Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Wielkie grillowanie



    Słoneczna pogoda i długie, ciepłe dni sprzyjają spotkaniom „pod gołym niebem” w miłym towarzystwie i przy smacznych potrawach. Coraz częściej czuć zapach pieczonych na grillu mięs, ryb czy warzyw, a przyjemny dymek rozpościera się nad działkami letniskowymi i w przydomowych ogródkach. Rozluźniona atmosfera przy tego typu uroczystościach zbliża ludzi i zachęca do relaksu. Grillowanie stało się prawdziwym ceremoniałem i sposobem na spędzanie wolnego czasu. Sezon na grillowanie rozpoczyna się też na antenie kuchni+. Jamie Oliver w programie Ucztowisko Jamiego oraz Tomasz Jakubiak w czwartej serii programu "Jakubiak w sezonie" pokażą potrawy, które można przyrządzić na świeżym powietrzu.


    Na naszej stronie internetowej można znaleźć szereg przepisów na potrawy z grilla.

    Zwyczaj wspólnego biesiadowania przy grillu stał się popularny w Polsce od niedawna. Natomiast jedzenie pieczystego nie jest nam obce. Od wieków popularne były wyprawy na łono natury, aby tam po polowaniu lub przy innej okazji upiec na rożnie jakieś mięsiwo. Wszelkiego rodzaju piknikom czy rautom za miasto zawsze towarzyszyła część poświęcona daniom z ogniska. Zestawem podstawowym była kiełbasa, musztarda i kawałek chleba. W latach 90., kiedy zachodnie trendy zaczęły powoli zadomawiać się w naszej kulturze, zamiast ognisk zaczęły pojawiać się grille. Duży wpływ na tę zmianę miały Stany Zjednoczone i ich sposób grillowania czyli tzw. barbecue. Tradycja barbecue popularna jest również w Wielkiej Brytanii, Australii i Nowej Zelandii. Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od słowa barabicu, które na Wyspach Karaibskich, w wolnym tłumaczeniu oznaczało „święte miejsce dla ognia”. W dziurze w ziemi, przeznaczonej na ogień, umieszczano mięso, najczęściej całego kozła i pieczono. W Stanach Zjednoczonych tak dalece posunięta jest tradycja barbecue, że organizowane są rozmaite imprezy i turnieje związane z grillowaniem. Wspólne biesiadowanie przy grillu zagościło i przyjęło się również w Polsce.


    Grillować każdy może, a mnogość dóbr przygotowanych do pieczenia zależna jest od zasobności naszego portfela. Wersja podstawowa naszego menu grillowego zazwyczaj wygląda następująco: pieczone kiełbaski, kaszanka czy karkówka i ziemniaczki. Niemniej jednak coraz bardziej popularne są bardzo uroczyste i ekskluzywne garden party z różnymi wymyślnymi potrawami z grilla przygotowywanymi przez najprawdziwszych mistrzów kuchni. Serwuje się wtedy rozmaite owoce morza, najdroższe ryby oraz drogie mięsa. Dania popisowe to: szaszłyki owocowe, kaczka zapieczona z owocami, grillowane ananasy podlewane alkoholem. Naszych gości możemy również zaskoczyć dość prostymi, ale niezwykle efektownymi daniami, wystarczy odrobina fantazji i własnej inwencji. Znakomicie smakuje łosoś zapieczony w folii z odrobiną cytryny i przypraw. Niezwykle proste i smaczne danie. Pamiętajmy jednak, że przy grillowaniu ryb, najlepiej do tego celu nadają się te o zwartym mięsie. Wyborne są również szparagi owinięte szynką, a żeby były bardziej wykwintnie - można wykorzystać wspaniałą włoską szynkę prosciutto lub polskie szynki długodojrzewające np. szynka dylewska. Gdy chcemy wzbogacić smak naszych potraw zarówno mięs, ryb jak i warzyw, warto wypróbować różne marynaty, które nadadzą kruchości naszemu daniu przed przygotowaniem i nadadzą im charakterystycznego aromatu i smaku. Zazwyczaj do sporządzenia takiej marynaty do mięs wykorzystuje się m.in. ocet, wino, sok z cytryny, musztardę oraz rozmaite przyprawy, a nawet miód. Pamiętajmy, żeby samemu przygotowywać mieszankę przypraw, w której marynować będziemy mięsa lub ryby. Mamy wtedy stuprocentową pewność co się w niej znajduje. Gotowych marynat i przypraw do grillowania raczej unikajmy.


