Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Styczniowe wydanie magazynu „Moje gotowanie”

    Tagi: wydarzenia

    Miesięcznik “Moje gotowanie” istnieje na polskim rynku już od 17 lat. Styczniowe, najnowsze wydanie magazynu ukazało się właśnie w sprzedaży i przyciąga uwagę nową szatą graficzną, a także zwiększoną objętością. W magazynie oprócz ciekawych przepisów pojawiły się nowe interesujące rubryki tj. „Kronika przyjemności”, „Agata Wojda gotuje” oraz felietony. Wierni czytelnicy z pewnością się nie zawiodą.

    W tym numerze, jak na początek roku przystało, szereg przepisów na sylwestrowe i karnawałowe dania. Wśród nich propozycje na potrawy wytrawne np. liczne przystawki z wykorzystaniem owoców morza tj. krewetki w sosie czosnkowym czy kalmary z fenkułem i winiakiem. Nie zabraknie też przepisów na dania odświętne, które można z powodzeniem podać na noworoczny obiad. Królują mięsiwa - pieczona kaczka, sarnina, bejcowana wołowina. Zwolennicy pysznych deserów i drinków, znajdą coś dla siebie. W magazynie przepisy na idealne duety - ciasta oraz tematycznie i smakowo z nimi powiązane drinki.

    Znane widzom kuchni+ rodzeństwo - Agnieszka i Marcin Kręgliccy – właściciele kilku warszawskich restauracji, podzielą się swoimi pomysłami na udaną imprezę sylwestrową. Podstawą jest dobrze zaplanowane menu i jedzenie, które nie odbierze ochoty do tańców, a także odpowiednio schłodzone trunki. Warto też trzymać się sprawdzonych przepisów, które zawsze wychodzą. Sami polecają coś z wypróbowanych już przez siebie potraw, w tym m.in. sałatkę z buraków z kozim serem, rostbef na zimno, czy łosoś pieczony pod parmezanową skorupką. Zabawę z pewnością osłodzą beziki z kremem oraz ciasto czekoladowe.

    Ponadto, z artykułu poświęconego przepięknej Szwajcarii, dowiemy się jakie potrawy z tamtych stron należą do najlepszych i dodają energii po całym dniu spędzonym na stoku. Agata Wojda – szefowa kuchni warszawskiego Bistro Księgarni Opasły Tom PIW-u – zdradzi liczne przepisy na pyszne i sycące zupy. Natomiast, jeśli jeszcze komuś zostały resztki jedzenia po świętach, to z pewnością z tego numeru dowie się jak je wykorzystać i stworzyć z nich zupełnie nowe i pyszne potrawy.