Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Światowy Festiwal Książki Kulinarnej

    Tagi: wydarzenia

    3 marca 2011 roku, w Paryżu odbył się finał Światowego Festiwalu Książki Kulinarnej - Gourmand World Cookbook Awards 2010. Tysiące książek ze 154 krajów świata konkurowało w 53 kategoriach dotyczących książek kucharskich i 23 kategoriach książek dotyczących win. Z Polski do ścisłego finału przeszły jedynie dwa tytuły uznane w swych kategoriach za najlepsze w Polsce - w tym książka Agencji Wydawniczej Egros s.c. "Moje wypieki" Doroty Świątkowskiej oraz "Natura kuchni polskiej" Wojciecha Modesta Amaro.

    Książka "Moje wypieki" autorstwa Doroty Świątkowskiej (prowadzącej popularny blog mojewypieki.blox.pl), zdobyła II miejsce na świecie w tym prestiżowym konkursie w kategorii Bloggers (Blogerzy). Książka jest zbiorem autorskich przepisów i wspaniałych zdjęć blogerki znanej pod nickiem dorotus76, której blog - mojewypieki.blox.pl - od początku istnienia cieszy się ogromnym zainteresowaniem, a jego popularność z roku na rok rośnie. Dowodem na to jest choćby nagroda Bloga Roku 2008 w kategorii „Moje zainteresowania i pasje”, przyznana przez organizatora konkursu – portal Onet.pl. W roku 2010 Dorota Świątkowska zdobyła również tytuł „Bloger 2009 Roku” w kategorii „Życie”, zajmując pierwsze miejsce. Pierwszy nakład książki sprzedał się jak przysłowiowe "ciepłe bułeczki”. Obecnie w druku znajduje się drugie wydanie, które powinno trafić do księgarń na początku kwietnia br. Patronat medialny nad publikacją objął portal ugotuj.to!

    Wojciech Modest Amaro, szef kuchni w restauracji Atelier Amaro, jest znany widzom Kuchni.tv z dwóch programów: Kuchnia polska XXI wieku oraz Natura kuchni polskiej. W 2010 roku zakwalifikował się do finałowej rundy Gourmand World Cookbook Awards 2010. Do ścisłego finału weszła książka „Natura kuchni polskiej”, zajmując IV miejsce w kategorii Najlepsza Książka Roku (Cookbook of the Year). W książce autor łączy dwa podejścia do gotowania nowoczesne, pełne nowych smaków i eksperymentów z zastosowaniem nowych technologii oraz tradycyjne odtwarzając „prawdziwą kuchnię naszych przodków”.


    Warszawa, 2011.03.08