Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Szkoły gotowania

    Tagi: mistrzowie kuchni, szkoły gotowania



    Na całym świecie istnieje wiele szkół gotowania, poczynając od wielkich z długoletnią tradycją jak np. Le Cordon Bleu po nieduże, stworzone specjalnie na indywidulne potrzeby, w których pasjonaci gotowania mogą doskonalić swój kunszt kulinarny lub od początku do końca nauczyć się gotować. Zazwyczaj są to kursy weekendowe, które mimo iż są krótkie okazują się niezwykle przydatne. W Polsce pierwszą renomowaną szkołą gotowania jest Akademia Kurta Schellera, w której mistrz dzieli się ze swoimi studentami szeroką wiedzą i pasją gotowania.


    LE CORDON BLEU

    Do jednej z większych światowych akademii gotowania należy słynna Le Cordon Bleu założona w 1895 roku w Paryżu. Obecnie jej placówki znajdują się w 15 państwach na świecie i liczą około 18.000 studentów. Szkoły znajdują się w Rosji, Stanach Zjednoczonych, Australii. Sama nazwa wywodzi się od błękitnych kokard przyczepionych do odznaczeń, które w XVI wieku nosili członkowie stowarzyszenia Orderu Rycerzy Ducha Świętego L'Ordre du Saint Esprit, będący w służbie francuskiej monarchy. Ta francuska szkoła gotowania bazuje na naukach wielkich gastronomów, takich jak Escoffier, zwany władcą kucharzy i kucharzem władców oraz Bocuse słynny we Francji restaurator. Główną zasadą wdrażaną podczas kursu jest sztuka życia - Art de Vivre. Sztuka gotowania wielkich mistrzów kulinarnych połączona jest z nowoczesnymi smakami i aranżacjami dań, aczkolwiek zachowana jest również bogata tradycja kuchni francuskiej. Mistrzowie kuchni uczący w szkole są zdobywcami wielu prestiżowych nagród i gotują w najlepszych restauracjach na świecie. Uczą wielu technik np. wypiekania chleba, robienia makaronu czy innych dań, które we francuskich przepisach istnieją od ponad 500 lat. Ci, którzy chcą zdobyć wiedzę składającą się z połączenia tradycji ze współczesną techniką łączenia smaków, w 9 miesięcy mogą zdobyć dyplom, który otwiera im drogę do kariery na całym świecie. Marką Le Cordon Blue opatrzone są również restauracje, piekarnie oraz kawiarnie. Wiele firm takich jak linie organizujące rejsy statkami oraz różni producenci, wykorzystują fachowe rady kucharzy z Le Cordon Blue, którzy uczestniczą rok rocznie w wielu konferencjach i kulinarnych przedsięwzięciach na całym świcie.


    INNE SZKOŁY GOTOWANIA W EUROPIE

    Wielu kucharzy – mistrzów kuchni, decyduje się obecnie na otwieranie swoich własnych prywatnych szkół gotowania. Czasami są to kursy dotyczące przygotowania określonych dań regionalnych jak np.: kuchnia toskańska, czy katalońska, poszczególnych kuchni świata np.: tylko kuchnia grecka lub inne kursy o bardzo szerokiej ofercie. Wiele takich szkół, bądź szkółek gotowania powstaje w państwach, których kuchnia z natury rzeczy uznawana jest za doskonałą np.: Francja, Włochy czy Grecja. W malowniczej Toskanii można nie tylko odpocząć i cieszyć się widokami, ale połączyć przyjemne z pożytecznym i polepszyć swój warsztat kulinarny. W ostatnich latach powstała tam cała masa akademii kulinarnych, zazwyczaj mieszczących się w starych, klimatycznych willach, odrestaurowanych przez nowych właścicieli. Jako przykład można tutaj podać np.: Vallicorte, która w 2002 roku została okrzyknięta przez brytyjski magazyn The Observer za jedną z dziesięciu najlepszych szkół w Europie organizujących wakacyjne kursy kulinarne.


