Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Świąteczno-Karnawałowe wydanie magazynu FOOD & FRIENDS

    Tagi: wydarzenia

    Świąteczno-Karnawałowe wydanie magazynu „FOOD & FRIENDS” już w kioskach. W nim liczne przepisy na eleganckie świąteczne i karnawałowe potrawy. Redakcja magazynu złożyła wizytę Wojciechowi Modestowi Amaro w jego nowej restuaracji Atelier Amaro. W szkole gotowania kontynuowany jest cykl z Thomasem Drejingem. Tym razem wskazówki dotyczące ryb i owoców morza.

    W tym numerze redakcja magazynu zabiera swoich czytelników w kulinarną podróż do Berlina. Zdradza tajemnice legendarnego 6. piętra największych delikatesów Europy w słynnym KaDeWe. Odwiedzą bardzo modne ostatnio dzielnice - Prenzlauer Berg i Mitte, a także otwartą w ubiegłym roku pomysłową, mieszczącą się w przepieknym ceglanym budynku, restuarację Volt. Jak sama nazwa wskazuje miejsce musi elektryzować, a jego szef Mathias Gleis otrzymał tytuł wschodzącej gwiazdy roku 2011.

    W magazynie artykuł poświęcony również polskim, wartym odwiedzenia, kulinarnym miejscom. Od września bardzo dużo mówi się o nowej resturacji Atelier Amaro, założonej przez znanego widzom kuchni+ mistrza kuchni nowoczesnej - Wojciecha Modesta Amaro. Odbyła się już tam pierwsza inspektorska wizyta w drodze po pierwszą michelinowską gwiazdkę. Wojciech Modest Amaro opowie o swoich wrażeniach i emocjach związanych z tą wizytą. Okazuje się, że kuchnia oparta na lokalnych produktach to już nie chwilowa moda, tylko wyraźny trend.

    Ponadto w magazynie Jacek Grochowina przedstawi swoją wizję nowoczesnych dań, które mogą znaleźć się na stołach podczas świątecznych dni. Poznamy potrawy świąteczne jakie goszczą na stołach naszych sąsiadów z północy - Szwedów. Wśród nich m.in. śledź z gremolatą, chrupkie pieczywo o świątecznym aromacie, śledź w borówkach. Ponieważ Karnawał nadchodzi wielkimi krokami, nie można zapomnieć o jednym z najbardziej szlachetnych trunków - Szampanie. Dowiemy się jak powstaje i jak wykorzystać ten wspaniały napój w potrawach.