Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Sery francuskie

    (propozycje najbardziej znanych serów)

    BRIE DE MEAUX
    Ser zaliczany do serów miękkich z białą pleśniową skórką. Uznany jednych z najstarszych serów francuskich. Produkowany jest z mleka krowiego w północnym regionie Francji w okolicach Paryża. Jego smak jest dość kwaskowaty z wyczuwalną ziołową i orzechową nutą. Chroniony przez system jakość AOC.

    CAMEMBERT
    Ser zaliczany tak jak brie do najbardziej popularnych serów pleśniowych miękkich z charakterystyczną białą skórką. Produkowany jest z mleka krowiego. Oryginalny, produkowany jest w Normandii i sprzedawany w drewnianych opakowaniach. Ser jest bardzo aromatyczny. Wspaniale sprawdza się w kulinariach nawet jako danie samo w sobie.

    CANTAL
    Jeden z najstarszych serów francuskich. Zaliczany do serów półtwardych. Jest to tradycyjny ser farmerski produkowany z mleka krowiego. Dojrzały ser ma wyrazisty smak, natomiast młody czyli około 30 dniowy jest raczej słodki. Ser również chroniony jest systemem AOC.

    CHAOURCE
    Ser pochodzi z Szampanii. Zaliczany jest do serów krowich pleśniowych miękkich z charakterystyczną białą skórką. Ser ma kremową konsystencję. Wraz z wiekiem środek sera nadal jest rozpływający się, lecz skórka staje się lekko gorzkawa i twarda. Chroniony systemem AOC.

    COMTE
    Ser ten pochodzi z regionu Franche – Comte. Zaliczany jest do serów twardych wytwarzanych z mleka krowiego. Produkuje się go cały rok i w zależności od tego czym żywią się krowy o danej porze roku zmienia swój smak. Latem wyczuwalna jest w nim nuta owocowa, a zimą orzechowa. Czas dojrzewania sera dochodzi do 2 lat. Jest chroniony systemem AOC i zaliczany do najbardziej popularnych serów francuskich.

    CROTTIN DE CHAVINIOL
    Francja to przede wszystkich sery kozie, a ser Crottin jest jednych z ich reprezentantów. Produkowany jest w centralnej Francji. W pierwszych dniach dojrzewania ser pokrywa się białą pleśnią z czasem staje się bardziej twardy z zewnątrz i kremowy w środku. Czas dojrzewania sera jest dość krótki w porównaniu z serami z mleka krowiego - trwa około miesiąca. Serów typów crottin jest wiele, ale ten najszlachetniejszy nosi nazwę właśnie Crottin de Chaviniol i tylko ten jest chroniony przez system AOC.

    MUNSTER
    Jest to alzacki ser, zaliczany do serów miękkich o kremowej konsystencji. Produkowany jest z mleka krowiego. Nazwa pochodzi od miasta, w którym był produkowany przez benedyktynów od 14 stuleci. Ser jest dosyć delikatny w smaku, ale jego zapach jest dość intensywny. Należy do chronionych systemem AOC.

    POULIGNY ST. PIERRE
    Najbardziej popularny z serów kozich. Podobnie jak crottin zaliczany jest do serów bardziej suchych oraz produkowanych z mleka surowego. Ma on kształt piramidki i właśnie z tego wzgledu jest najbardziej rozpoznawalny. Jego miąższ jest biały i miękki, a skórka pomarszczona, twarda i pokryta niebieską pleśnią.

    ROQUEFORT
    To najbardziej popularny z serów pleśniowych z niebieską pleśnią. Wytwarzany jest z mleka owczego. Ma bardzo intensywny słony smak oraz dosyć przyjemną kremową konsystencję. Ser dojrzewa w jaskiniach gdyż tylko tam stworzony jest specyficzny mikroklimat. Uważany jest za jeden z najlepszych serów pleśniowych na świecie. Chroniony apelacją AOC.