Widelcem po mapie

książki >>

Najlepsze przepisy polskich blogerów

Książka zawiera przepisy kulinarne najlepszych polskich blogerów i stanowi podsumowanie inicjatywy Wybory Kulinarnego Bloga Roku! To inicjatywa skierowana do wszystkich …

wydarzenia

    Polskie Smaki po raz siódmy

    Tagi: wydarzenia

    Od sześciu lat Praska Giełda Spożywcza wychodzi naprzeciw rosnącemu zapotrzebowaniu na produkty spożywcze z naturalnych składników, oparte na tradycyjnych metodach wytwarzania. Mając na uwadze potrzebę stworzenia krajowego rynku na te wyroby, Praska Giełda podejmuje działania, aby na jej terenie produkty tradycyjne znalazły stałe miejsce w obrocie handlowym na szerszą skalę. Temu celowi służą także organizowane co roku Dni Produktu Tradycyjnego Polskie Smaki.

    Smaki polskiej tradycji goszczą u naszych hurtowników coraz częściej, a ich oferta dla klientów jest coraz bogatsza. Łączy ona imponujący dorobek tradycji kulinarnej polskich regionów ze współczesną, wysoką jakością wytwarzania. Dzięki temu stajemy się miejscem spotkania i wymiany towarowej między lokalnymi producentami z różnych części kraju i dystrybutorami oraz kupcami reprezentującymi handel detaliczny oraz sektor HoReCa.

    Rynkowej przyszłości wyrobów tradycyjnych nie można wiązać ze sprzedażą na bazarach, jarmarkach, czy w przydrożnych stoiskach. Produkty te powinny znaleźć miejsce na półkach wielkomiejskich sklepów. Tylko w ten sposób nastąpi polepszenie sytuacji ekonomicznej ich wytwórców oraz stworzenie liczącej się alternatywy dla produktów masowych o coraz niższej jakości. W związku z tym istotny jest rozwój dystrybucji produktów tradycyjnych, który otworzy przed producentami nowe możliwości wytwórcze.

    Barierą rynku tych produktów, którego rozwój oczekiwany jest zarówno przez klientów jak i dystrybutorów, jest cena wyższa niż produktów wytworzonych według metod rozpowszechnionych współcześnie. To – co naturalne, a więc w pełni godne nazwy: „kiełbasa”, „ser”, „szynka”, „ciasto” czy „miód” kosztuje więcej, ponieważ składniki naturalne są droższe od syntetycznych, powszechnie obecnych w pożywieniu. Ze względu na zachowanie zdrowia konsumentów, którego utrzymaniu służy to co naturalne, jak również z uwagi na potrzebę zachowania bogatego dziedzictwa kulinarnego – którego wytwory są polskim atutem eksportowym w zjednoczonej Europie – należy podjąć starania, aby polskich konsumentów było stać na wytwarzane od dziesięcioleci czy nawet od wieków tradycyjne produkty spożywcze.

    Prowadzone przez Praską Giełdę Spożywczą przedsięwzięcia promocyjno-handlowe na rzecz produktów tradycyjnych sprawiają, że skarby lokalnej wytwórczości docierają do coraz szerszych rzesz konsumentów, którzy poszukują żywności dobrej i zdrowej.

    Mając na uwadze potrzebę rozwoju sektora dystrybucji produktów spożywczych ze składników naturalnych – w dniach 18-19 maja 2011 r. organizowane są już VII Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki. Organizatorom towarzyszy przekonanie, że Dni te będą nie tylko imprezą prezentacyjną i kiermaszem produktów, lecz przede wszystkim zaowocują wymianą towarową między producentami i handlowcami – a w rezultacie przyczynią się do zwiększenia udziału produktów tradycyjnych w krajowym rynku artykułów spożywczych.

    Swoje wyroby, kulinarne smakowitości, podczas tegorocznych Polskich Smaków będzie oferować blisko osiemdziesięciu wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Reprezentowane będą różne grupy wytwórców: małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości.

