Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Terra Madre Day, czyli slowfoodowy Dzień Ziemi

    10 grudnia na całym świecie obchodzony jest Terra Madre Day, święto ludzi spod znaku Slow Food. Jego ideą jest spotkanie tych, których łączy troska o dobre, zdrowe i lokalne jedzenie. Tego dnia organizowane są wykłady, targi, warsztaty, pokazy filmów i wszelkie inne formy kulinarnych spotkań.

    W Polsce do obchodów Terra Madre Day włączyły się lokalne convivia. I tak warszawscy aktywiści Slow Food zaproszą do Arkad Kubickiego na Zamek Królewski, gdzie dorośli wezmą udział w Kulinarnej Akcji Bezpośredniej poświęconej rybom (przede wszystkim karpiowi), a dzieci - w warsztatach, podczas których lepić będą świąteczne pierogi. (Udział dzieci w warsztatach należy zgłosić wcześniej pod adres: [email protected])

    Convivium Cracovia organizuje w hotelu „Pod Różą“ warsztaty dla dzieci poświęcone tradycyjnym, świątecznym piernikom z udziałem szefa kuchni Krzysztofa Żurka. W Szczecinie uczestnicy Terra Madre Day spotkają się z producentami lokalnej żywności i będą świętować podczas przygotowanej wspólnie kolacji wigilijnej. Convivium Vigrensis spotka się, by rozmawiać o wartościach i walorach swojego regionu. Będzie też wspólne gotowanie oparte na lokalnych produktach. W Poznaniu spotkanie pod hasłem „Niezwykłe dania ze zwyczajnych, lokalnych produktów”, czyli spotkanie z producentami żywności oraz śniadanie przygotowane z produktów regionalnych.

    Terra Madre to również nazwa powołanej przez Slow Food sieci zrzeszającej wspólnoty produkujące w sposób odpowiedzialny i zrównoważony żywność wysokiej jakości. To sieć małych producentów żywności, rolników, kucharzy, studentów i konsumentów, którzy dzielą się swoimi umiejętnościami i wiedzą w trosce o lepsza przyszłość naszego pożywienia.

    Terra Madre odnosi się także do organizowanych co dwa lata konferencji we włoskim Turynie. Ich celem jest promowanie dyskusji i wprowadzanie innowacyjnych idei w zakresie żywienia, gastronomii, globalizacji i ekonomii. Owocem spotkań podczas Terra Madre są manifesty.

    Więcej informacji na:
    www.slowfood.pl