Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Sery greckie

    (propozycje najbardziej znanych serów)

    FETA
    Feta to najbardziej charakterystyczny i znany ser grecki. Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z mleka owiec i kóz. Używany jest jako ser stołowy, często dodawany do sałatek oraz dań na ciepło. Sery o podobnym smaku i konsystencji są wytwarzane również we wszystkich państwach otaczających Grecję. Feta jest osalana i zanurzana w zalewie, którą może być zarówno woda jak i serwatka. Proceder ten zabezpiecza fetę przed wysychaniem. Ma kształt prostopadłościanu. Może się różnić się stopniem twardości od miękkiej aż po półtwardą.

    HALLOUMI
    Ser wytwarzany na Cyprze, ale również w Grecji. Jest to ser półmiękki wytwarzany z mleka owiec lub kóz, czasami zastępowanych mlekiem krowim. Dzieje się tak zazwyczaj w większych koncernach. Ten sposób produkcji z wykorzystaniem mleka krowiego jest tańszy, ale wtedy ser traci swój tradycyjny charakter. Ser, swoją konsystencją nieco przypomina mozzarellę lecz jest słony. Jeżeli ser jest odpowiednio przechowywany (w minusowych temperaturach) może przetrwać nawet rok i tym samym zachować swoje właściwości. Halloumi sprawdza się jako dodatek do sałatek. Ze względu na wysoką temperaturę topienia może być opiekany i grillowany zachowując swój kształt. Na Cyprze halloumi często spożywa się z melonem i serwuje jako przystawkę.

    MIZITHRA
    Jest to tradycyjny ser grecki wytwarzany z serwatki z mleka owczego lub koziego z dodatkiem czystego mleka. Ser ma kremową konsystencję, białą barwę i nieco przypomina włoską ricottę. Ma on słodkawy smak, bardzo często wykorzystywany jest do deserów, oraz jako przystawka z dodatkiem oliwek lub pomidorów i smacznej greckiej oliwy.

    KEFALOTYRI
    Ser grecki wytwarzany z mleka owczego lub koziego. Popularny jest również na Cyprze. Zaliczany jest do serów twardych żółtych o słonym smaku. Dojrzewa w ciągu trzech miesięcy. Najczęściej stosowany do posypywania ciepłych dań, wspaniale nadaje się również do smażenia i zapiekania.

    ANTHOTYROS
    Ser grecki, wytwarzany jak większość serów w tym regionie z serwatki z mleka owczego lub koziego czasami z dodatkiem mleka. Ser ma kolor biały i zaliczany jest do serów suchych. Jego wnętrze jest delikatne i ma zbitą grudkową strukturę. Jego aromat jest również specyficzny gdyż wyczuwalny jest w nim kwiatowy zapach z dodatkiem dzikich ziół. Podaje się go z miodem, owocami lub pomidorami i oliwą jako przystawkę.