    Wytwórcy produktów tradycyjnych z województwa kujawsko-pomorskiego, charakteryzującego się wysoką jakością przetwórstwa rolno-spożywczego, będą prezentowali wiele produktów z tego regionu m.in. pieczoną szynkę bernardyńską zaoferują „Specjały znad Brdy” Jacka Spychalskiego czy soki i przetwory z owoców i warzyw ekologicznych, firm „Bio Food” z Ciechocina k. Golubia-Dobrzynia oraz „Biohurt” Tomasza Czubachowskiego z Pokrzydowa k. Brodnicy. Swoje wyroby przedstawią producenci z Mazowsza, gdzie charakter tradycyjny zachowała znaczna część przetwórstwa spożywczego. Większość wystawców to laureaci organizowanego od czterech lat konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego – dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku. Smakowite wędliny tradycyjne zaoferują znani mazowieccy wytwórcy tych produktów: „Bekon” z Szydłowca, „Dworskie Smaki” z Mścibrodów k. Siedlec, Masarnia Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy” z Klembowa, Zakład Mięsny Stanisława Lenarcika z Gotard k. Pułtuska oraz „Strawa” z Sadów k. Czosnowa. Rejbak – placek pieczony z surowych ziemniaków oraz fafernuchy – kurpiowskie ciasteczka drożdżowe z marchewką – zaprezentuje gospodarstwo agroturystyczne Teresy Szymczyk „Kurpanika” z Lelisu k. Ostrołęki. W wytwarzaniu niepowtarzalnego makaronu radziwiłłowskiego specjalizuje się gospodarstwo rolne Wioletty i Dariusza Marcinkowskich z Radziwiłłowa, które będzie oferować także likiery jajeczne i ryby. Przetwory rybne oraz ryby wędzone będzie można nabyć również u Hanny Cymerman-Kärkkäinen (C.K. Fish) z Józefowa. Z kolei miody i produkty pszczele będą oferować: A. W. Piotrowski i Roman Stachyra – obaj z Żuromina oraz Jerzy Rosiński z Tłuszcza. Pieczywo tradycyjne zaprezentują: Piekarnia Ratuszowa Radzikowskich z Siedlec, Łukasz Stelmański z Sierpca oraz Piekarnia Kurpiowska w Serafinia k. Łysych.

    Po raz pierwszy na Dniach Produktu Tradycyjnego obecne będą produkty z województwa śląskiego. Na Górnym Śląsku spożywane są potrawy typowo śląskie a także potrawy popularne w regionach sąsiadujących, często znane pod śląską nazwą: np. krepel (pączek) czy buchta (kluski na parze). Sery góralskie (oscypek, redykołka, bryndza) oraz miody i nalewki będzie oferować gospodarstwo pasieczno-rolne Stanisława Zawady z Bielowicka k. Skoczowa. Ofertę pieczywa zaprezentuje Miejska Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu z Kłobucka oraz Jadwiga Plesińska z Żarek k. Chrzanowa, która zaoferuje chleb gryczany i obwarzanki żareckie. Szeroki wybór makaronów tradycyjnych z tego regionu zapewni kilku wytwórców: Międzybrodzkie Makarony z Międzybrodzia Bialskiego, Wytwórnia Makaronu Goldmak Lux Bożeny Nowak z Rudnik oraz Eko-Mak Ryszarda Kaczorowskiego.

    Po raz drugi na Polskich Smakach będą gościć producenci z województwa świętokrzyskiego. Swój dzisiejszy kształt kuchnia świętokrzyska zawdzięcza melanżowi kuchni chłopskiej, żydowskiej i szlacheckiej. Świętokrzyskie, to region, gdzie dużą popularnością cieszyły się zawsze potrawy z kapusty, ziemniaków, kaszy i mleka. Producenci ze świętokrzyskiego przedstawią szeroką ofertę wyrobów mleczarskich. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie zaprezentuje ser włoszczowski, OSM w Opatowie wystąpi z wyrobem cukierniczym krówka opatowska, OSM w Chmielniku zaoferuje masło chmielnickie oraz twaróg chmielnicki półtłusty. Gospodarstwo mleczne rodziny Łukasików ze Strzałkowa k. Stopnicy wśród wyrobów nabiałowych będzie prezentować ser buncik strzałkowski w różnych smakach. Z kolei Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy zaoferuje twarożek z Pierzchnicy ziołowy. Produkty wędliniarskie będzie oferować: Masarnia Bonarek ze Smerdynie k. Staszowa oraz Zakład Wyrobów Wędliniarskich Pawła Nowaka z Wąchocka, u którego będzie można nabyć szynkę sznurowaną wąchocką i kiełbasę swojską wąchocką hysowaną. Z kolei gospodarstwo agroturystyczne „U Bogusia” Anny i Bogusława Piotrowskich z Łosienia k. Piekoszowa zaprezentuje kiełbasę łosieńską i salceson chaniak.

