Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Smoothies

    Tagi: napoje, odżywianie



    Koktajl, lemoniada owocowa czy milkshake to napoje, doskonale sprawdzające się podczas ciepłych, letnich dni, zwłaszcza jeśli zawierają kruszony lód lub gałkę lodów. Jedna szklanka to także duża dawka energii i witamin potrzebnych nam przez cały rok. Nawet w chłodne, deszczowe dni możemy zafundować sobie odrobinę słońca pod postacią pysznych, owocowych napojów. Do nich właśnie zaliczane są coraz bardziej popularne smoothies.

    CZYM JEST SMOOTHIE?

    Smoothie to gęsty owocowy napój przygotowywany z rozmaitych soków, miąższu lub kawałków owoców - zmiksowanych z kruszonym lodem. Zazwyczaj bazą tej owocowej gęstej masy jest miąższ z bananów. Natomiast w drugiej wersji do mieszanki owocowej dodajemy mleko lub jogurt. Ta druga wersja przypomina klasyczne milkshaki, z taką różnicą, że do milkshaków dodawane są lody, a do smoothies kruszony lód. Smoothies mogą być kwaśne, słodkie, orzeźwiające, odżywiające, oczyszczające. W Polsce ten owocowy rarytas nie jest jeszcze bardzo znany, lecz z sezonu na sezon staje się coraz bardziej popularny. Serwowany jest w coraz większej liczbie restauracji lub w sieciach popularnych kawiarni. Wielosmakowe, kolorowe smoothies, oprócz zmrożonej kawy, są wyśmienitą i zdrową przekąską lub deserem.

    HISTORIA

    Świat już dawno oszalał na punkcie smoothies. Pomysł na pierwszy tego typu napój pojawił się w Stanach Zjednoczonych, w latach 60. XX w. Przepis na smoothie był zgodny z nowym trendem - zdrowego odżywiania się i popularności żywności makrobiotycznej. Egzotyczne owoce i niektóre receptury na aromatyczne egzotyczne soki i mieszanki owocowe sprowadzane były z Brazylii - największego dystrybutora egzotycznych owoców na świecie. Pierwszym smoothie był ten przygotowany na bazie bananów - bardzo smaczny i niezwykle sycący. Od tego „wzorcowego” napoju zaczęła się przygoda z coraz to innymi, czasem bardzo dziwnymi smakami smoothies. Z czasem do czystej owocowej mieszanki zmiksowanej z lodem dodawano zmrożone mleko lub jogurt. Natomiast prawdziwym przełomem stały się lata 90., kiedy to moda na zdrowy styl życia opanowała Amerykę, a smoothies stały się niemalże sztandarowym napojem. Zaczęto dodawać do nich rozmaite składniki, które w danym czasie uznane były za zdrowe. Nastała prawdziwa moda na ten napój, a firmy oraz bary serwujące smoothies zarabiały bajońskie sumy na jego sprzedaży. W USA powstała nawet organizacja nosząca nazwę, The Juice and Smoothie Association (www.smoothiecentral.com), która propaguje smoothies i rozpowszechnia informacje o tym napoju. Stowarzyszenie posiada także swój własny ranking smoothies pozwalający klientom ocenić właściwości danego rodzaju smoothies.

    RÓŻNORODNOŚĆ SMAKÓW

    Kawiarnie czy bary, w których tenże napój jest serwowany prześcigają się w przepisach na wyśmienite smoothies. Oprócz napojów, które w 100 procentach składają się z miąższu owocowego, komponuje się miksy z rozmaitymi dodatkami: kawałkami owoców, jogurtem, bakaliami, a także ziołami. Wartość smoothies ocenia się właśnie po tym, z jakich produktów są zrobione. Najwyżej notowane smoothies to te przygotowane z naturalnych owoców, najlepiej sezonowych i z naturalnych upraw bio. Najzdrowsze są te przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem. Większe firmy produkujące smoothies dla sieci supermarketów lub sklepów ze zdrową żywnością np.: popularna brytyjska Innocent Drinks (www.innocentdrinks.com) przygotowują niezliczone kombinacje smakowe smoothies. Producenci dostosowują dany rodzaj napoju do wybranej grupy konsumentów – głównie pod względem zawartości określonych składników jak: minerały, błonnik pokarmowy, witaminy czy mikroelementy. Mamy więc smoothies dla dzieci, dla ludzi aktywnych, dbających o linię czy alergików. Bary i kafejki, propagujące zdrowy tryb życia, tworzą swoje własne kompozycje z dodatkiem składników uznanych za zdrowe i smaczne. Poza owocami dodaje się inne składniki zawierające antyoksydanty takie, jak: zielona herbata, błonnik, miód. Nowością są wszelkiego rodzaju „odkrycia” owocowe jak np.: jagody goji – zwane „szczęśliwą jagodą”, bogate w witaminę C - jest jej kilka razy więcej niż w owocach cytrusowych. Dla osób mających problem z przyswajaniem nabiału pochodzenia zwierzęcego polecane są smoothies z dodatkiem mleka sojowego, które jest roślinnym substytutem mleka.


    Moda na smoothies ogarnia świat, napój ten jest też szybkim i łatwym sposobem na zdrowe odżywanie. Należy jednak zaznaczyć, że te owocowe koktajle, dostępne w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością, niejednokrotnie są bardzo drogie i mają krótki termin przydatności do spożycia. Dlatego też wiele osób próbuje tworzyć swoje własne kombinacje smakowe w warunkach domowych. Na świecie powstają całe portale społecznościowe, na których jest tysiące przepisów na smoothies, a niektórzy proponują nawet opcje wyskokowe z dodatkiem alkoholu. Smoothies to dziś nie tylko „moda na zdrowie”, nie tylko zwykły napój o wspaniałym smaku, ale także wyśmienita zabawa.


    Smoothie jagodowe z awokado

    • 1 filiżanka jagód
    • 1 dojrzałe awokado
    • 3 łyżki gęstego jogurtu
    • mleko sojowe lub mleko krowie wedle uznania

    Wszystko należy zmiksować w blenderze, można dodać także kruszony lód.

    Smoothie jeżynowo - bananowe

    • 1 filiżanka zmrożonych jeżyn
    • 1 banan
    • 1 szklanka mleka

    Wszytko razem miksujemy, aby napój nabrał gładkiej konsystencji.

    www.smoothieweb.com