Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Sery hiszpańskie

    (propozycje najbardziej znanych serów)

    CABRALES
    Ser hiszpański zaliczany do serów farmerskich. Wytwarzany jest z mleka krowiego, ale czasem miesza się je z mlekiem kozim lub owczym. Zaliczany jest do serów pleśniowych niebieskich. Ma bardzo wyrazisty smak i aromat. Jest jedno zastrzeżenie co do produkcji sera, mleko musi pochodzić od zwierząt pasących się ziołami i trawą z regionu Asturia w północnej części Hiszpanii. Ser dojrzewa przez 6 miesięcy w jaskiniach górskich. Zaliczany do głównych reprezentantów serów pleśniowych z niebieską pleśnią wytwarzanych w Hiszpanii.

    MAJORERO
    Jest to hiszpański ser kozi. Zaliczany do serów twardych. Ma on mleczny orzechowym smak. Jest białej barwy. Robiony jest z mleka niepasteryzowanego. Ser produkowany jest na wyspie Fuertventura jednej z Wysp Kanaryjskich. Wyspa wsławiła się swoimi osiągnięciami w hodowli kóz. Mleko kóz, z którego produkowany jest majorero jest tłuste i bardzo smaczne. Ser przeważnie występuje w trzech wersjach: ze skórką posmarowaną olejem, natarty papryczką pimento lub mączką z opiekanej kukurydzy. Ser ten ma szerokie zastosowanie w kulinariach, wspaniale nadaje się do makaronów, ziemniaków i warzyw.

    MANCHEGO
    Jest to ser owczy wytwarzany w regonie La Mancha. Dojrzewa w naturalnych jaskiniach w przeciągu 3 miesięcy, a czasami nieco dłużej. Jest serem półtwardym o żółtej barwie. Środek sera ma drobne dziurki. W zależności od tego jak długo dojrzewa jego smak nabiera rozmaitej barwy od bardzo delikatnej i świeżej aż do niezwykle intensywnego zapachu wsi. Pozostawia posmak owczego mleka. Ser chroniony jest przez hiszpański system jakość DO. Do produkcji sera wykorzystywane jest tylko i wyłacznie mleko owiec Manchega, gdyż tylko ono spełnia wymagane normy.

    ZAMORANO
    Ser owczy wytwarzany w regionie Castile-Leon. Zaliczany do serów twardych, dojrzewa w piwnicach minimum przez 6 miesięcy. W czasie dojrzewania sery często są przewracane i smarowane oliwą, która nadaje im ciemną barwę. Jest bardzo aromatyczny, lekko pikantny i ma orzechową nutę. Jest chroniony przez hiszpański system jakości DO.

    LA SERENA
    Ser wytwarzany z mleka owczego w południowo - zachodniej części Hiszpanii w regionie La Serena. Dojrzewa w przeciągu przynajmniej 60 dni. Ser ma bardzo kremowy lejący się środek. Ciekawy jest sposób serwowania go, a mianowicie odcina się górną cześć skórki i łyżką wyjada się ze środka płynny miąższ.