Dania z grilla

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Wino

    Tagi: napoje, winiarstwo



    Wino - trunek niezwykle wykwintny i cieszący się uznaniem od starożytności. Spożywany był już przez faraonów, a dzban z winem przedstawiano na egipskich papirusach już w momencie pojawienia się pisma obrazkowego. Wino nie było obce również starożytnym Chińczykom, a pierwsze wzmianki o spożywaniu wina w Chinach przypadają na 3000 rok p.n.e. kuchnia+ zaprasza na dokument pt. Natura, kobiety i wino. Włoska dokumentalistka Giulia Graglia portretuje cztery fascynujące kobiety, które przebojem wdarły się do świata producentów wina, biznesu zdominowanego dotąd przez mężczyzn.

    Jednak kulturą, która w Europie wywarła największy wpływ na produkcję i popularność wina, była kultura starożytnej Grecji, a później Rzymu. W mitach greckich i rzymskich wątek wina uznanego, obok ambrozji, za napój bogów, przewija się bardzo często. Trunek ten wysławiany był także przez starożytnych artystów zarówno w rzeźbie jak i poezji i tak np.: Anakreont - grecki poeta, pisze:



    "Na śniadanie tylko trochę
    Ułamałem sobie placka,
    Za to wina dzban wypiłem;
    Teraz lekko trącam struny
    Wdzięcznej liry i piosenkę
    Śpiewam miłej mej ślicznotce."

    (Anakreont "Piosenka")


    Zarówno w starożytnej jak i w średniowiecznej Europie wino gościło na stołach władców, arystokratów i prostego ludu. Wino często mieszane było z wodą, gdyż picie samego wina było uznawane za barbarzyństwo, albo zachowanie niewłaściwe. Spożywano je w nieograniczonych, w towarzystwie niemalże każdej potrawy. Zakwalifikowanie wina do trunków bardziej złożonych i wysublimowanych nastąpiło w epoce renesansu, aczkolwiek już Rzymianie mieli kilka rodzajów wina zarezerwowanych dla elit. Zaczęto uprawiać bardziej wyszukane i silniejsze odmiany winogron. Te przeznaczone były już tylko dla podniebienia arystokracji. Opinia, że wino należy do trunków wytwornych, utrzymuje się aż do dziś, jednak coraz częściej się z nią walczy.

    Prawdziwe wino produkowane jest z winogron, a uzyskuje się je podczas procesu winifikacji, czyli fermentacji soku z winogron dla win białych, w przypadku win czerwonych fermentuje moszcz, mieszanina soku i skórek. Wino dojrzewa w kadziach lub dębowych beczkach.

    Pokolenia bezimiennych plantatorów tworzyły dzisiajsze odmiany winorośli, a czasami czyniła to sama natura. Człowiek opanował sztukę selekcji szczepów i tworzenia z nich rozmaitych typów win. Niezależnie od regionu, w którym wino jest produkowane, wyróżniamy następujące rodzaje: wino czerwone, białe, różowe, następnie wina musujące i najbardziej ekskluzywny trunek - szampan.

    kuchnia+ prezentuje serial dokumentalny poświęcony winom i ich produkcji we Włoszech. Nosi on nazwę "Z korkociągiem przez Italię", w którym gospodyni programu Jancis Robinson zwiedza najsłynniejsze winnice we Włoszech. Znawczyni win prezentuje m.in. winnice z Sycylii, z regionu Lacjum, Piemont, Emilię - Romanię i Kalabrię.

    WINO I POTRAWY

    Wino to doskonały dodatek wzbogacający smak wielu potraw. Znawcy win ustalali przez wieki zasady, czyli tzw. etykietę łączenia go z różnymi potrawami. Oto dwa sposoby łączenia wina: podejście klasyczne i współczesne.

    - połączenie klasyczne - połączenie współczesne

    wina / potrawy
    białe wytrawne
    białe słodkie
    różowe półwytrawne
    różowe wytrawne
    czerwone lekkie
    czerwone mocne
    musujące

    JAK PODAWAĆ WINO

    Wino jako trunek szlachetny wymaga odpowiedniego podania. Tutaj najważniejszą rolę odgrywa temperatura, ale również sposób i czas otwarcia butelki. Według wielu znawców, istotną rolę odgrywa dekantacja (oddzielenie wina od osadu). Ta metoda jest stosowana przy winach starszych w celu nadania im klarowności i rozwinięcia bukietu wina. W przypadku win młodych zaraz po otwarciu dobrze jest je przelać do karafek, aby ich charakterystyczna cierpkość trochę złagodniała dzięki bardziej intensywnemu natlenieniu wina.

    TEMPERATURA SERWOWANIA WIN

    Regiony winiarskie - Europa

    Regiony winiarskie - świat


    Konsultacja: "Magazyn Wino", www.magazynwino.pl

    Zdjęcia: Magazyn KUCHNIA WŁOSKA