    Wielkopolska przez stulecia była uważana za spichlerz Polski. Wysokowydajne rolnictwo regionu stało się podstawą rozwoju przemysłu spożywczego, którego podstawą są liczne młyny, browary, zakłady przetworów ziemniaczanych, warzywnych i owocowych, gorzelnie oraz zakłady mięsne. Wyroby piekarnicze na Polskich Smakach oraz żur „pyszny” zaprezentuje piekarnia „Bułeczka” Marii Wielgosz z Zagorzyna k. Kalisza. Gospodarstwo agroturystyczne „Chlebowa Chata” Aleksandry Brylewskiej-Bloch z Komorowa k. Ostrowa Wielkopolskiego będzie oferować chleb żytni na zakwasie, chleb pszenny oraz obwarzanki i bułki. Zakład Cukierniczy Ryszarda Marczaka z Kalisza zaprezentuje z kolei andruty kaliskie oraz inne wyroby waflowe. Wyroby wędliniarskie ze świń z własnej hodowli sławnej polskiej rasy „złotnicka” zaprezentuje Zakład Masarski Biegunowo z Wrześni.

    Podczas pierwszego dnia Polskich Smaków, 18 maja, odbędzie się konkurs na najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego. Oceny stoisk wszystkich producentów dokona specjalne jury, a najlepiej prezentujący się wystawcy otrzymają puchary i nagrody ufundowane przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W drugim dniu Polskich Smaków, 19 maja, producenci biorący udział w Dniach Produktów Tradycyjnych wezmą udział w prelekcji o targach żywności Grune Woche w Berlinie, przygotowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

    Gościem specjalnym VII Dni Produktów Tradycyjnych będzie specjalizująca się w produkcji wędlin firma Wolarek z Małopolski. Wędliny od Wolarka to tradycja wyrobów galicyjskich – słynących w całym Królestwie Polskim. Przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury były jednym z wyznaczników kultywowania polskości na tych ziemiach. W małopolski pejzaż wpisały się szczególnie wyroby wędliniarskie z niewielkiej gminy Liszki opodal Krakowa, słynącej w całym regionie z klanów mistrzów sztuki masarskiej. Najsłynniejszym z nich jest klan rodziny Wolarków. Ich wędliny charakteryzują się najwyższą jakością tradycyjnego wykonania oraz niepowtarzalnym aromatem i smakiem, charakterystycznym dla wyrobów dla tego regionu. Najbardziej znany produkt – to kiełbasa lisiecka oryginalna. W jej składzie jest 100 proc. selekcjonowanej, grubo rozdrobnionej wieprzowiny. Wędzona tradycyjnie drewnem olchowym i bukowym jest doprawiana naturalnymi przyprawami. Kolejnym produktem Wolarka jest kiełbasa wiejska tradycyjna (średniorozdrobniona), wieprzowo-cielęca z selekcjonowanego mięsa wieprzowego i delikatnej cielęciny. Produkt doprawiany jest naturalnymi przyprawami z delikatną nutą pieprzu i czosnku. Nowością wśród lisieckich wyrobów producenta jest kiełbasa lisiecka drobiowa z mięsa kurcząt. Charakterystyczną sygnaturą wyrobów lisieckich, pochodzących od Wolarka, są liście laurowe.

    Wspólnie z Praską Giełdą Spożywczą, Dni Produktu Tradycyjnego organizują: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Urząd Miasta Ząbki – przy współpracy urzędów marszałkowskich województw: mazowieckiego, śląskiego i świętokrzyskiego. Honorowy patronat nad imprezą sprawują: Pan Marek Sawicki – minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Pan Adam Struzik – marszałek Województwa Mazowieckiego. Imprezą towarzyszącą Polskim Smakom będzie wręczenie nagród laureatom IV edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.

    Szczegółowy program VII Dni Produktu Tradycyjnego Polskie Smaki można zobaczyć na stonach:

    www.praskagieldaspozywcza.pl
    www.polskiesmaki.org