Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Truskawki



    Czerwone, soczyste i niezwykle smaczne. O czym mowa? Oczywiście o truskawkach. Te owoce to prawdziwy rarytas, cieszący nie tylko nasze podniebienia, ale i oczy. Są niezwykle malownicze i efektownie wyglądają również jako dekoracja. Mają wiele walorów zdrowotnych i dietetycznych. Jako że sezon na świeże truskawki prosto z krzaka właśnie się zaczyna, należy wykorzystać ten moment i cieszyć się ich smakiem do woli.


    Słownik języka polskiego PWN przedstawia genezę wyrazu truskawka jako pochodzącego od dźwiękonaśladowczego trusk, co znaczy szelest, lekkie trzaskanie, jakie słychać przy odłamywaniu liści i owoców. Wyraz zapisany już w XV w. odnosił się pierwotnie do różnych roślin.

    ZOBACZ TRUSKAWKOWE PRZEPISY »

    Truskawki to w naszej strefie klimatycznej symbol lata. Gdy tylko pojawiają się na straganach możemy już jednoznacznie stwierdzić, że nadeszły ciepłe dni. Truskawki to owoc wyhodowany sztucznie. Pierwsze truskawki pojawiły się w XVIII wieku, a stworzono je z mieszanki poziomki wirgilijskiej z poziomką chilijską. Zarówno pierwsza jak i druga odmiana poziomek została sprowadzona do Europy z Nowego świata, czyli z Ameryki Północnej i Południowej. Krzyżówka tych dwóch odmian dała początek nowemu owocowi – truskawce ananasowej. Stało się tak za sprawą króla Francji - Ludwika XVI, który sprowadził do swoich ogrodów w Wersalu odmianę poziomki chilijskiej i wirgilijskiej, a ogród ze swoimi dotychczasowymi, nieudanymi uprawami poziomek, udostępnił swojemu botanikowi o nazwisku Duchense. Ten stworzył pierwszą odmianę truskawki – krzyżówki dwóch wyżej wymienionych odmian poziomek. Jednakże w tworzeniu nowych odmian tych soczystych owoców prym wiedli Anglicy – bardzo cierpliwi i wytrwali w ich uprawie. Truskawki zaczęły pojawiać się coraz częściej, początkowo na stołach możnowładców – jako niezwykle elegancka przekąska, a z biegiem lat zostały spopularyzowane i stały się dostępne dla każdego.


    Polska jest liczącym się producentem i eksporterem truskawek. Truskawki pojawiają się u nas już w maju - jest to odmiana wczesna. Jednak najsłodsze i najbardziej dorodne są te z czerwca i lipca. Odmiany późniejsze mogą rodzić owoce nawet do początków września. Warto samemu zająć się uprawą truskawek, gdyż nie jest to bardzo trudne. Truskawki wspaniale ukorzeniają się zwłaszcza w glebie piaszczysto-gliniastej. Należy uważać na chwasty, gdyż truskawki są na nie bardzo wyczulone. Gdy nie mają w pobliżu siebie obcych roślin, szczególnie chwastów, ich owoce są dorodniejsze, gdyż mają łatwiejszy dostęp do światła. Najpopularniejsze odmiany truskawek to: camarosa, honeyone, kent, marmolada. W Polsce najczęściej uprawia się truskawki deserowe: dukat i anansowe.


    Truskawki to doskonałe źródło witamin i minerałów. Poza tym są wspaniałym składnikiem diety wiosenno - letniej, gdyż są niskokaloryczne (ok. 40 kcal na 100 g), a ich drobne ziarenka korzystnie wpływają na perystaltykę jelit. W swoim składzie posiadają duże pokłady witaminy C, mają również dużą zawartość żelaza, co korzystnie wpływa na naszą krew. Ponadto zawierają witaminę A, B1. B2. Działają również moczopędnie. Błonnik i enzymy zawarte w truskawkach przyspieszą trawienie zjedzonych ciężkostrawnych potraw. Ponadto, doskonale czyszczą organizm z toksyn.


    Truskawki są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, przyrządzać z nich rozmaite przetwory np. dżemy, soki, kompoty, galaretki truskawkowe, lub jogurty miksowane ze świeżymi owocami. Jednak prawdziwym hitem są truskawki surowe, prosto z krzaka. Najlepiej smakują z bitą śmietaną lub cukrem. Gdy chcemy zaskoczyć gości, warto przygotować deser z truskawkami, gdyż jest efektowny i smaczny, a poza tym zdrowszy niż kremy czy ciasta. Z racji tego, że truskawki traktowane są jako swego rodzaju afrodyzjak, popularne jest również serwowanie ich na kolacje we dwoje - z dodatkiem czekolady i kieliszka szampana. To zestawienie na pewno zbliży ku sobie zakochanych. W literaturze truskawka zazwyczaj przedstawiana jest jako symbol zmysłowości i pożądania, więc może warto spróbować?


    Truskawkowe ciekawostki

    • Ze względu na swój czerwony kolor oraz kształt serca - truskawka czy jeszcze wtedy poziomka była symbolem Venus, greckiej bogini miłości.

    • Podobno... jeśli przepołowisz podwójną truskawkę i podzielisz się nią z kimś - to zakochacie się w sobie.

    • W średniowieczu ciężarne kobiety nie jadały poziomek, gdyż uważały ze zjedzenie tego czerwonego owocu spowoduje czerwone znamiona na ciele rodzonego dziecka.

    • Truskawka może być stosowana jako doskonały wzmacniacz zębów, wystarczy rozetrzeć ją na dziąsłach oraz zębach i poczekać tak kilkanaście minut.

    Truskawkowe przysmaki w kuchni+