    W Wielkiej Brytanii, swoją szkołę gotowania otworzyła słynna Rosemary Shrager, która nie tylko gotuje, ale również prowadzi wiele programów kulinarnych, jeden z nich jest emitowany na antenie Kuchni.Tv i nosi tytuł Rosemary w akcji. Jej szkoła znajduje się w Swinton Park, w odrestaurowanych stajniach gregoriańskich. Kursy prowadzone przez samą Rosemary opierają się na nauce przygotowania tradycyjnych dań np.: sufletów, sosów czy wypieków. Program przystosowany jest do każdego stopnia zaawansowania, a kuchnia Rosemary jest zawsze oblegana przez nowych studentów. Szkoła działa cały rok, a od 2006 roku wprowadziła w swój harmonogram również 4 dniowe kursy kulinarne.


    AKADEMIA KURTA SCHELLERA

    W Polsce prekursorem szkół gotowania jest Kurt Scheller, Szwajcar, który zapragnął ziścić swoje marzenie o otwarciu akademii gotowania. Jest on dyplomowanym mistrzem sztuki kulinarnej, a swoje doświadczenie zdobył w wielu państwach na wielu kontynentach np. w Anglii, Ekwadorze, na Jamajce czy w Rosji. Jest też członkiem honorowym takich renomowanych światowych organizacji, jak: Cordon Noir Gourmet Club, Les Toques Blanches. Kurt Scheller mówi, że gotowanie jest jego pasją. Akademia Kurta Schellera to szkoła przeznaczona dla zawodowych kucharzy, adeptów szkół kulinarnych oraz pasjonatów gotowania. Posiada bardzo szeroką ofertę i zasila ją grupa wspaniałych kucharzy profesjonalistów, którzy udoskonalali swój kunszt w wielu renomowanych restauracjach. Tematyka kursów jest różnorodna i obejmuje kuchnie z całego świata, kuchnie regionalne oraz kuchnie tematyczne, m.in. przyrządzania ryb, mięs oraz wspaniałych deserów. Akademia Kurta Schellera istnieje od 2002 roku. Sam Kurt zawsze dążył do otworzenia takiej szkoły, z jakiej uczynił prawdziwy warsztat sztuki kulinarnej. Amatorzy oraz profesjonaliści zdobywają tutaj interesującą ich wiedzę. Szkoła organizuje również kursy indywidualne, a każdy zainteresowany może wybrać sobie tematykę, która go najbardziej ciekawi. W szkole można nauczyć się komponowania całego menu np.: obiadowego. Adepci poznają różne techniki ułatwiające życie w kuchni oraz rozwiązania kulinarne, które w przypadku osób gotujących dla przyjemności, na pewno okażą się zaskakujące i warte wdrażania we własnym kuchennym królestwie. Podczas kursów organizowanych dla indywidualnych ludzi czy firm można nauczyć się w szybkim czasie przyrządzać bardzo wykwintne dania, jak i tradycyjne regionalne potrawy z kuchni włoskiej lub innych kuchni światowych. Przy okazji zdobywa się cenną wiedzę dotyczącą kreatywnej i ciekawej aranżacji dań oraz stołu, a zwłaszcza niezwykle pięknie przybranych deserów. Przygotowanie poszczególnych produktów również może okazać się nieocenione np.: przyrządzanie ryby lub przygotowywanie risotto. Należy tu wspomnieć, że risotto z restauracji Kurta Schellera, znajdującej się w pięciogwiazdkowym hotelu Rialto w Warszawie, należy do 100 najlepszych na świecie. Menu wspominanej restauracji, którą nadzoruje sam mistrz, opiera się w dużej mierze na polskich produktach ekologicznych jak np. polski oscypek, najlepszej jakości mięso oraz wspaniały, prawdziwy polski chleb. Restauracja słynie również z wieczorów tematycznych jak np. wieczór win, podczas, którego goście uczą się sztuki degustacji i łączenia win z różnymi potrawami, w tym przypadku przyrządzanymi przez samego Kurta Schellera.

    MATERIAŁY I ZDJĘCIA: www.schelleracademy.com.pl