Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Warsztaty Kulinarne Tomasza Dekera

    Tagi: wydarzenia

    W Trójmieście rozpoczęły się zapisy na pierwsze Profesjonalne Warsztaty Kulinarne prowadzone przez Tomasza Dekera, które skierowane są do wszystkich fanów czekolady, tart, ciast, babeczek i deserów, a także pasjonatów tradycyjnej kuchni w mistrzowskim wydaniu.

    Początkowe spotkania skupione będą wokół wariacji z deserami, a następne wzbogacone zostaną spotkaniami z najlepszymi szefami kuchni z całej Polski. Tajniki dobrego smaku przekazywane będą w tygodniu w godzinach wieczornych oraz w weekendy cztery razy w miesiącu w Hotelu Kuracyjnym w Gdyni.

    Warsztaty to okazja podszlifowania swoich umiejętności bądź nauki od podstaw pod nadzorem Tomasza Dekera, najlepszego z cukierników oraz najlepszej jakości produktów regionalnych.

    Podczas Warsztatów gwarantowane są wszystkie niezbędne składniki, a grupy fanów gotowania i pieczenia liczyć będą maksymalnie 14 osób. Trwać będą od 3 do 4 godzin. Warsztaty są płatne. Uwiecznione zostaną dyplomem wraz z przepisami.

    Tomasz Deker zaczął swoją cukierniczą pasję w szwajcarskiej restauracji L’Amphitryon w Sant Genis Pouilly i włoskiej Venecia w Sztokholmie. Praktykował również w ośrodku szkoleniowym dla cukierników Profesional w Poznaniu gdzie ukończył kurs rzeźby w czekoladzie w stylu angielskim oraz nowoczesnej dekoracji. Szkolił się w Belgijskiej Akademi czekolady Barry Callebaut w Wieze oraz w szkole Lenotre koło Paryża. Jako szef pracowni cukierniczej w sopockim Hotelu Haffner przez sześć lat tworzył najlepsze słodkości na trójmiejskim rynku. Stale udziela się w programach kulinarnych dla TVP2, w których prezentuje tajniki sztuki cukierniczej. Obecnie współtworzy nową ekskluzywną markę wyrobów cukierniczych i czekoladowych na polskim rynku, która wypełnia lukę pomiędzy masowymi wyrobami cukierniczymi, a importowanymi wyrobami czekoladowymi.

    Aktualny program warsztatów:

    01.10.2011, godz. 17.00 - 20.00 - Wariacje na temat czekolady: praliny, trufle, ciasta czekoladowe, torty i suflety czekoladowe
    09.10.2011, godz. 16.00 - 19.00 - Serniki i serniczki na polskich i zagranicznych serach, serniki amerykańskie na philadelphi, zastosowanie jogurtu greckiego w deserach typu light
    27.10.2011, godz. 18.00 - 21.00 - Polska jesień i jej owoce: jabłka, gruszki, pigwa, śliwki, malina, jeżyna, rokitnik, jarzębina
    29.10.2011, godz. 17.00-20.00 - Wariacje na temat czekolady: praliny, trufle, ciasta czekoladowe, torty i suflety czekoladowe
    05.11.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Smaki słonecznej Italii – wykorzystanie włoskich produktów w tworzeniu fantazyjnych deserów
    20.11.2011, godz. 16.00 – 19.00 - Czekolada w ciastach i deserach – ciasto Getau aux Chocolate, biszkopty i torty czekoladowe, desery czekoladowe 26.11.2011, godz. 17.00 – 20.00 - Wariacje na temat czekolady cz.2 – trufle i figurki czekoladowe
    27.11.2011, godz.16.00 – 19.00 – Klasyki deserów, które przeszły do historii: Creme Brulee, Austriacki strudel jabłkowy, Sernik NewYorker, Crepes Suzette
    03.12.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Nowoczesna kuchnia polska - Wykorzystanie kuchni molekularnej w cukiernictwie
    04.12.2011, godz.16.00 – 19.00 – Ciasta świąteczne w nowej odsłonie – wariacje na temat maku, sera i bakalii
    11.12.2011, godz.16.00 – 19.00 – Ozdoby świąteczne z pierników; dekoracje choinkowe, domki z piernika
    17.12.2011, godz. 17.00 – 20.00 – Słodkie warsztaty dla najmłodszych; wspólne pieczenie i dekorowanie pierników na święta

    Miejsce: Al. Zwycięstwa 255, 81-525 Gdynia
    Koszt powyższych warsztatów: 300 zł/osobę
    Ze względu na bardzo duże zainteresowanie liczy się kolejność wpłat.

    W cenę warsztatów wliczone są produkty. Uczestnicy przy swoich stanowiskach przygotowywać będą wybrane desery według poleceń i wskazówek. Każdy uczestnik otrzyma pamiątkowy dyplom, receptury oraz niespodziankę.

    Dla osób spoza Trójmiasta gwarantowane są specjalne zniżki w Hotelu Kuracyjnym.

    Patronat nad warsztatami: Prezydent Miasta Gdyni, Agencja Rozwoju Gdyni, Fundacja Klub Szefów Kuchni, Trojmiasto.pl, kuchnia+, Palce Lizać, poznaj3miasto.pl, ugotuj.to, Radio ESKA, Magazyn Prestiż, Papaja.pl

    Partnerzy: Dr.Oetker, Lactalis, President, Galbani, Jovi, Kenwood, DeLonghi, Bałtyk, Hotel Kuracyjny

    Informacje oraz Zapisy na warsztaty: [email protected]
    Profil na Facebooku: https://www.facebook.com/TrojmiejskieWarsztatyKulinarne