższa. Mowa o imbirze, który nie tylko dodaje smaku potrawom, ale ma także właściwości zdrowotne.