    Ze względu na mniejszą kaloryczność potraw, grillowanie szczególnie polecane jest przez dietetyków oraz specjalistów od żywienia. Podczas takiego przyrządzania - zawartość tłuszczu w danym mięsie może zmniejszyć się o 20%. Ci, którzy bardzo dbają o linię lub są wegetarianami mogą z powodzeniem piec na grillu przeróżne warzywa lub owoce. Wspaniale smakują opiekane plastry cebuli, bakłażany, szparagi, cykoria, cukinia z rozmaitymi farszami czy nawet zapiekane pomidory. Prawdziwym rarytasem są również pieczone jabłka czy banany z grilla. W niektórych kulturach np: w Grecji grilluje się również sery. Doskonale nadaje się do tego prawdziwa grecka feta - zapieczona w pergaminie razem z pomidorami.


    Zanim przystąpimy do grillowania, pamiętajmy o kilku zasadach:

    • Należy wybierać odpowiednie miejsca, pamiętajmy o tym, że nie każdy uwielbia charakterystyczne grillowe zapachy.

    • Sprzęt do grillowania. Obecnie na rynku dostępna jest cała masa grilli wraz z potrzebnym osprzętem do przekładania i nakładania mięsa. Poczynając od grilli turystycznych, które po złożeniu praktycznie nie zajmują miejsca, poprzez grille opalane węglem drzewnym lub brykietem, aż po grille gazowe i elektryczne.

    • Potrzebne są wszelkiego rodzaju tacki, talerzyki czy sztućce jednorazowego użytku - oczywiście jeśli jest to grill mniej uroczysty, na pewno jest to praktyczniejsze i łatwiejsze do posprzątania. Podstawowymi narzędziami grillowicza są: szczypce, łopatki do przewracania pieczonych kawałów, fartuch, najlepiej gruby.

    • Na grilla należy wybierać mięsa świeże i surowe. Tyczy się to zarówno wołowiny, wieprzowiny jak i innych mięs. Najlepsze części z wołowiny to polędwica, a z wieprzowiny, karkówka lub polędwiczki wieprzowe.

    • Należy pamiętać, że różne mięsa wymagają rożnego czasu pieczenia. Wołowinę możemy piec na krwisto, średnio-krwisto lub bardzo wypieczoną. Gdy chcemy, aby na naszym wołowym steku pojawiła się charakterystyczna przypalona kratka, układamy mięso na grillu, czekamy około 5 minut, a następnie tyle samo czasu opiekamy je z drugiej strony. Pamiętajmy, że jeśli chcemy uzyskać stek półkrwisty, to na kawałek o grubości 2,5 cm przypada mniej więcej 12 minutowy czas grillowania. Jednak nie można wołowiny przesmażyć, gdyż robi się łykowata i mało smaczna. Niemniej jednak praktyka czyni mistrza i po kilku próbach odkryjemy swój własny sposób grillowania mięs.

    • Cielęcinę i wieprzowinę piecze się dłużej od wołowiny.

    • Mięso starajmy się uprzednio przygotować i pokroić na równe, mniejsze kawałki wtedy mamy pewność, że się na pewno równomiernie upiecze.

    • Unikniemy przywierania mięsa do grilla tylko wtedy kiedy kratkę grillową rozgrzejemy do wysokiej temperatury

    • Używajmy drewna z drzew liściastych, gdyż drewno z drzew iglastych ma charakterystyczny żywiczny intensywny zapach, który może popsuć smak naszych potraw, a nawet zaszkodzić zdrowiu. Najlepszy jest jednak węgiel drzewny lub dobrego gatunku brykiet.

    W kuchni+ sezon na grillowanie również już się rozpoczął. Na antenie naszej stacji będzie można zobaczyć najnowszą serię z udziałem Jamiego Olivera pt. Ucztowisko Jamiego. W niej słynny mistrz kuchni pokaże dania, które umilą każdy letni posiłek w otoczeniu rodziny i przyjaciół. Zaprezentuje najbardziej pomysłowe przepisy na potrawy, które można przygotować na świeżym powietrzu. Natomiast Tomasz Jakubiak w czwartej części serii Jakubiak w sezonie podzieli się pomysłami na dania, do stworzenia których zainspirowało go lato, w tym również dania z grilla. W serii zaprezentowane będą dania m.in. z użyciem kabaczka, pomidorów, owoców leśnych, ogórków, porzeczek czy agrestu. W lekkostrawnej i zdrowej letniej kuchni znajdą się również potrawy z drobiu, produktów mlecznych oraz ryb.